Muzeul ASTRA

Obiectiv turistic / Muzeu


Program

Deschis
Vezi programul

Address

ASTRA National Museum Complex, Strada Pădurea Dumbrava 16-20, Sibiu 100302, Romania

Despre

Muzeul ASTRA este cea mai importantă instituţie continuatoare a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, inaugurata în 19 august 1905. Asociațiunea s-a născut din dorinţa românilor ardeleni de a-şi defini propria identitate etnoculturală, în conglomeratul etnic al Imperiul Austro-Ungar şi pe fondul emancipării culturale a tuturor popoarelor din centrul şi sud-estul Europei, având ca model muzeele deja constituite ale saşilor, ungurilor şi secuilor.

Pe drumul județean Sibiu-Rășinari, la marginea orașului Sibiu și la șase km de centrul orașului, se găsește Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, cea mai mare instituție muzeală din România și unul din cele mai mari muzee în aer liber din lume.

Cadrul natural în care se află muzeul este cel al Pădurii Dumbrava, rezervație naturală ce oferă un peisaj de invidiat, fiind parte a unui lanț forestier neîntrerupt care leagă orașul Sibiu (prin Parcul Sub Arini) de stațiunea Păltiniș (Munții Cindrel). Privind dinspre aleea centrală a muzeului, de pe digul lacului, contururile morilor de vânt și fumul Cârciumii din Bătrâni se proiectează impresionant pe liniile de vegetație, străjuite cu strășnicie de lanțul muntos. Natura a fost dintotdeauna extrem de generoasă cu muzeul, oferind expoziției în aer liber mii de culori, anotimp după anotimp.

Conceput inițial ca un muzeu al tehnicii populare, muzeul a evoluat rapid către o organizare mai ambițioasă, reprezentând astăzi întreaga civilizație românească tradițională. Transferând gospodării complexe, cu ateliere și cu anexele destinate creșterii animalelor sau păsărilor, adăpostirii mijloacelor de transport, păstrării cerealelor etc., noua concepție de dezvoltare avea să schimbe definitiv, îmbogățindu-l în mod evident, muzeul din Dumbrava Sibiului. De la un peisaj dominat de tehnică, muzeul se transformă într-un sat românesc veritabil, complex, proiectat pe un spațiu natural cât se poate de fericit, muzeul fiind „avantajat considerabil, de conformația variată a terenului, prezența unui curs de apă și a unui lac de 6 ha și de diversitatea vegetației (care fac extrem de credibilă relația monument-mediu)”. Muzeul se schimbă astfel în mod radical, valorificând în totalitate proiectul inițial, bazat pe tehnica populară, dar prezentând satul românesc tradițional sub toate aspectele sale.

În Muzeul ASTRA putem merge pentru a descoperi diversele fațete ale satului românesc și ale existenței țăranului, de la meșteșugurile care-l ajutau să-și câștige existența la case, biserici, instalaţii tehnice sau cârciumi. Satul românesc din Muzeul ASTRA se menține viu atât prin refuncționalizarea unora dintre monumente, cât și prin programele culturale care recreează evenimente din lumea rurală – târguri, manifestări gastronomice, sărbători tradiționale etc. – și prin animarea gospodăriilor și a aleilor de către „locuitorii” care se îngrijesc de amenajarea grădinilor și de întreținerea caselor. Meșteri populari își expun, vara, produsele pe alei și transmit secretele meseriei spre participanții la ateliere sau către simplii vizitatori, dansatori îmbrăcați în costume românești încălzesc atmosfera, în ritmul muzicii lăutarilor, iar o parte din anexele gospodărești sunt (re)puse în funcţie pentru a găzdui animalele domestice, nelipsite în satele de altădată.
Avem, în Muzeul din Dumbrava Sibiului, un spațiu al rădăcinilor culturale, un acasă al tuturor celor care-i trec pragul. Existența poporului român, din perspectiva vieții rurale și a influențelor diverse – istorice și culturale – care au modificat-o de-a lungul timpului, inventivitatea și aplecarea spre frumos a meșterilor populari, resursele materiale oferite de natura locurilor și interacțiunile de tot felul au generat fapte și gesturi, ale căror amprente le putem regăsi în obiectele și monumentele expuse aici.

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA) poate fi vizitat în nenumărate feluri, de la cei care vor doar să respire aerul curat al Pădurii Dumbrava, la cei care își propun să se familiarizeze cu tradițiile românești, de la cei care vor să cunoască România autentică până la cei care vor să descifreze urmele subtile ale timpului, ale trecerii oamenilor de la țară prin vremuri. Pentru toți, Muzeul ASTRA este o carte deschisă, o carte de învățătură, de citit și recitit cu mintea și cu sufletul, la orice vârstă.

Misiunea Muzeului ASTRA este, de mai bine de 100 de ani, aceea de a conecta audiența cu valorile tradiționale, prin adaptarea continuă la nevoile culturale ale societății. Fie că vorbim de patrimoniu românesc, săsesc, al altor minorități sau chiar extraeuropean, Muzeul ASTRA este depozitarul și facilitatorul valorilor autentice către comunitate. Deși profilul său este unul etnografic, misiunea Muzeului ASTRA transcede promovarea exclusivă a tradiționalului la timpul trecut, erijându-se într-un veritabil instigator cultural prin situarea sa la confluența dintre vechi și nou, traditional și modern, național și mondial. Pentru a rămâne relevant pentru publicul său, Muzeul ASTRA investește în programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității și să încurajeze oamenii să transforme tradiția într-o parte activă a vieții lor de zi cu zi. Având în componența sa patru muzee deținătoare a unui patrimoniu extrem de divers atât din punctul de vedere al originii geografice cât și al mesajului pe care îl poartă, obiectivul central al Muzeului ASTRA este acela de a reprezenta un etalon de bune practici în muzeologia românească și internațională.

Continuator şi păstrător al patrimoniului şi valorilor Muzeului Asociaţiunii, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA, parte integrantă a C.N.M. ASTRA, aduce în faţa vizitatorilor săi lumea tradiţională a fermecătoarei Transilvanii multietnice.

O simplă plimbare prin cele 96 de hectare ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA le descoperă vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre, manifestată material în peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice.

Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus, păstrător al culturii şi civilizaţiei săseşti din Transilvania, continuator al Muzeului Carpatin, deţine cele mai valoroase colecţii etnografice cu profil săsesc, purtând numele marii personalităţi, cu merite însemnate în acest domeniu, Emil Sigerus.

Prin dotările de care beneficiază Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, abordăm problematica conservării și restaurării pe toate tipurile de suport, bazându-ne pe solide cunoștințe teoretice și practice. Salvarea patrimoniului presupune dăruire, înțelegere, cunoștințe și perseverență deopotrivă în procesul de conservare-restaurare a obiectelor și monumentelor pe care timpul a pus amprenta degradării fizice, chimice și biologice.

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Biserica fortificată din Hosman

Obiectiv turistic / Județul Sibiu

Biserica Fortifcată din Mălâncrav

Obiectiv turistic / Județul Sibiu

Livada Mălâncrav

Obiectiv turistic / Județul Sibiu

Conacul Apafi - Mălâncrav

Obiectiv turistic / Județul Sibiu

Dealul Gușteriței

Obiectiv turistic