14. Piața Huet - epicentrul Sibiului

14. Piața Huet - epicentrul Sibiului

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Piața Albert Huet, Sibiu, Romania

Despre

Când ai trecut Podul Minciunilor, urmărește cu privirea pietrele cubice. Vei observa o bandă de culoare mai închisă ce semnalizează linia primei centuri de apărare. Trecând această linie vei ajunge în Piața Huet, epicentrul Sibiului. 
Odată cu venirea sașilor, în secolul al XII-lea, a început construirea primei biserici și a primul zid de apărare. După extinderea fortificației pe primul zid de protecție s-au construit casele din Piața Huet. Numele actual a fost atribuit după Albert Huet, jude regal al Sibiului în secolul al XVI-lea. 
Urmărește linia clădirilor spre stânga, reversul celor din Piața Mică. În partea dreaptă poți admira exteriorul bisericii evanghelice și intrarea în sacristie. Dacă ești norocos, vei auzi ecoul repetițiilor Corului Bach. Spre Pasajul Pantofarilor pietre cubice de culoare gri închis evidențiază forma unui cerc. Aici a existat rotonda, capela greavului de Sibiu. 
Înainte de a intra pe poarta bisericii, același tip de pietre marchează conturul unei alte capele. Conform diferitelor surse aceasta ar fi purtat hramul sfântului Ladislau sau/și Iacob. Misterul rămâne de elucidat. 
Tot în această zonă se închidea prima incintă de fortificație prin Turnul Porții Preoților în direcția străzii Mitropoliei. În apropiere funcționa o clădire dedicată învățăturii, atestate în 1380. Pe temeliile acestei școli a fost ridicat, în secolul al XVIII-lea, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”. Deasupra intrării principale a liceului se citește inscripția „ERVDITIONI. VIRTVTI.AC.EXEMPLIS.SACRA” - „Lăcaș pentru cultură,virtute și modele”. 
 
În prezent, spațiul este dedicat periodic evenimentelor culturale, meșteșugărești, sau gastronomice. În fiecare vineri are loc piața producătorilor bio din județul Sibiu „Vinerea Verde”. Vara, calfele susțin ateliere deschise de modelat metalul și lemnul așa cum o făceau meșterii de odinioară. Alteori trecătorii pot fi martorii unor expoziții în aer liber sau a unor concerte speciale. 
 
🤔 Știai că?

🔍 Elev ai colegiului Samuel von Brukenthal a fost însăși baronul Samuel von Brukenthal. Prin testament și-a donat averea școlii și bisericii evanghelice. Tot aici au studiat și umanistul Nicolaus Olahus, în secolul al XVI-lea și pedagogul Stefan Ludwig Roth în secolul al XIX-lea. 

🔍 Școala a fost finalizată în 1781, an inscripționat deasupra portalului principal. 

🔍 Curtea școlii este aceeași cu cea a bisericii. În pauzele cursurilor, elevii colegiului împart spațiul de recreere cu trecătorii și vizitatorii Sibiului. 

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide