Traseul cicloturistic „Drumul sării – Țara Secașelor”

Traseu de bicicletă


Despre

Traseul cicloturistic ”Drumul Sării – Țara Secașelor” se poate realiza atât pe ruta Sibiu – Ocna Sibiului –Topârcea - Ludoș - Apoldu de Jos - Amnaș - Mag - Rusciori – Sibiu cât și în sens invers. În ambele variante traseul are ca punct de plecare şi sosirea Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului.


Din Piaţa Mare se trece prin Piaţa Mică și se coboară pe sub Podul Minciunilor pe Strada Ocnei din Oraşul de Jos. Mergem paralel cu fosta fabrică Independenţa și traversăm râul Cibin după care intrăm pe strada Rusciorului. O luăm pe prima strada la dreapta și traversăm liniile de cale ferată ajungând în dreptul Spitalului de Psihiatrie. În capătul străzii o luăm la stânga și urmăm strada Cerbului până ne intersectăm cu Calea Șurii Mari. La primul sens giratoriu, din zona târgului Obor, părăsim ieșirea din oraș spre Mediaș și o luăm pe strada Drumul Ocnei. Această stradă iese din oraș și trece peste deal prin dreptul unității militară de transmisiuni conducându-ne direct către Ocna Sibiului, o rută scurtă de doar 9 km care este în totalitate de off-road.


Odată ajunşi în Ocna Sibiului vom tranzita zona balneară şi turistică a acestui oraş staţiune, pe strada Gării şi apoi pe strada Băilor din dreapta Centrului de Informare Turistică. Trecem apoi pe lângă Parcul amenajat în Piaţa Traian pentru a ajunge la indicatorul rutier ce ne îndreaptă în dreapta spre satul Topârcea. Drumul până în Topârcea este asfaltat și începe cu o urcare susținută, trece apoi printr-o zonă largă de păşune şi coboară apoi lung până la intrarea în sat.


După un scurt popas în acest sat tradiţional românesc, urmează o scurtă urcare dar cu o pantă destul de mare, pentru a trece apoi prin una dintre cele mai frumoase pasaje ale traseului, un platou înalt de unde putem admira împrejurimile în toate cele patru zări. Urmează o nouă coborâre într-un satul Ludoş, unde la intersecţia de drumuri o să facem stânga înspre următorul sat, Apoldu de Jos. Pe drumul între Ludoș șiApodu de Jos circulaţia auto este foarte redusă fiind ideal pentru cicloturism. După ce trecem pe sub autostradă, intrâm în satul Apoldu de Jos. La prima curbă părăsim drumul principal care ne conduce către centrul localității și o luăm la dreapta înspre satul Amnaş. Ieșim repede din sat și trecem din nou pe sub un alt viaduct ce ne conduce dincolo de autostradă spre un drum de pietriş pe care îl urmăm aproximativ 7 kilometri până la intrarea în Amnaș. Trecem prin centru localității unde admirăm biserica evanghelică în stil neoromantic și continuăm în dreapta în direcția Sălişte pe un drum asfaltat.


După urcarea grea ce ţine până la ieşirea din pădure, ajungem într-o pășune și după aproximativ o jumătate de kilometru la un podeț facem stângă pentru a intra pe un drum de țară ce ne conduce în localitatea Mag pe lângă liziera unei păduri. În partea dreaptă a drumului ce urcă susținut în prima parte se poate admira Mărginimea Sibiului. Traversăm o pădure de stejar preț de câtiva kilometri după care urmează coborârea în satul Mag. De aici urmăm peste deal drumul vechi al sării ce tranzitează o pădure apoi merge printr-o zonă de păşune pentru a ajunge în cele din urmă în Rusciori, un sat cu origini săseşti.


De aici până la finalul turei mai sunt doar 7 km asfaltaţi în totalitate dar şi cu din ce în ce mai mult trafic, mai ales pe cunoscutul Drum al Hoţilor unde este necesar să circulăm cu atenţie mărită. La intrarea în Sibiu întâlnim un pod nou peste calea ferată pe lateralele căruia s-a amenajat o pistă modernă pentru biciclete. Urmăm străzile Mihail Kogălnicieanu şi Reeconstrucţiei prevăzute cu piste pentru biciclete, pentru ca poi să tranzitâm noul pod de la Piaţa Cibin spre destinația finală Piața Mare din Sibiu.

*sursa text & foto: https://turainnatura.ro/ro/traseul-cicloturistic-drumul-sarii-tara-secaselor
*sursă foto: https://www.facebook.com/SibiuTourism/

Grad de dificultate

 • Mediu

Punct de plecare

 • Piața Mare Sibiu

Punct de sosire

 • Piața Mare Sibiu

Lungime

 • 68 km

Diferență de nivel

 • 640

Timp estimat

 • 6 - 7 h

Altitudine urcare

 • 545 m

Coborâre

 • 545

Sezonalitate

 • Primăvară
 • Vară
 • Toamnă

Marcaj

 • C 🔴

Photo Gallery

Alte sugestii

Sibiu - Pădurea Șopa

Traseu de bicicletă

Sibiu - Cisnădie - Cisnădioara

Traseu de bicicletă

Pista de biciclete Sibiu - Tropinii Noi (spre Rășinari)

Traseu de bicicletă

Traseul cicloturistic „Andrei Șaguna”

Traseu de bicicletă

Traseul cicloturistic „Brukenthal - Țara Oltului”

Traseu de bicicletă