Musica Ricercata Festival Op.3 - Hidin'Haydn in Transylvania

Muzică clasică

Data și ora:
Gazdă:

Strada Cetății 3-5, Sibiu 550160, Romania
Organizator:

Despre

Hidin’  
Haydn in Transylvania

Ediția din 2021 a Musica Ricercata Festival Op.3 se va desfășura sub auspiciile unei noi paradigme, cea a artelor adaptate timpurilor actuale, de aceea întreg repertoriul nu este doar logistic adaptat ci și conceptual. 
Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o  perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să  pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. De aceea, propunerea noastră este de a-l scoate pe Haydn din ascunzătoarea sa metaforică și astfel, de a reapropia publicul de artă. 
Din ascunzătoarea sa, Haydn ne va revela nu doar legături inedite cu Transilvania, dar o premieră modernă istorică: uvertura unei opere compuse în 1812 de marele Valentino Fioravanti, a cărei acțiune se petrece la... Sibiu. Opera La foresta d’Hermanstad(Pădurea Sibiului) a fost descoperită în Italia de dirijorul Gabriel Bebeșelea iar uvertura ei va răsuna acum după 209 ani, fiind o avanpremieră a producției operei complete pregătită pentru anul 2022.
Personalități de prim rang din întreg spectrul cultural românesc, precum Emil Hurezeanu, Radu Vancu, Eugen Ciurtin, Bogdan Tătaru-Cazaban, Gabriel Banciu, Iulian Ochescu, Maria Bîldea, vor aduce publicul în lumea Transilvaniei secolului XVIII, închiderea festivalului realizându-se în preziua sărbătorii a 300 de ani de la nașterea lui Samuel von Brukenthal, guvernatorul iluminat al epocii de aur transilvănene.
Deschiderea festivalului va fi o discuție-recital în Sala Thalia, unde Eugen Ciurtin, Bogdan Tătaru-Cazaban și Iulian Ochescu ne vor introduce în lumea manuscriselor lui Mircea Eliade, dar mai ales în universul său sonor, fiind interpretate lucrări din repertoriul pianistic al lui Eliade. 
A doua zi de festival va aduce o discuție despre muzica din Transilvania în jurul lui 1812 cu muzicologul Gabriel Banciu și dirijorul Gabriel Bebeșelea, urmând un recital nocturn de harpă clasică al Mariei Bîldea, în Biserica Evanghelică Sf.Ioan (Johanniskirche).
Concertul orchestrei Musica Ricercata, în care va răsuna uvertura la Pădurea Sibiului, va fi introdus de o discuție dintre Emil Hurezeanu și Radu Vancu despre cultura transilvăneană ca sursă de inspirație. Iar datorită titlului operei, aceste ultime evenimente vor avea loc pe Scena de pe lac din Complexul Muzeal ASTRA din Pădurea Dumbrava, repertoriul audiat de public demonstrând perfect sincronismul dintre Europa de Vest și Transilvania.
 
23 iulie
20.00 - Sala Thalia, Str.Cetății nr.3-5
Discuție cu publicul “Manuscrisele lui Eliade și muzica”: Eugen Ciurtin, Bogdan Tătaru-Cazaban
 
Recital din repertoriul pianistic al lui Mircea Eliade - Iulian Ochescu
În program lucrări de: J.S.Bach, L.v.Beethoven, J.Brahms, C.Debussy, E.Grieg
 
24 iulie
20.00 - Erasmus Bookcafe, str.Mitropoliei nr.30
Discuție cu publicul “Musica Transylvanica” - Smaranda Bălan, Gabriel Banciu, Gabriel Bebeșelea
 
22.00 - Biserica Evanghelică Sf.Ioan (Johanniskirche), Str.Mitropoliei nr.32
Recital nocturn de harpă clasică - Maria Bîldea
În program lucrări de: W.A.Mozart, J.Haydn, Fr.Boieldieu, M.Grandjany
 
25 iulie
”Scena de pe lac” din Complexul Național Muzeal ASTRA
 
20.00 - Discuție cu publicul “La foresta d’Hermanstad / Sibiul în 1812” - Emil Hurezeanu, Radu Vancu, Smaranda Bălan
 
21.00 - Concert extraordinar de închidere a MR Fest Op.3
 
Musica Ricercata
Gabriel Bebeșelea - dirijor
 
V.Fioravanti - Uvertura operei La foresta d’Hermanstad (primă audiție modernă)
C.Dittersdorf - Sinfonia nazionale nel gusto di 5 nazioni
J.Haydn - Andante Siciliano din Simfonia nr.27
M.Haydn - Sinfonia Applausus
 
Intrarea liberă la toate evenimentele (în limita locurilor disponibile în funcție de restricțiile în vigoare la data evenimentului).

Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu
Partener principal: Filarmonica de Stat Sibiu 
Parteneri: Muzeul Astra, Biserica Evanghelica Sibiu, Institutul de Istorie a Religiilor - Academia Română, Centrul Național de Artă "Tinerimea Română", Forumul Cultural Austriac
Sponsori: Borsec, Budureasca

Fotografii