FAUST, drumul clipei – Silviu Purcărete - în FNT 2020

Eveniment online  |  Teatru

Data și ora:
Gazdă:

Romania

Despre

FAUST, DRUMUL CLIPEI – Silviu Purcărete
Spectacolul ascuns
22 noiembrie | 15:00
Documentarul îl urmăreşte pe Silviu Purcărete la repetiţiile monumentalului spectacol „Faust” după Goethe. O încercare de pătrundere în universul regizorului Silviu Purcărete, via Goethe, pornind de la spectacolul montat la Sibiu, în 2007.
Mitul faustic, în viziunea lui Purcărete, implică o formulă specială de spectacol, desfășurat într-un spaţiu extins de la scenă clasică, la hala industrială. Laurențiu Damian îl urmăreşte pe Purcărete în faza de modelare a personajelor, a mişcării, a sunetelor, a spaţiului, a lumii faustice, dar şi în spectacolul finit, în care semnele teatrale devin mărci regizorale. Repetiţia şi spectacolul sunt jumătăţile unui întreg construit în jurul
personalităţii marelui om de teatru, a cărui unică formă de exprimare este cea teatrală. Întregul film exploatează fuga lui Purcărete din zona cuvântului şi retragerea în realitatea scenică. Într-o manieră unică, Silviu Purcărete anulează compromisul din mitul faustic şi impune un creator eliberat prin propria operă.
Laurențiu Damian l-a „observat” cu camera pe Silviu Purcărete la repetiţiile spectacolului „Faust” (scenografia Helmut Stürmer, costumele Lia Manţoc, muzica Vasile Sirli, cu Ilie Gheorghe, Ofelia Popii) împrospătând plăcut memoria celor care au văzut la Sibiu spectacolul şi, în acelaşi timp, stârnind interesul pentru spectacolul de teatru celor care nu au avut şansa de a-l vedea. Spectacolul a fost realizat de Teatrul Naţional „Radu Stanca”, în cadrul manifestărilor Sibiu, Capitala Europeană a anului 2008.
Acest making-of/documentar al spectacolului s-a făcut din necesitatea păstrării şi pe peliculă a unui spectacol extraordinar, despre care atât specialiştii cât şi publicul spun că ar fi cu adevărat o capodoperă.
Scenariul și regia: Laurențiu Damian
Imaginea: Dănuț Pădure
Costumele: Lia Manțoc
Coloana sonoră: Vasile Şirli
Muzica: Ştefan Elefteriu
După spectacolul „Faust” / Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
Durata: 50min
Producător delegat: Marilena Ilieşiu
Producție: Editura Video a Ministerului Culturii, 2009
Spectacol disponibil pentru vizionare de duminică, 22 noiembrie, ora 15:00 până marți, 24 noiembrie, ora 15:00, accesând linkul:
https://fnt.ro/2020/faust-drumul-clipei-silviu-purcarete/

Sursa text & foto