Măsuri luate de Primăria Sibiu pentru prevenirea răspândirii COVID-19


11.03.2020

În municipiul Sibiu nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu coronavirus până în data de 12 martie 2020. Cu toate acestea, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor, Primăria Sibiu a luat o serie de măsuri, în limita competențelor care îi revin conform legii, în această situație gestionată la nivelul județului de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, condus de Subprefectul Rareș Macrea.

“Prevenția în astfel de cazuri este esențială și de aceea am dispus aceste măsuri care nu trebuie să cauzeze panică în rândul cetățenilor, ci mai degrabă să le dea siguranța că luăm măsuri din timp pentru protecția lor și că suntem pregătiți pentru cazul nedorit în care situația evoluează negativ” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

Măsuri pentru igienizarea mijloacelor de transport public

Societatea de transport public Tursib a început igienizarea zilnică a autobuzelor încă din luna ianuarie 2020 în contextul gripei sezoniere și va intensifica această activitate ca măsură preventivă împotriva coronavirusului. Pentru aceasta, Tursib a achiziționat atomizoare cu care să se împrăștie în autobuze soluția de igienizare mai rapid și mai eficient, făcând posibilă dezinfecția chiar și de mai multe ori pe zi, în funcție de evoluția situației.

Măsuri luate în unitățile de învățământ

În ședința internă care a avut loc luni, 9 martie, s-a dispus serviciului de resort verificarea existenței în grupurile sanitare ale grădinițelor, școlilor și liceelor a săpunului și prosoapelor de unică folosință, precum și existența dezinfectantului în grupurile sanitare, pe holuri și în sălile de clasă. Precizăm că în bugetul unităților de învățământ există fonduri disponibile pentru achiziția acestor materiale și că, în caz de nevoie, sumele pot fi suplimentate prin rectificări bugetare.

Măsuri luate în cazul evenimentelor publice care se desfășoară în spații închise sau în aer liber

Conform hotărârii nr. 6 din 6 martie 2020 a Grupului de sport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase, manifestările publice în spații închise și în aer liber cu un număr estimat de peste 1000 de persoane sunt interzise începând din data de 8 martie. Acest act normativ poate fi consultat pe site-ul Instituției Prefectului, pe următorul link:

Act Normativ

Avize

De asemenea, în cazul manifestărilor la care se estimează că vor participa mai puțin de 1000 de persoane, actul normativ specifică obligativitatea obținerii în prealabil a unui aviz din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) pentru desfășurarea respectivului eveniment. Primăria Sibiu și Comisia de Avizare a Adunărilor Publice nu vor mai emite avize pentru evenimente planificate a se desfășura până în 31 martie dacă organizatorul nu depune acest aviz. În cazul evenimentelor pentru care s-a emis deja aviz, organizatorii au fost înștiințați în scris de Primăria Sibiu cu privire la aceste prevederi și au fost notificați să depună la Primăria Sibiu avizul DSP înainte de desfășurarea evenimentului. În caz contrar, avizul emis va fi anulat.

Cererea tip și instrucțiuni pentru obținerea avizului DSP

Măsuri de asistență și protecție socială

Direcția de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local este pregătită să intervină la dispoziția Direcției de Sănătate Publică, în cazul persoanelor izolate la domiciliu care au nevoie de alimente sau medicamente, dar nu au familie sau prieteni care să îi ajute. Asistentul medical comunitar va livra la ușa acestor persoane cele necesare, în conformitate cu procedura de lucru în aceste cazuri.

În Căminul pentru persoane Vârstnice s-a interzis în această perioadă ieșirea din unitate a celor care locuiesc aici. Aparținătorii pot intra doar după utilizarea dezinfectanților puși la dispoziție la intrare. Aceleași reguli au fost impuse și în cazul Adăpostului de Noapte.

Teatrul Național Radu Stanca

Teatrul Național Radu Stanca a anulat toate spectacolele începând de miercuri, 11 martie până în 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a perioadei, în funcție de evoluția situației.

Spațiile publice ale teatrului (foaier, sală de spectacol) sunt dotate cu lămpi bactericide UV, care sunt puse în funcțiune înainte și după fiecare spectacol, pentru dezinfecția aerului și a suprafețelor. Grupurile sanitare sunt dotate cu săpun și prosoape de hârtie, precum și cu dispersoare pentru soluție dezinfectantă pentru mâini. Dispersoare pentru soluție dezinfectantă au fost instalate și în sălile de ședință și în curtea interioară. Toate spațiile teatrului (atât cele destinate publicului, cât și cele destinate personalului) sunt dezinfectate sistematic (de mai multe ori pe zi), cu soluții dezinfectante pentru suprafețe.

Teatrul pentru Copii și Tineret Gong

Teatrul pentru copii și tineret Gong a anulat toate spectacolele începând de miercuri, 11 martie până în 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a perioadei, în funcție de evoluția situației.

Se va asigura igienizarea de două ori pe zi a scaunelor, mânerelor și balustradelor și a pus la dispoziția publicului soluție dezinfectantă în foaierul clădirii, precum și în grupurile sanitare, împreună cu săpun și prosoape hârtie.

Teatrul de Balet Sibiu

Teatrul de Balet Sibiu a anulat toate spectacolele începând de miercuri, 11 martie până în 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a perioadei, în funcție de evoluția situației.

Grădina Zoologică Sibiu

Grădina Zoologică Sibiu se închide publicului începând de joi, 12 martie până în 22 martie inclusiv, cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri.

Turnul Sfatului

Turnul Sfatului, obiectiv turistic gestionat de municipalitate, se închide vizitatorilor începând de joi, 12 martie până în 31 martie.

Măsuri luate în clinicile Spitalului de Pediatrie

Conform Hotărârii nr. 6/06.03.2020 vizitele aparținătorilor celor internați sunt interzise începând din 8 martie. Bolnavii vor fi însoțiți de un singur aparținător care, daca dorește internarea alături de bolnav, va completa o declarație pe proprie răspundere în care va atesta că nu este bolnav, că nu a intrat în contact cu persoane suspecte sau bolnave de coronavirus sau cu persoane care au călătorit în zone de risc. Spitalul de Pediatrie precizează că are paturi pregătite pentru potențialii infectați cu COVID 19 și a elaborat proceduri pentru primirea și gestionarea acestora. Personalul a fost dotat cu echipamente de protecție speciale pentru astfel de cazuri și, în paralel, se fac demersuri pentru achiziționarea materialelor și a reactivilor necesari pentru diagnosticarea celor infectați, cu finanțare din partea Asociației Pro Pediatria.

În sediile Primăriei Municipiului Sibiu și ale serviciilor publice

S-a dispus aprovizionarea continuă cu săpun și dezinfectant a grupurilor sanitare și asigurarea prosoapelor de hârtie de unică folosință sau a uscătoarelor suflante de mâini .

În plus, funcționarii din serviciile care au contact cu publicul au la dispoziție dezinfectanți și la ghișee și în zona de birouri, fiind puse la dispoziție și măști de protecție. De asemenea, la Serviciul Evidența Persoanei și la Direcția de Asistență Socială documentele vor fi primite exclusiv la ghișeu, dotat cu separator din sticlă și difuzor, persoanele care lucrează la ghișee purtând mănuși.

De asemenea, toaletele publice gestionate de municipalitate vor fi dotate cu astfel de materiale de igienizare și dezinfectare.

Serviciile care au contact direct cu publicul vor lua măsuri suplimentare de protecție începând de joi, 12 martie. În cazul ghișeelor de relații cu publicul care nu sunt dotate cu geamuri de protecție, în următoarele zile se vor instala astfel de dispozitive.

În Centrul de Informații pentru Cetățeni, accesul cetățenilor va fi ordonat, astfel încât în fața fiecărui funcționar să se așeze un singur cetățean, cu respectarea unei distanțe de siguranță. Restul cetățenilor vor avea asigurată o arie de așteptare, dotată cu scaune și corespunzător ventilată.

Începând de vineri, 13 martie, masa caldă asigurată de Cantina Municipiului Sibiu la sediul de pe Calea Gușteriței va fi transformată într-o masă rece, la pachet, repartizată beneficiarilor de două ori pe săptămână, pentru evitarea adunării unui număr mare de persoane în sala de mese.

Facem un apel la cetățeni ca, în aceasta perioadă, ca măsura preventivă, în relația cu Primăria Sibiu să utilizeze cât mai mult posibil mijloacele electronice de plată și comunicare.

Plata impozite și Taxe

Pentru plata taxelor si impozitelor au la dispoziție platforma de e-administrație de pe site-ul www.sibiu.ro sau portalul ghiseul.ro.

Măsuri speciale pentru oficierea căsătoriilor civile

Luând in considerare dimensiunea sălilor de cununii, Serviciul Stare Civilă va limita începând de luni, 16 martie numărul de participanți la cununiile civile. Acesta nu va putea depăși 30 de persoane pentru fiecare ceremonie. Mirii sunt rugați să trateze această măsură cu responsabilitate, fiind instituită pentru protecția participanților. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Apel către sibieni

În acest context sensibil, Primăria Sibiu recomandă sibienilor să utilizeze cât mai mult posibil mijloacele electronice de plată și comunicare cu Primăria Sibiu și serviciile publice și să evite prezența fizică la ghișee, dacă nu este o urgență sau necesitate imediată.

Precizăm că taxele și impozitele locale se pot plăti online pe platforma de e-administrație de pe www.sibiu.ro sau pe www.ghiseul.ro. În ceea ce privește taxa de salubrizare la Cimitirul Municipal, subliniem că aceasta poate fi plătită până la finalul anului, fără nici un fel de penalitate și astfel nu este necesară efectuarea plății în această perioadă. De asemenea, taxa de ocupare a domeniului public se poate plăti online pe platforma de e-administrație, iar plata abonamentelor pentru parcare se poate face atât pe platforma de e-administrație, cât și din aplicația mobilă PARCARE SIBIU.

Corespondență și diverse sesizări

Sibienii au la dispoziție adresa pms@sibiu.ro, aplicația Sibiu City App și platforma de e-administrație de pe site.

Alte sugestii

Bani din bugetul local pentru bone, în cazul în care nu găsiți loc în creșă sau grădiniță
Primăria Sibiu menține gratuitatea la parcare pentru personalul medico-sanitar din Sibiu
Măsuri speciale și la Serviciul Public de Evidență a Persoanelor
LOCURILE DE JOACĂ RĂMÂN ÎNCHISE PENTRU PROTECȚIA COPIILOR!
Din 18 mai, direcțiile și serviciile Primăriei Sibiu reiau audiențele cu cetățenii