Lansarea Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019


Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 (SRGE 2019) a fost lansat miercuri, 21 noiembrie la București, la Clubul Diplomatic. Evenimentul de lansare a avut loc în prezența a 400 de oaspeți, fiind onorat de prezența Președintelui României, Excelența Sa, domnul Klaus Iohannis, ambasadori, parlamentari, oameni de afaceri, reprezentați ai administrației locale și personalități care au dorit să fie alături de Sibiu la începutul acestui program de importanță europeană. S-au prezentat instrumentele planificate pentru dezvoltarea economică sustenabilă - miza principală a programului - ce își propune ca rezultatele să fie resimțite de sibieni și mult dincolo de anul 2019.

“Sibiu Regiune Gastronomică – un eveniment pe gustul meu. Vă felicit pe toți cei care v-ați implicat și ați crezut că Sibiul are potențialul pentru mai mult. Apreciez foarte mult că ați reușit ca dintr-un proiect incipient în 2014 să aduceți laolaltă foarte mulți actori locali și să promovați regiunea Sibiului. Această abordare regională este una autentic europeană și din acest punct de vedere sunt convins că va fi un mare succes. Dar și din alt motiv: mâncarea din Sibiu și din Mărginime realmente este cea mai bună” (Președintele României, Excelența Sa, Klaus Werner Iohannis).

Gazdele evenimentului au fost conducătorii Consorțiului care gestionează acest program: doamna Daniela Cîmpean – președintele Consiliului Județean Sibiu, doamna Astrid Cora Fodor – primarul municipiului Sibiu, domnul Gheorghe Roman – primarul municipiului Mediaș, domnul Gheorghe Aldea – președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, domnul Ioan Bondrea – rectorul Universității Lucian Blaga și domnul Alin Chipăilă – președintele Asociației Județene de Turism Sibiu.

“Sibiul are experiența programelor europene de mare anvergură, dar nu s-a oprit la Capitala Culturală Europeană. Anul 2007 a fost doar începutul unei strategii de dezvoltare a orașului bazată pe cultură. Din această strategie s-a născut și programul pe care îl lansăm astăzi: Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Vă invit să vizitați în 2019 Sibiul și județul Sibiu, această minunată zonă din centrul României, să vă bucurați de evenimentele care se vor desfășura în orașul nostru și să participați la acestea.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

“Într-o zi cineva m-a întrebat ce gust cred eu că are Sibiul. Aș zice că are gust de poveste, de prăjitură de casă, de copilărie fericită, gust de pădure și de munte, dar și gust de teatru și de muzică bună. Ne propunem să întărim legătura dintre urban și rural, să sprijinim cât mai mulți producători autentici și să facem Bunătățile de la Sibiu prezente pe masa românilor de pretutindeni.” (Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu)

SIBCOIN

La acest eveniment a fost lansată oficial “moneda” Sibiului – Sibcoin - un instrument de promovare a producătorilor și produselor locale și un sistem de bonificație pentru turiștii care vor veni să se înfrupte din bunătățile Sibiului și să trăiască o experiență completă a gusturilor.

Cu această ocazie a fost prezentat oficial parteneriatul Programului SRGE 2019 cu Lidl, care a lansat joi, 22 noiembrie Săptămâna Sibiană în toate magazinele din țară. Cumpărătorii vor putea găsi aici produse locale sibiene.

Piața cu bunătăți

După momentul oficial de deschidere, Președintele Klaus Iohannis și invitații au fost conduși de organizatori în Piața cu Bunătăți, locul unde producătorii au demonstrat pe viu cum funcționează la Sibiu lanțurile de economie locală și regională. Meniul variat, care a inclus 19 preparate tradiționale reinterpretate, meșteșugite de 6 bucătari de la restaurante sibiene, precum “sloi de oaie cu struguri murați, brânză de oaie: burduf de munte infuzat” sau “tartine cu pate de semințe de dovleac cu mazăre și tarhon”, udate cu bere artizanală și vin, dar și amosfera întregită de meșteșugarii autentici și acordurile de nai ale lui Radu Nechifor & DreamCatchers Band, au făcut deliciul celor prezenți.

O altă arie destinată demonstrațiilor de gătit live a fost Stâna Ciobănească. Bucătari de top din Sibiu și din întreaga țară au pregătit bucate tradiționale, precum: șa de oaie rumenită în vatră cu lemne, mămăligă prăjită pe grătar și sos de leuștean și batal la proțap prăjit ca în Mărginime servit cu pită cu crumpene, coaptă pe vatră.

Bucatele sibiene au dovedit că se pretează și pentru fine dining datorită priceperii bucătarilor și atmosferei create de cvartetul Filarmonicii de Stat Sibiu. Astfel, salamul de urs a fost servit cu așchii de brânză îmbătrânită cu nucă și fiertură de mănătarcă. Din meniul serii a făcut parte și “cheptul de rață de pe Hârtibaci ținut la fum și uns cu jintiță de la stână” (alături de alte aproape 40 de preparate), toate pregătite cu drag și pricepere de bucătarii membrii ai Asociației Culturale Euro-Est Alternativ, partener al programului.

Alte sugestii

Sprijin concret pentru refugiații din Ucraina care ajung în Sibiu
Ghișeul digital al Primăriei Sibiu, în testare
Pasajul pietonal Șaguna s-a redeschis de astăzi circulației pietonale
Primăria Sibiu a stabilit locațiile pentru autorecenzare asistată în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor
Noi investiții în clădirile unităților de învățământ preuniversitar din Sibiu