Ateliere de scriere creatoare


Data și ora:
Gazdă:
Bulevardul Victoriei 5-7, Sibiu 550024, Romania

Despre

Ateliere de scriere creatoare, în cadrul evenimentului Z9Festival – Festivalul Internațional Studențesc „Zona Nouă”, ediția a V-a. - proiect cultural SIBIU - CAPITALĂ UNIVERSITARĂ EUROPEANĂ, EDIȚIA a V-a
Astfel, joi și vineri, 14-15 noiembrie 2019, vor avea loc la Facultatea de Litere și Arte ateliere de scriere creatoare și traducere, alături de scriitorii și traducătorii Ștefan Baghiu și Vlad Pojoga.

Ediția a V-a a festivalului studențesc Zona Nouă continuă conceptul de eveniment propus începând cu ediția a III-a, la aniversarea a 10 ani de la Maratonul European de Poezie de la Sibiu, extinzând însă aria de impact a acestuia prin propunerea a patru componente constitutive:
1. o serie de lecturi, performance-uri, momente muzicale și proiecții video ce vor avea loc în format maraton, începând după-amiaza și terminând a doua zi dimineața. Vom aduce la Sibiu, în cadrul acestui eveniment, pentru a iniția un dialog între ei și public, poeți, artiști vizuali și muzicali recunoscuți și apreciați atât de publicul general, cât și de mediul avizat din nouă țări ale lumii: Statele
Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Polonia, Ungaria, Suedia, Spania, România și Republica Moldova;
2. Z9MAGAZINE – un număr special al revistei Zona Nouă, dedicat festivalului, care să conțină creațiile artistice ale invitaților străini în traducere în limba română și ale invitaților români în traducere în limba engleză, facilitând astfel o popularizare la nivel larg (național și internațional) a creațiilor artiștilor invitați;
3. Z9VIDEO – o serie de înregistrări video ale invitaților citindu-și textele în limba originală;
4. Z9WORKSHOPS – o serie de ateliere de scriere creatoare coordonate de scriitori români recunoscuți la nivel internațional, cu studenți și elevi din județul Sibiu, realizate în incinta Facultății de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga”.
Scopul evenimentului este acela de a aduce în fața publicului-țintă o serie de modele culturale care să îi permită o înțelegere de ansamblu a culturii contemporane, încurajând astfel inițiativa artistică (atât a publicului-țintă, cât și a invitaților).
Obiective:
- inițierea unui dialog de lungă durată între mai multe culturi europene;
- inițierea unui dialog între elevi și studenți și personalitățile culturale invitate;
- încurajarea lecturilor publice şi a contactului direct cu tinerii creatorii din spaţiul românesc, modele mult
mai apropiate de public;
- edificarea publicului-țintă în ceea ce privește situația culturii române contemporane şi a celei străine;
- implementarea unui dialog interdisciplinar şi interartistic între literatură, arte vizuale şi muzică;
- implicarea publicului-țintă în activități culturale generale;
- fidelizarea publicului-țintă;
Evenimentele vor fi promovate atât în presa locală (diferită de la eveniment la eveniment), cât și în presa națională, în reviste de cultură și pe website-uri variate. Mai mult decât atât, vom crea legături între reprezentanții presei și invitați, în vederea realizării unor portrete și interviuri. Pe lângă acestea, vom promova evenimentele la fața locului, în locurile-cheie, cunoscute deja de către partenerii noștri, și în mediul online. Vom realiza materiale promoționale (autocolante individuale cu fiecare invitat, broșuri individuale cu fiecare invitat, flyere-program, roll-up- uri, tricouri personalizate), vom crea o identitate vizuală unică a evenimentului, vom implica asociațiile de elevi și asociațiile studențești și vom trimite, unde este cazul, invitații personalizate la aceste evenimente.
Unul dintre obiectivele principale este încurajarea tinerilor să își exprime viziunile și punctele de vedere, prin inițierea și existența unui dialog permanent (chiar dacă la unele tipuri de evenimente mai redus ca timp) între invitat și public şi între medii artistice diferite.

Fotografii