Angela Zaporojan din Sibiu

Angela Zaporojan din Sibiu


Angela Zaporojan s-a născut și a copilărit pentru o vreme în Rusia, mai apoi a locuit la Chișinău, iar de 12 ani locuiește în Sibiu considerându-se o sibiancă „adoptată”. De mai mulți ani obișnuia să facă turte, iar recent s-a apucat să coacă pâine. Ceea ce a îndemnat-o să se apuce de copt pâine a fost dorul de colacii pe care în Chișinău, Republica Moldova îi putea cumpăra de la orice magazin sau brutărie.

Pâinea pe care o face nu e niciodată la fel, pentru că îi place să încerce diferite combinații dar și pentru că, trăind în mai multe locuri/culturi, acestea se regăsesc și în bucătăria ei în ceea ce gătește și coace. Atunci când face pâine, folosește făină de grâu albă și integrală, de obicei folosește un amestec dintre cele două, și folosește fie drojdie, fie bicarbonat, după tipul de pâine, pe care vrea să îl obțină. Îi plac mult nucile de diferite soiuri, de aceea le folosește mult în aluaturile de pâine pe care le face, iar pe lângă acestea adaugă și prune uscate, sau alte ingrediente ce o inspiră. Pentru ea, făcutul pâinii reprezintă: „un proces foarte creativ – nu fac pâine doar ca s-o mănânc – și îmi place să mă bucur de el, să experimentez, să văd ce mi-ar plăcea și ce iese.” Își dorește să încerce și făcutul pâinii cu maia și făină de secară, dar și pâine cu ciocolată, și pâine cu butterfly pea tea– o pâine care se colorează în mov la interior.

Atunci când face pâine cu drojdie, procedează astfel: „pregătesc un amestec de drojdie cu apă, zahăr și făină, pe care îl las cca. 10-15 minute la cald, apoi adaug restul de făină, sare și ulei, și frământ cu spor, las aluatul să crească (la cald), de data asta în jur de 1 oră. În timpul ăsta, îmi pregătesc nucile, fructele, semințele – ce doresc să adaug în pâine în acea zi. După ce a crescut aluatul, mai frământ o dată și adaug nucile și fructele, porționez, împletesc colacul sau dau formă pâinii, pun în forme. Mă joc un pic cu niște aluat pe care îl las mereu pentru înfrumusețat, iar între timp pâinea mai crește un pic. După ornat și lăsat un pic la crescut, ung pâinea cu ou bătut sau infuzie de ceai negru. Pun pâinea puțin în cuptorul încălzit (dar fără foc deschis), și doar după aia dau drumul la gaz – o las așa pentru cca. 30-35 minute. După ce scot pâinea, o acopăr cu prosoape și o las să se răcească încetișor.”

Personal după coptul pâinii, când îi este foarte foame face „pampuște” (cum le numeau bunicii ei din Basarabia) astfel: „rup bucăți cât o îmbucătură pâinea proaspăt scoasă din cuptor, care încă frige, și le arunc în mujdei simplu (usturoi, sare, ulei și apă).”

*Sursa:
https://mytransylvania.ro/povestea-painii/
📸 Gabriela Cuzepan-Bebeșelea
Vezi toată povestea pâinii!

Similar Suggestions

Dudi Presecan – Brutăria La Muma, sat Mândra
Cornelia Popa – profesor, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu
Ioan Bebeșlea – bucătar, Syndicat Gourmet Sibiu
Luijza Boldizsar – Brutăria Luijza la Moara Veche