Concerte de orgă la Biserica Evanghelică


Data și ora:
Bilete:
10 lei; redus 5 lei
Gazdă:
Piata Albert Huet, Sibiu, Romania

Despre

Concerte de orgă la Biserica Evanghelică

Jubileul Reger va debuta marti, 3 mai 2016, la ora 18.00, la Biserica Evanghelica din Piata Huet, cu un concert sustinut de doamna Brita Falch Leutert, organista Parohiei Evanghelice.
In programul concertului figureaza o piesa de Reger si doua piese din patrimoniul muzical al comunitatii sasesti – una compusa de Valentinus Bakfark din Brasov si una apartinand unui compositor anonim din Viscri.

Sibiul isi onoreaza anul acesta reputatia de oras cultural de talie mondiala prin participarea la manifestarea internationala “Anul Muzical Reger”, dedicata aniversarii a 100 de ani de la moartea unuia dintre cei mai importanti compozitori germani de muzica de orga.

Max Reger va fi omagiat printr-o serie de 30 de concerte sustinute de organisti si instrumentisti de renume din Belgia, Canada, Elvetia, Germania, Romania si Slovacia. Cele 30 de concerte vor avea loc in perioada 3 mai – 20 septembrie 2016 si se vor înscrie într-o suita de evenimente care include concerte corale, spectacole de teatru muzical și festivitatea de absolvire a cursului de orgă de la Biserica Evanghelică Johanniskirche.
Actiunea este cofinantata de Consiliul Local si Primaria Municipiului Sibiu.

Programul complet al concertului este urmatorul:

1. J.S. Bach (1685-1750)
Preludiu in G-Dur BWV 541 / 1
Herr Jesu Christ, dich zu uns wend BWV 709
Fuga in G-Dur BWV 541 / 2
2. Valentinus Bakfark (1506 – 1576)
Fantezia Nr. 9
3. Din repertoriul de pian al unui compozitor din Viscri (cca. 1820)
Tema cu cinci variatiuni
4. Max Reger (1873-1916)
Introducere si Passacaglia f-Moll din Monoloage op. 63 (compusa in 1901-1902)

Nascuta in Risvaer, Norvegia, Brita Falch Leutert a luat primele lectii de pian la varsta de 4 ani si a inceput sa cante la orga la 14 ani. A studiat la Scoala de Muzica din Manger, Norvegia, si la Scoala de muzica religioasa Agder Musikkonservatorium din Kristiansand. A urmat cursurile Scolii Superioare de Muzica din Winterthur, Elvetia, unde l-a avut profesor pe Rudolf Meyer. Si-a sustinut concertul de diploma in 1992. Din 1997 pana in 2015 a fost Cantor la Biserica din Flakstad, în Westlofoten, Norvegia, iar din 2015 este organistă la Biserica Evanghelică din Piata Huet din Sibiu.

Evenimentul va prilejui re-inaugurarea orgii mici (“Hahn”) a bisericii, care a trecut recent printr-un proces de revizie.