Un eveniment de zece


Zilele Hungarikum 2019

Hungarikum - este cuvântul folosit pentru mărcile înregistrate specific ungurești și se referă la totalitatea elementelor culturale care conturează identitatea comunității maghiare de pretutindeni. Gulyasul se numără printre acestea - astfel a fost botezat festivalul gastronomiei maghiare la Sibiu „Zilele Hungarikum”.

Pentru că gustul mâncării este mai savuros atunci când ești înconjurat de prieteni, evenimentelor gastronomice li s-au alăturat evenimente culturale și de timp liber, ca să stârnească pofta. Ansamblul Bekecs este cel care va deschide ediția cu numărul 10. Cu un spectacol de teatru-dans care ridică problema luptei fiecărui popor din Transilvania ultimilor 100 de ani.

Spectacolul va fi urmat de seara de degustat produse specific maghiare, mărci iregistrate drept Hungarikum-uri dar și kürtöskalács, pălincă, vinuri și bere specific transilvănene..

Om în inumanitate Degustări

Când omul nu merge la muzeu, vine muzeul la el! Vizitează Muezeul Haszman Pall într-o expoziție dedicată.

Prima carte gastronomică publicată în Ardeal (1695) fost recent tradusa și în limba română. Vă invităm vineri la prezentarea acesteia de către însuși traducătorul Lukács József.

Vineri, 5 iulie 2019, ora 13.00 – Pavilionul Multicultural ASTRA.

Cărticia de bucătar din 1695

20 de standuri cu obiecte artizanale din materiale organice vor alcătui strada meșteșugarilor de unde se pot admira și cumpăra bijuterii din metal, obiecte textile, produse alimentare și cosmetice, obiecte din ceramică, obiecte decorative și de uz casnic, dar și un stand anticariat.

Câteva din cele mai frumoase și îndrăgite orașe ale Ungariei vor fi oaspetele Zilelor Hungarikum. Capitala Tiszei - Szolnok, regina apelor termale - Mako, CCE2010 - Pecs, localitățile Kecel, Mezoberenye și Bacskossuthfalu se vor prezenta la standurile dedicate.

„Raportat la idealul nostru, suntem niște caricaturi destul de reușite” zice Konczey Elemer a cărui expoziție de caricaturi o vom vernisa vineri, 5 iulie, de la ora 16.00 la târgul de țară, Muzeul ASTRA.

Povestea celor zece ani de sărbătoare a gastronomiei maghiare la Sibiu va fi spusă prin expoziția de fotografii care au surprins cele mai inedite momente ale Zilelor Hungarikum de-alungul anilor.

Gastronomia în arta contemporană maghiară oferă o colecție de lucrări semnate Agárdi Gabriella, Bottyán Mariann, Farkas Gyöngyi, Kelemen Ágnes.

Gastronomia în arta contemporană maghiară

26 de echipe împărtășesc sâmbătă, 6 iulie, în Muzeul ASTRA pasiunea pentru gătitul gulyasului la ceaun. Câștigătorii vor participa la la cel mai mare festival de gulyas din Europa, la Szolnok.

Atmosfera va animată de muzică, dansuri, meșteșugari, activități pentru copii, expoziții și nelipsitele degustări. Concertul formației Folker și un atelier de dansuri populare maghiare vor încheia cea mai importantă zi a festivalului

Duminică vă invităm la o plimbare în labirintul gusturilor specifice maghiare, în care veți avea ocazia să gustați specialități la ceaun: ciorbă de pește, paprikaș, tocăniț, ghiveci, gulyas tradițional și vuțele.

10 Ani 10 Feluri 10 Bucatari

De anul acesta ne-am propus să fim mai atenți și mai responsabili cu impactul acțiunilor noastre asupra mediului înconjurător. Vă invităm să vă aduceți de acasă farfuriile și tacâmurile pentru servit mâncarea la evenimentele gastronomice ale festivalului Zilele HUNGARIKUM din Muzeul ASTRA, și veți beneficia de o reducere cadou din partea organizatorilor.

Vezi programul celor 4 zile

Alte sugestii

Tot ce trebuie să știi despre Târgul de Crăciun din Sibiu
🍁 Experiențe de sezon: simte aromele toamnei
5 Ture de toamnă
O călătorie gastronomică pentru iubitorii bucătăriei vegane și vegetariene
„Cea mai frumoasă terasă din Sibiu”