Dezbatere publică: Modificarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare


“Punem în dezbatere publică modificarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare, publicând integral documentul pe site-ul sibiu.ro. Sibienii pot transmite timp de o lună observații și sugestii cu privire la acesta, folosind mijloacele de comunicare electronice. Precizez că această modificare este o obligație legală pe care o avem de a implementa modul de taxare numit “plătește pentru cât arunci”, instituită pentru a atinge țintele de reciclare și reutilizare a deșeurilor stabilite prin legislația națională.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
 
Modificarea Regulamentului este necesară și pentru alinierea taxei la noilor tarife ale operatorilor de salubrizare. De asemenea, taxa trebuie aliniată cu noii indicatori de colectare selectivă pe care România trebuie să îi respecte: 

·   maxim 40% de deșeuri reziduale din totalul cantității de deșeuri generate
·   13,8% deșeuri reciclabile
·   46,2% biodeșeuri

Principala modificare din Regulament este modul de calcul al taxei și anume: taxarea nu se va mai face în funcție de numărul de persoane, ci în funcție de numărul de ridicări lunare a pubelelor, în baza unui abonament care include un anumit număr de ridicări pe fiecare tip de deșeu. 
tipuri abonamente
Optarea pentru un tip de abonament:
 
În primă fază, tuturor cetățenilor li se va atribui abonamentul PRACTIC din oficiu. 
 
Trecerea la abonamentul ECO se face doar în condițiile limitative stabilite de Regulament și anume: 
Ø  Pentru cetățenii care locuiesc la case – dacă în anul 2021 numărul de ridicări a pubelei negre a corespuns cu numărul redus de ridicări prevăzut de abonamentul ECO, din anul 2022 se poate solicita de către cetățean trecerea la abonamentul ECO
Ø  În cazul cetățenilor de la blocuri – dacă pe parcursul anului 2021, locatarul face dovada că în 10 din cele 12 luni ale anului a valorificat deșeurile reciclabile prin înscrierea în programul Reciclează Activ. Acest Program presupune valorificarea deșeurilor reciclabile prin predarea acestora la unul dintre cele 6 centre private de reciclare, lista centrelor urmând să fie afișată pe site-ul sibiu.ro, după aprobarea noului Regulament. 
 
Trecerea la abonamentul MAXI se poate face la cerere, oricând pe parcursul anului, fără a fi necesară îndeplinirea vreunei condiții.
 
Sibienii pot trimite sugestii de modificare în scris, pe adresa de email management.salubrizare@sibiu.ro, până în data de 17.01.2021.

Acesta va fi supus aprobării Consiliului Local în ședința din luna ianuarie, noua taxă aplicându-se începând cu aceeași lună.  
 
*Sursa:
Serviciul Comunicare, Relații Externe și Marketing
Primăria Municipiului Sibiu
*Sursa foto
Gary Chan de la Unsplash

Alte sugestii

Sprijin concret pentru refugiații din Ucraina care ajung în Sibiu
Ghișeul digital al Primăriei Sibiu, în testare
Pasajul pietonal Șaguna s-a redeschis de astăzi circulației pietonale
Primăria Sibiu a stabilit locațiile pentru autorecenzare asistată în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor
Noi investiții în clădirile unităților de învățământ preuniversitar din Sibiu