Transfer european de cultură și cunoștințe prin intermediul calfelor călătoare


Data și ora:
Gazdă:

Piaţa Huet, Nr. 3, Sibiu, România

Despre

It is that time of year again... Calfele călătoare se întorc la Sibiu după o pauză de un an!

Începând cu data de 2 august 2021 tinerii meșteșugari călători lucrează la umbra catedralei evanghelice din cea mai veche piață a Sibiului, Piața Huet, pentru a ne prezenta tuturor celor interesați tradiția demult uitată în Transilvania a plecării în călătorie a tinerilor meșteșugari și, nu în ultimul rând, pentru a lăsa în oraș o parte din cunoștințele lor.

Timp de 13 ani aceste ateliere și imaginea calfelor în costumul tradițional au reprezentat o parte implicită a imaginii orașului Sibiu pe perioada verii. Anul 2020 a adus în contextul pandemiei o pauză în acest proiect devenit tradiție. Asociația noastră își propune ca în vara acestui an să umple din nou cu viață Piața Huet pe o perioadă de câteva săptămâni, respectând desigur noile restricții impuse de situația actuală. Imaginea Sibiului, așa cum îl cunoaștem astăzi, s-a conturat datorită dezvoltării breslelor și a meșteșugarilor care călătoreau și aduceau cu sine idei și cunoștințe noi. Deși în Transilvania obligativitatea plecării în călătorie și breslele au dispărut demult, există din fericire câteva țări europene care au reînviat tradiția începând cu anii 1900. Calfele călătoare venite din spațiul vorbitor de limbă germană, franceză și din țările nordice își pun și în secolul al XXI-lea amprenta asupra imaginii orașului de pe malul Cibinului, diversificând viața culturală a acestuia.

Vă așteptăm cu mic și cu mare să sărbătorim împreună acest eveniment și să vedem ce surprize ne-au pregătit meșteșugarii călători în vara acestui an.

Proiectul este cofinantat de Consilul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu.

Fotografii