🎬 Istoria Filmului la Sibiu: Descoperă peliculele filmate în oraș și împrejurimi

🎬 Istoria Filmului la Sibiu: Descoperă peliculele filmate în oraș și împrejurimi


Știați că județul și orașul Sibiu au fost de mai multe ori de-a lungul timpului platouri de filmare pentru diferite producții cinematografice? Actori de la Hollywood, Bollywood, precum și mulți actori români au jucat scene memorabile pe străzile Sibiului, ori în satele pitorești din împrejurimi, camerele de filmat capturând atât farmecul orașului medieval, cât și peisajele idilice ale zonei. 

Istoria cinematografică a Sibiului este una fascinantă și diversă, motiv pentru care invităm orice sibian, ori turist pasionat de arta filmului, să descopere în continuare ce pelicule au fost filmate aici de-a lungul vremii. 

Filme internaționale puse în scenă la Sibiu

Unul dintre cele mai cunoscute filme care au folosit Sibiul ca platou de filmare pentru unele scene este "Ghost Rider 2" (2010), în care a jucat celebrul actor Nicholas Cage.

În anul 2002, Sibiul a fost, de asemenea, gazda echipei de filmare a dramei "Amen", o co-producție germano-româno-franceză regizată de Costa-Gavras, despre legăturile dintre Vatican și Germania nazistă.

Nu doar Hollywood-ul și cinematografia europeană au fost atrase de Sibiu, ci și Bollywood-ul. Orașul a devenit o destinație preferată pentru mai multe producții indiene, cum ar fi "Spyder" (2017), "Jai Ho (Mental)" (2013) și filmul horror "Raaz" (2016), orașul fiind ales datorită arhitecturii și atmosferei sale unice. În "Jai Ho", actorul de renume internațional Salman Khan a filmat scene memorabile chiar în Piața Mică și pe Podul Minciunilor.

Pe lângă aceste producții, Sibiul a fost și locul de filmare pentru secvențe din serialul sud-coreean "Blood" (2015), un alt exemplu despre cum orașul a devenit un decor preferat pentru producții din diverse colțuri ale lumii.

Astfel, Sibiul s-a transformat de-a lungul anilor într-un veritabil platou de filmare internațional, găzduind filme și seriale care au dus frumusețea orașului în atenția publicului global.

Surse foto: revistaflacara.ro, Tribuna, imdb.com, YouTube: T-Series

🇷🇴 Pelicule românești filmate la Sibiu

Nu doar regizorii străini au ales Sibiul ca scenă pentru filmele lor, ci și numeroase producții românești s-au folosit de arhitectura sa unică și peisajele sale de poveste ca platou de filmare.

Încă din anii '50, orașul a devenit un platou de filmare căutat, găzduind scene memorabile din filme care au marcat istoria cinematografiei românești, cum ar fi „Furtuna” (1959).

În anii '60, Sibiul a continuat să fie un punct de atracție pentru regizori. În 1961, „Setea” a fost primul film românesc pe ecran lat, filmându-se în apropiere de Sibiu, la Poplaca și Rășinari. De asemenea, filme precum „La patru pași de infinit” (1964), „Tunelul” (1966) și „Cerul începe la etajul III” (1967) au imortalizat și ele străzile pitorești și peisajele din oraș și din jurul său.

Un alt moment important a fost și filmarea epopeei istorice „Mihai Viteazul” (1970), regizat de Sergiu Nicolaescu. Sibiul a continuat să fie un loc de referință în anii '70, așa cum se poate vedea și în „Zestrea domniței Ralu” (1971)„Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1972), „Pintea" (1976) și „Trei zile și trei nopți” (1976).

Anii '80 și '90 au adus alte filme de referință, cum ar fi „Lumini și umbre" (1981)„Plecarea Vlășinilor” (1982)„Horea” (1984), „Fapt divers” (1984), „Întoarcerea Vlășinilor” (1984) și „Trenul de aur”(1987). Apoi, la începutul anilor 2000, orașul a fost din nou în centrul atenției cu filme precum "Cocoșul decapitat” (2007)„Călătoria lui Gruber” (2008)„Mânușile Roșii” (2009) și „Tatăl fantomă” (2010).

Surse foto: stradacetatii.ro, Facebook Cineclic

Istoria recentă

Deși filmele prezentate anterior sunt ceva mai vechi, totuși arta filmului continuă să se facă remarcată la Sibiu, astfel că, recent, aici au mai fost filmate diferite producții.

Orașul a fost platoul principal de filmare pentru „Libertate”,  o producție românească inspirată din fapte reale și regizată de Tudor Giurgiu, reprezentând filmul Revoluției din '89 la Sibiu. Acesta a avut premiera în cinematografe anul trecut, în prezent fiind inclus pe platforma de streaming online Netflix.

Cel mai recent, scurt-metrajul artistic „Moartea centurionului - o poveste de mister a trecutului”, în regia sibianului Octavian Repede, a avut premiera online chiar luna aceasta, pe data de 4 septembrie, scene importante fiind filmate la Cârțișoara și Păltiniș.

Surse foto: Libertate - Filmul, Turnul Sfatului

Credit foto cover: TIFF Sibiu

Similar Suggestions

Sibiu, orașul artei: 10 ani de SISAF și o multitudine de galerii și expoziții
Delicii răcoritoare pentru zile toride la Sibiu
La pas prin România Atractivă: Gusturi sibiene
Hai la iarbă verde în Sibiu! 🌿🌞🍽️
Sibiul în trend: mâncăruri și băuturi de încercat