„Madrigal. Pe mai multe voci”

„Madrigal. Pe mai multe voci”


Host:


Piața Mare, Sibiu, Romania

Daten und Stunden:

Freitag, 21 Juni 2024 - Freitag, 30 August 2024
17:00 - 18:00

About

Expoziția: „Madrigal. Pe mai multe voci”
Palatul Brukenthal, Piața Mare nr. 4
Curatori: Emil Pantelimon, Alexandru Constantin Chituță
Design: Vladimir Turturică
Perioada: 21.06-30.08. 2024
Parteneri: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
 
Iubitorii de muzică se vor bucura de extraordinara expoziție care are în centru istoria Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”. Aceasta cuprinde realizarea de spații vibrante în Palatul Brukenthal din Sibiu, costume, informații inedite și experiențe muzicale interactive și senzoriale, o istorie afectivă colectivă a spațiului cultural românesc, politică și societate, sunet, culoare și miros, toate acestea prin experiența celor 60 de ani de Madrigal. Interesant este spațiul „Madrigal for Babies”, dedicat femeilor însărcinate, unde acestea pot asculta muzică liniștitoare, un proiect realizat în parteneriat cu Asociația Română de Muzicoterapie și Universitatea Națională de Muzică din București. 
 
Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal a afirmat: „În baza bunei colaborări cu ArtSafari și Ioana Ciocan am văzut o minunată expoziție dedicată Corului Madrigal, la București. Acest cor este unul dintre brandurile de țară pe care le avem și iată că acum legendele și brandurile se întâlnesc la Sibiu: Madrigal, Brukenthal și FITS. Am dorit să aduc această expoziție și la Sibiu. Este mai mult decât o expoziție, este o experiență. Și îi mulțumesc domnului Emil Pantelimon, manager al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” că a înțeles dorința mea și a răspuns pozitiv. Avem o relație de colaborare și prietenie. Mulțumesc, de asemenea, și domnului Vladimir Tuturică pentru designul expoziției. Îi invităm pe toți sibienii, turiștii și participanții la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu să vină și să vadă ceva special: Madrigalul în salonul de muzică și în saloanele baroc ale Palatului Brukenthal!”
Fondat de maestrul Marin Constantin în plin regim comunist, la 11 aprilie 1963, Corul Madrigal s-a impus repede pe scenele românești și ale întregii lumi. Primul concert a avut loc la Brașov, iar prima ieșire peste granițe s-a produs la Halle, în Germania. Au urmat apoi Italia, Franța, Austria, Germania și Spania.
Madrigalul a reușit să treacă dincolo de interdicțiile epocii, când, în 1968, a cântat pentru prima dată colinde într-o Românie în care lui Moș Crăciun i se spunea oficial Moș Gerilă. Când Radio Europa Liberă a început să transmită cu mult entuziasm colindele de pe discul lor, cenzura de la București a interzis vânzarea acestuia pe teritoriul țării. Cu toate acestea, prestigiul câștigat anterior în plan internațional a făcut ca autoritățile să le dea, totuși, voie să meargă în turnee în întreaga lume. Corul Madrigal a lansat în 2020, de Sfintele Paști, albumul „Ave Maria”, dirijat de Anna Ungureanu, și albumul „Săptămâna Patimilor”, dirijat de Cezar Mihail Verlan, continuând astfel să aducă publicului, pe lângă melodiile clasice sau de folclor stilizat, o muzică religioasă de cea mai bună calitate, așa cum făcea și în comunism. Preocuparea pentru muzica sacră a devenit chiar mai intensă în ultimii ani, aici înscriindu-se concertele „Nihil Sine Deo”, „Jerusalim of God”, „Pe drumul Crăciunului”, „Săptămâna Patimilor”, „Ave Maria”.