Dragostea, bat-o vina!


Îndrăgostit ori ba, luna asta nu scapi de inimioare. Noi ți-am pregătit 5 idei de ieșiri romantice în Sibiu și povești despre obiceiuri și superstiții amoroase din Sibiu și împrejurimi.

5 idei de petrecut VALENTINE'S DAY în Sibiu

Nu v-ați întrebat niciodată de ce dăinuia dragostea (sau căsnicia) așa mult în trecut? În unele localități din Transilvania, sașii aveau în incinta bisericilor fortificate o „cameră a împăcării” unde erau închiși timp de trei săptămâni soții care doreau să se despartă. Forțați să împartă un pat îngust, un scaun, o farfurie, o furculiță și foarte multă intimitate, în cele din urmă se împăcau.
📸 https://www.instagram.com/theodora0812/

Află unde se mai găsește camera împăcării?

La logodnă fetele primesc de obicei inele cu pietre prețioase. Ei bine, la Cisnădioara fetele primeau bolovani. Ca să-și demonstreze dragostea față de aleasă și bărbăția, orice flăcău înainte de căsătorie era obligat să urce la biserica de pe deal o piatră sferică. Cu cât piatra era mai mare, cu atât era mai prestigioasă dragostea și… bărbăția. Ritualul era de fapt o strategie militară de adunat muniție, dar a funcționat iar bolovanii îi puteți vedea și azi în curtea cetății bisericești.
📸 https://www.instagram.com/adrianrusuphotography/

Ce ziceți fetelor, dați inelul pe bolovan?

Avem noi un loc în centru, un simbol al legămintelor de iubire prin vorbă, prin gânduri și prin fapte, dar nu-i vom mai spune pe nume că-l cunoașteți deja. Vă spunem doar atât: grijă cu lacătele alea că sunt tăiate de trei ori pe an și noua legendă spune că dragostea ferecată se va topi o dată cu lacătele ajunse la reciclat.
📸https://www.instagram.com/salookaroundtheworld/

Unde Nu se jură iubire cu lacătul?

„Eşti, de acum înainte, înţelesul meu cel mai intim. Eşti sensul meu cel adevărat, îndumnezeirea mea. Şi te chem. Pentru că vreau să mă îndeplinești; te chem, te chem neîncetat, tu, lumina mea, viaţa mea, împlinirea mea.” Cam așa i se adresa Radu Stanca frumoasei lui soții Doti, într-una din nenumăratele scrisori de dragoste. Deși soarta le-a rezervat multe obstacole, vorbele regizorului reușesc să ne înduioșeze și azi.
📸 https://www.instagram.com/razvancpop/

Citiți mai mult în articolul din care ne-am inspirat și noi

Poveștile de iubire mai au și final nefericit, așa că de câte ori treceți pe strada Samul von Brukenthal să vă amintiți că pe aici a locuit o domniță care s-a sinucis din dragoste. Johanna Balk, fiica comitetului Daniel Melmer, căsătorită cu farmacistul orașului (Wilhelm). Rămasă văduvă Johanna trebuia să devină amanta principelui Bathory, dar ea a preferat să-și pună capăt zilelor înfigându-și acul de la pafta în inimă pentru a rămâne pe veci fidelă alesului ei.
📸 https://www.facebook.com/zeitreise.hermannstadt.sibiu.nagyszeben

Află în care casă păstrează această amintire?

Nu departe de Sibiu, în Salzburgul nostru, se zice că o casă încă mai este bântuită de fantoma tinerei Luisa care s-a sinucis deoarece tatăl ei nu i-a permis să fie soția unui miner din cauza diferenței statutului social. Fiindcă se presupune că fiica este îngropată într-un cavou în subsol, casa este învăluită de mister și atrage vizitatorii curioși de trista poveste de iubire.
📸www.ocna-sibiu.ro

Când te-ai plimbat ultima oară prin Ocna Sibiului?

Dragostea și dorul vin împreună. Aflăm de la Uca din Avrig că „tânjala” de dragoste se trata cu roua de Sânziene. Roua se aduna cu un ștergar nou din cânepă întins pe crengile unui copac sau pe iarbă „să-l răsară soarele” și era stors. Picăturile de rouă și ștergarul se foloseau și la alte dureri și descântece.
📸https://www.instagram.com/p/BtiRdz1FXd9/

Află la ce se mai folosea roua de Sânziene?

Alte sugestii

„O vedere din Gușterița" - concurs de fotografie
O floare pentru Thalia
„La Sibiu, de Dragobete”. Junii Sibiului celebrează iubirea
Tobe pentru supereroi-proiect dedicat cadrelor medicale sibiene
La pas prin GușterLand - Turnul memorial