Identitate în diversitate. De la poveștile africane la basmele românești.

Identitate în diversitate. De la poveștile africane la basmele românești.


Bilete:

Eveniment gratuit, cu circuit închis

Gazdă:


Strada Mălinului 4, Sibiu 550271, România

Organizator:

Data și ora:

Despre

Asociația BIS propune un proiect educațional dedicat publicului foarte tânăr. Elevii din primii ani de școală (inclusiv din clasa pregătitoare) vor fi invitați să descopere similitudini între basmele românești (cu care ei tocmai intră în contact) și poveștile de pe alt continent (în speță cel african).

Ulterior, pornind de la asemănările și deosebirile găsite ei vor scrie împreună cu actrițele-trainer o poveste locală, care va îngloba elemente din culturile respective.
În primă fază vor fi susținute patru reprezentații ale spectacolului-atelier POVEȘTI AFRICANE. Spectacolul, avându-le în distribuție pe actrița sibiancă Andrada Grosu și pe actrița de origine ugandeză Sharom Bukirwa (Shama Leah) va fi prezentat după următorul program:
  • Luni, 20 septembrie 2021, ora 09:30, ȘCOALA ANDREIANĂ Gușterița
  • Luni, 20 septembrie 2021, ora 11:30, ȘCOALA ANDREIANĂ Gușterița
  • Joi, 23 septembrie 2021, ora 11:00, Școala Regina Maria.
  • Joi, 23 septembrie 2021, ora 12:00, Școala Regina Maria. 
 
Spectacolul-atelier va fi susținut în trei limbi (română, engleză, lugandeză). Va fi istorisită povestea fetiței Nsangi și a Cimpanzeului cel rău. La un moment dat pe parcurs copiii vor fi îndrumați să descopere similitudini incredibile între povestea care se desfășoară în fața ochilor lor și poveștile “Capra cu trei iezi” și „Scufița Roșie”. (Cântecul mamei-capră este cântecul mamei fetiței Nsangi; Cimpanzeul cel rău poate fi lupul cel rău, și așa mai departe). 
La finalul reprezentației, cei mici vor fi îndrumați să scrie (cei care știu deja să scrie) sau să deseneze (cei foarte mici) și să trimită o scrisoare în format fizic către actrițe, pornind de la povestea asimilată.
Va fi primul pas pentru basmul cel nou și original.
 
Proiectul urmărește stimularea creativității copiilor, relevându-le în același timp propria identitate, printr-un exercițiu de înțelegere și acceptare firească a diversității.
 
Artiști implicați:
Andrada Grosu
Shama Leah
Alexandra Budianu
Bogdan Sărătean
 
tehnic: Dumitru Stegărescu, Cosmin Lupu, Alex Ciubăr.
 
Identitate în diversitate. De la poveștile africane la basmele românești” este o ACȚIUNE COFINANȚATĂ DE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI SIBIU PE AGENDA EDUCAȚIONALĂ 2021.

Fotografii