Filarmonica de Stat Sibiu

Filarmonică / Sală de spectacole


Despre

Pentru Sibiu, oraș cu o existență de peste opt secole și punct de convergență a numeroase influențe economice și spirituale, manifestările muzicale au constituit permanent o parte integrantă a vieții citadine. 
 
Încă din secolul al XVI-lea, aici funcționa una dintre primele școli europene de orgă, fondată de Heronymus Ostermayer, iar arhivele orașului dețin partituri semnate de compozitori din secolele XVII și XVIII. Începând cu anul 1774, la curtea guvernatorului Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, au fost inaugurate concerte susținute de o orchestră profesionistă. În anul 1792, la doar un an de la moartea lui Mozart, la Sibiu s-a prezentat opera “Răpirea din serai”, iar în 1800, oratoriul “Creațiunea” de J. Haydn.

Împreună cu orchestra sibiană au concertat celebri interpreți români și străini, între care pot fi menționați: Ion Voicu, Valentin Gheorghiu, Ștefan Ruha (România), Monique de la Bruchollerie și Jean Jaques Thiollier (Franța), Sviatoslav Richter, Rudolf Kerer, Lazar Berman, Dimitri Baskirov (Rusia), Ivry Gittlis (Elveția), Monserrat Caballe (Spania), alături de mulți alții. 

Începând cu stagiunea de concerte 2004-2005, noul sediu al Filarmonicii de Stat Sibiu este Sala THALIA. Construită în anul 1787 de Martin Hochmeiester, sala a fost distrusă de-a lungul timpului de două incendii. Consiliul Județean Sibiu a reluat activitatea de restaurare a edificiului în anul 1990, inaugurarea oficială având loc în acordurile Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven, cu ocazia concertului din 7 octombrie 2004.


Descarcă aplicația Filarmonicii Sibiu!

Evenimente ce urmează

Photo Gallery

Alte sugestii

Fabrica de Cultură, Sala Lulu

Sală de spectacole

Fabrica de Cultură, Sala Eugenio Barba

Sală de spectacole

Teatrul Naţional Radu Stanca

Teatru / Sală de spectacole