Cornelia Popa – profesor, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu


Cornelia Popa este originară din Feleac, județul Bistrița-Năsăud, un loc unde încă se face și acum pâinea de casă cu maia coaptă în cuptorul de pământ. Din copilărie a fost fascinată de pâine, de modul de preparare și prelucrare a aluatului, obișnuind să prepare împreună cu mama ei pâine de casă cu maia.

Pasiunea pentru pâine a făcut-o să opteze să studieze la specializarea „Tehnologia panificației” la Facultatea de Tehnologia Produselor Alimentare din Sibiu. Iar, din 1998, este profesor de specialitate la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu, unde le împărtășește elevilor cunoștințele teoretice și practice legate de pâine, sortimente de pâine, moduri de preparare, metode de coacere etc., atât în laborator cât și în atelierul de panificație al școlii.

În cadrul atelierului de panificație al școlii, prepară diverse sortimente de pâine: pâinea Graham, pâine din făină integrală de secară, pâine albă etc. Dna Cornelia Popa pune un accent mare pe prepararea pâinii Graham datorită beneficiilor pe care le are dacă este consumată, fiindcă rețeta acestei pâini „vine de la americanul Sylvester Graham, care a rămas în istorie pentru că a încercat să-i învețe pe americani să mănânce sănătos, inventând făina Graham, o făină de granulație mare, integrală, folosită la prepararea pâinii”.

Modul de preparare a ei constă „în folosirea metodei indirecte de preparare a aluatului, și anume, se prepară o maia dintr-o cantitate mică de făină numită prospătură (10% din cantitatea totală) ce se lasă cel puțin 6 ore la fermentat, apoi se adaugă 40% din cantitatea de făină și se lasă 3 ore la fermentat, peste maiaua aceasta se adaugă restul de făină (50% din cantitatea totală), apă, sare, o cantitate mică de făină albă de tip 650, se frământă aluatul ce se lasă la fermentat 30-40 minute. Aluatul fermentat se divizează, se cântărește, se trece în forme, se lasă la dospirea finală încă 30-35 min, după aceea se coace în cuptorul electric cu vetre timp de 30-40 min. În general, se pot coace 40 de pâini pe șarjă.”

O atenție importantă o acordă și pâinii cu secară, pe care o prepară atât acasă cât și în atelierul de panificație al școlii. Pâinea de secară este recunoscută pentru proprietățile sale, și consideră că: „în ceea ce privește consumul de pâine de secară la noi, ar fi nevoie de promovarea și educarea consumatorului în alegerea acestui sortiment”.

În cadrul atelierului de panificație lucrează împreună cu domnul maistru Ioan Vinerean, pentru partea practică legată de fabricarea pâinii, care are o experiență vastă de peste 40 de ani în domeniul panificației, și care i-a împărtășit din experiența practică și i-a insuflat din pasiunea sa pentru pâine și produse de panificație.

Personal, preferă să consume pâinea proprie cu unt natural, asociată cu legume.

*Sursa:
https://mytransylvania.ro/povestea-painii/
📸 Gabriela Cuzepan-Bebeșelea
Vezi toată povestea pâinii!

Alte sugestii

Mariana Stanciu – Brutăria Artizanală Maiaua Mea
Angela Zaporojan din Sibiu
Dudi Presecan – Brutăria La Muma, sat Mândra
Ioan Bebeșlea – bucătar, Syndicat Gourmet Sibiu
Luijza Boldizsar – Brutăria Luijza la Moara Veche