O zi din viața lui Ion Creangă – un proiect educațional


Data și ora:
Bilete:
EVENIMENT CU CIRCUIT ÎNCHIS
Gazdă:

Stefan cel Mare Street nr. 56, Sibiu, Romania, 550316
Organizator:

Despre

Elevii vor fi martorii unei zile obișnuite din viața numiților Ion Creangă și Tinca Vartic. Tihna și buna dispoziție din grădina lor e dublată de vizita unui sufleor celebru pe nume Mihail Eminovici.

TREI reprezentații tip atelier vor avea loc în Grădina BIS, pentru TREI grupuri organizate de elevi din unități de învățământ de pe raza municipiului Sibiu.

Poveștile lui Creangă vor prinde viață chiar sub ochii elevilor, care vor fi parte dintr-un proces viu de creație.

  • joi 16 septembrie ora 10:30 – O zi din viața lui Ion Creangă.  (50 de elevi) – Grădina BIS. Grup elevi de la Școala nr. 6.
  • joi 16 septembrie ora 12:00 – O zi din viața lui Ion Creangă.  (50 de elevi) – Grădina BIS. Grup elevi de la Școala nr. 6
  • joi 16 septembrie ora 14:00 – O zi din viața lui Ion Creangă.  (50 de elevi) – Grădina BIS. Grup elevi de la Școala Regele Ferdinand.

Proiectul oferă o lecție de istorie vie, în care scriitorii din programa școlară sunt oameni cu o viață normală, iar elevii află “prin gaura cheii” detalii din procesul de creație al materiei școlare propriu-zise. În același timp ei au șansa unei importante contextualizări strict locale, prin supra-tema vizitei lui Mihai Eminescu la Sibiu, moment documentat de altfel în volumul “Case cu suflet la un Centenar” (Editura Eikon, 2019), de Constantin Necula și Sorana Maier.
- Din păcate în ultima vreme clasicul Ion Creangă începe să fie îndepărtat din programa școlară. Criticul literar Daniel Cristea-Enache explică: „Dacă scoţi autorii clasici din programă, pierzi chiar dimensiunea asta de evoluţie a istoriei literaturii române. Dacă studiezi numai prezentul unei literaturi, ignori, elimini din discuţie tot ceea ce a format istoria literaturii respective".
- Doar în clasa a zecea se mai studiază autorul canonic Ion Creangă, la genul literar povestire. 
Proiectul asociației BIS își propune:
- deschiderea apetitului elevilor atât pentru lumea magică și fabuloasă a povestitorului de la Humulești, cât și pentru poezia lui Mihai Eminescu.
- “coborârea de pe soclu” a clasicilor literaturii române Ion Creangă Mihai Eminescu. În momentul de față elevii pot fi timorați de modul propagandistic în care ei sunt înfățișați, ca zeități sau supra-oameni. Or tocmai umanitatea lor îi poate face atractivi și interesanți. 

Artiști implicați:
Dumitru Stegărescu
Andrada Grosu
Claudiu Fălămaș
Bogdan Sărătean
Alexandra Budianu

“O ZI DIN VIAȚA LUI ION CREANGĂ” este o ACȚIUNE COFINANȚATĂ DE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI SIBIU PE AGENDA EDUCAȚIONALĂ 2021.

Fotografii