Turul galeriilor / muzeelor de artă


Sibiul este un oraș prietenos cu artiștii, așa că iubitorii de artă au ce vedea. Vă invităm într-un tur al galeriilor și muzeelor din zona centrală a orașului, permanente sau temporare, să gustați din frumusețea lucrărilor expuse.

Turul este realizat în parteneriat cu Orașul Artiștilor - un eveniment anual ce transformă un colț din Piața Mică într-o galerie de artă în plină stradă - și se găsește inclusiv în format fizic pe harta fizică a Centrului Istoric, realizată în cadrul proiectului.

Pornim!

Orașul Artiștilor

Cel mai bun reper pentru a începe turul galeriilor și muzeelor de artă din Sibiu este chiar zona Turnului Sfatului - un simbol al Sibiului, aflat la extremitatea dintre Piața Mare și Piața Mică. Aici, în fața clădirii, își găsește locul o galerie de artă neobișnuită, care se deschide peste exact o săptămână (31 mai) și va putea fi vizitată până în luna octombrie.

Pe lângă lucrările expuse, dacă ajungeți aici în momentul potrivit vă puteți bucura de artiștii invitați, de atelierele de pictură organizate sau workshop-urile pentru copii și părinți. Este o adevărată bucurie să vezi cum orașul vibrează prin puterea artei, chiar în inima lui!

Galeriile din Turnul Sfatului

Fiind deja aici, în Orașul Artiștilor, nu trebuie decât să îți iei inima în dinți și să urci în turn. Obiectivul primește anual mii de vizitatori din toată lumea în interiorul său și e de înțeles de ce. Turiștii se pot bucura, pe lângă panoramele deosebite sau sistemul ceasului, și de expoziții de artă desfășurate periodic în încăperile de la câteva dintre etajele sale. Acestea se dovedesc a fi un popas bun pentru cei care urcă în grabă scările și vor câteva momente de odihnă.

Muzeul Brukenthal

Așa cum orice oraș are obiective puternic iubite de localnici și vizitate de turiști, Sibiul se mândrește cu Muzeul Brukenthal, care și-a câștigat locul în conștiința colectivă ca „locație a artei”. Acest statut este susținut de galeriile de artă de mare valoare și însemnătate regăsite aici, formate din obiecte pe care însuși Samuel vom Brukenthal, guvernator habsburgic al Transilvaniei, a început să le colecționeze începând cu anul 1754. Astăzi, muzeul de-a întregul este o piesă de artă ce merită văzută de la un capăt la altul, de la arhitectura exterioarelor și până la frumusețea și bogăția interioarelor.

foto: Silvana Armat, Xplorio

Galeriile de Artă Europeană (Palatul Brukenthal)

Fiind parte din muzeu, Galeriile Artei Europene sunt găzduite de clădirea Palatului Brukenthal, poziționată pe o latură din Piața Mare a Sibiului și construită în stil baroc. Acestea cuprind aproximativ 1.200 de lucrări de artă datate din sec. XV - XVIII, aparținând perioadelor: renascentistă, flamandă, germană, austriacă, italiană, spaniolă și franceză. Este genul de loc pe care orice iubitor de artă nu ar trebui să îl rateze.

Galeria de Artă Românească (Casa Albastră, Piața Mare)

Expoziţia permanentă de Artă Românească urmăreşte evoluţia picturii din România în perioada secolelor XVIII-XX, bazându-se pe principii cronologice şi stilistice în etalare. Aici, sunt prezentați artiştii reprezentativi ai artei naţionale, dar și fondul de pictură transilvăneană, unul dintre cele mai bogate din ţară. Pentru cei care apreciază arta autentică, națională, este un adevărat rai!

Sala de expoziții a Primăriei - Centrul de Informare Turistică (Piața Mare)

Tot aici, în Piața Mare, mai exact la parterul Primăriei Sibiu, sala Centrului de Informare Turistică a primit și o altă valență - aceea de spațiu expozițional - care îi aduce un mare plus prin întrebuințarea în scop cultural a locului disponibil. Aici, turiștii, dar și localnicii care se hrănesc cu artă de calitate, trec pragul locației, pentru a intra în lumea unor artiști cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, dar care sunt întotdeauna plăcut de descoperit.

Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici (Piața Mare)

Pe latura opusă a Pieței Mari, o altă locație în care arta este lait-motiv e Galeria Uniunii Artiștilor Plastici. Într-un spațiu suficient de generos, cu ferestre mari care te invită la descoperire, stau mereu piese de artă plastică, ce își așteaptă privirile și aprecierile. Și nu întârzie să apară, căci vizitatori trec mereu pragul galeriei, cu atât mai mult cu cât găzduiește periodic vernisaje și întâlniri cu artiști.

Muzeul de Artă Contemporană (str. Tribunei)

Luând la pas Bulevardul Nicolae Bălcescu și traversând o parte din strada Tribunei, ajungem la Galeria de Artă Contemporană, unde artiștii momentului își expun creațiile. Galeria joacă un rol cheie în promovarea lor, având un caracter orientat către public, o selecție și o prezentare liberă și inovatoare a expozițiilor. Interesant aici este depozitul vizitabil - un concept inedit, care permite vizitatorilor să se bucure de artă chiar dacă exponatele sunt așezate într-o manieră specifică depozitării.

VEZI HARTA TURULUI

Alte sugestii

O călătorie gastronomică pentru iubitorii bucătăriei vegane și vegetariene
„Cea mai frumoasă terasă din Sibiu”
10 noi picturi murale de la SISAF devin parte din identitatea culturală a Sibiului
Soare, vară, bălăceală
Micro-terasele: noua atracție a verii în Sibiu