Traseul cicloturistic „Mocănița - Valea Hârtibaciului”

Traseu de bicicletă


Despre

Ruta: Piața Mare Sibiu – Cartierul Gușterița – Biserica Evanghelică Gușterița – Adăpostul de Câini – Drumul Județean 106 Sibiu – Agnita – satul Mohu – Valea Hârtibaciului – satul Cașolț – satul Daia – satul Nou – Pădurea Gușterița – Cartierul Gușterița – Piața Mare Sibiu


Traseul cicloturistic ”Mocănița – Valea Hârtibaciului” oferă bicicliştilor o variantă sigură şi plăcută de a ieşi din oraş către zonele înconjurătoare, feriţi de circulaţia auto. De-a lungul traseului, care leagă în stil circuit Sibiul de localitățile de la intrarea în Valea Hârtibaciului, sunt întâlnite câteva obiective turistice, istorice, culturale sau naturale deosebite printre care Biserica Evanghelică din Guşteriţa, Biserica Ortodoxă din Mohu, linia ferată îngustă a Mocăniţei de pe Valea Hârtibaciului, Biserica Evanghelică din Caşolţ, Trovanţi din Caşolţ, Biserica Cetate din Daia, Pădurea Guşteriţa. Traseul cicloturistic străbate locuri deosebite din apropierea Sibiului, traversând păduri de stejar, pășuni și sate istorice, și dă posibilitatea biciclistului să se bucure de un peisaj deosebit tipic Podișului Hârtibaciului.


Deși traseul pornește din Piața Mare, un prim punct de interes îl constituie Biserica Evanghelică din cartierul Gușterița, construită la începutul secolului al XIII-lea. Biserica este înconjurată cu o incintă de fortificaţie de formă aproximativ circulară. Din dreptul bisericii pornim spre stânga pe drumul principal și în scurt timp intrăm într-o zonă cu elemente naturale deosebite, aflată la doi pași de oraș.

Tură în natură la Biserica evanghelică din Gușterița

Pedalăm spre Adăpostul de Câini, de unde facem stânga spre liziera Pădurii Guşteriţa, peste pajiști străjuite de peri sălbatici. Imediat ce ajungem la drumul forestier principal după 50 de metri începem să coborâm pe drumul înierbat din dreapta până la drumul asfaltat ce leagă Sibiul de Agnita. Traversăm cu atenţie drumul și continuăm apoi pe drumul cu plopi în direcția Bungard. Lăsăm localitatea spre dreapta și mergem spre sud, având Munții Făgăraș în față drept reper, pe drumul de țară ce ne conduce către Mohu. Ajungem în centrul satului după ce am străbătut păşuni cu flori și fluturi multicolori și după o coborâre susținută printr-o pădure tânără de stejar.


Din Mohu traseul continuă pe Valea Hârtibaciului, paralel cu linia ferată îngustă a Mocăniţei care a circulat până în anul 2001 pe aici, până în centrul satului Caşolţ. De la ieșirea din sat urmăm drumul asfaltat spre satul Daia, unde putem vizita biserica fortificată din centrul localității. Urcăm serpentinele drumului către Vurpăr până la intersectia cu indicator către satul Nou, spre care ne îndreptăm pe un drum asfaltat până în centrul satului, dominat de silueta Bisericii Evanghelice din localitate.


Urmăm semnele C roșu marcate pe stâlpii de electricitate până la ieşirea din sat, de unde continuăm în direcția nord, aproximativ un kilometru, pe un drum de pământ până la intersecţia cu Valea Pârâului Nou. Schimbăm direcția de mers și ne îndreptăm spre vest pe drumul ce urmează Valea Noului și ne conduce spre Pădurea Guşteriţa. Din drumul forestier principal vom merge în dreapta şi după aproximativ 300 m în stânga urmăm drumul forestier spre livezile de deasupra satului Hamba. Lăsăm satul către nord și coborâm în stânga spre o vale lungă ce ne conduce pe Strada Salcâmilor și mai apoi la Biserica Evanghelică din Gușterița, de unde am plecat cu aproximativ 4 ore în urmă.

.
Traseul parcurge un peisaj mozaicat cu o mare varietate de habitate de pajişte, tufişuri, pădure sau ochiuri de stepă cu specii caracteristice. Acest peisaj deosebit, specific zonelor rurale din Sudul Transilvaniei, a rezultat în urma interacţiunii de sute de anii a omului cu natura. Habitatele semi-naturale de aici au suferit modificări în urma acţiunii omului, adăpostind în prezent o serie de specii de animale şi plante deosebite pe care le veți descoperi parcurgând traseul cicloturistic ”Mocănița – Valea Hârtibaciului”.

Atenție!
 • Pe traseu pot aparea turme de oi insoțite de câini ciobănești care pot deveni agresivi!
 • În perioade ploioase unele porțiuni devin noroioase și mai greu practicabile!
 • Traseul cuprinde porțiuni de șosea cu trafic auto!
Recomandări:
 • Pompă și petece + adeziv pentru pene
 • Biciclete de tip mountain-bike sau trekking (dacă este uscat)
 • Un bidon cu apă și mâncare sau bani pentru mâncare în satele de pe traseu.


*Sursă text & foto: https://turainnatura.ro/ro/traseul-cicloturistic-mocanita-valea-hartibaciului

Grad de dificultate

 • Mediu

Punct de sosire

 • Piața Mare Sibiu

Lungime

 • 43 km

Diferență de nivel

 • 620

Timp estimat

 • 4 - 5 h

Altitudine urcare

 • 640 m

Coborâre

 • 410

Sezonalitate

 • Primăvară
 • Vară
 • Toamnă

Marcaj

 • C Roșu

Alte sugestii

Sibiu - Pădurea Șopa

Traseu de bicicletă

Sibiu - Cisnădie - Cisnădioara

Traseu de bicicletă

Pista de biciclete Sibiu - Tropinii Noi (spre Rășinari)

Traseu de bicicletă

Traseul cicloturistic „Andrei Șaguna”

Traseu de bicicletă

Traseul cicloturistic „Brukenthal - Țara Oltului”

Traseu de bicicletă