ASTRA Poetic 2024. Histories

ASTRA Poetic 2024. Histories


Location:


Strada Pădurea Dumbrava 16-20, Sibiu, Romania

Organizer:

Dates And Hours:

About

Organizat în contextul ASTRA Rock Festival, ASTRA Poetic propune un spațiu ficțional, aflat la răscruce de drumuri și de sectoare tematice ale expoziției în aer liber, cu ramificații multiple către case, peisaje și oameni. Stimulând creativitatea, spiritul critic, deschiderea către ceilalți și respectul față de natură, evenimentul cultivă gustul pentru literatură și artă, punând în valoare potențialul inepuizabil al Dumbrăvii Sibiului, completând experiența de vizitare a expoziției în aer liber și creând conexiuni între spații fizice și mentale, între oameni și obiecte, între generații și categorii sociale.

Tema de anul acesta aduce în atenția publicului încărcătura identitară, memoria construcției (sau obiectului), povestea care o (îl) însoțește în muzeu și mutațiile acesteia. Avem în vedere istorii locale, obiecte cu semnificații aparte, case sau locuri care au marcat evoluții individuale sau ale unor comunități, dar și felul în care acestea se armonizează (sau nu?) într-un tablou de ansamblu al celui mai întins muzeu în aer liber din Europa.
ASTRA Poetic mediază elementele patrimoniale prin literatură, artă vizuală și propuneri de reutilizare a obiectelor etnografice în contexte contemporane, reinterpretate ca design și context, în funcție de nevoile societății de azi, în spații special create în Muzeul în aer liber.

Expoziția are la bază poeme de Gelu Diaconu, Adela Greceanu, Teodor Dună, Constantin Buduleci, Robert Șerban, Svetlana Cârstean și Romeo Aurelian Ilie, ilustrate în tehnică de grafică cu acuarelă de Iulia Teodorescu. Scriitorii vor oferi recitaluri în cele trei zile de festival, în intervalul orar 17,00-19,00. Componenta de instalaţie textilă a expoziției este coordonată de Iulia Teodorescu şi executată alături de colegii de la Muzeul ASTRA. Vernisajul va avea loc vineri, începând cu ora 17,00. Poemele propuse în expoziție sunt incluse în antologia ASTRA Poetic 2024. Histories. Antologia conține și traduceri în engleză și germană realizate de Teodora Verza și Beatrice Ungar.

Sâmbătă, începând cu ora 15,30, vom găzdui Poetic Hub #11 - avându-i ca moderatori pe Teodora Coman și Andrei Zbîrnea, cu participarea tinerilor scriitori Crina Neacșu, Iulia Pietraru și Vasi Prode. Proiectul este propus și coordonat de Carmen Florea și susținut de Cărturești.
Tot sâmbătă, de la ora 17,30, va avea loc lansarea unei antologii de poezie pe cât de originală, pe atât de provocatoare: Ecouri din pădurea întunecată: evadări în Twin Peaks. Alături de coordonatorul antologiei apărute la editura TracusArte, Andrei Mocuța, vor fi prezenți o parte dintre autorii incluși în volum: Robert Șerban, Ovidiu Baron, Constantin Buduleci, Savu Popa, Romulus Bucur, Teodora Coman, Ionuț Cheran, Andrei Zbîrnea și Nicoleta Șimon. Va prezenta Radu Vancu.

Andrea Bernath și Alexandra Runcan propun anul acesta un segment nou de creaţie cu titlul Art@At.elier, în formatul unor ateliere de artă ce se integrează evenimentului general ASTRA Poetic şi ce vin în completarea temelor alese pentru fiecare ediţie în parte.

Art@At.elier: Histories va începe încă din 12 august cu integrarea cromatică a celor două instalaţii de porţi, prin care Andrea Bernath propune o identitate coloristică şi de design specifică de la un an la altul. După culorile primelor 2 ediţii - alb şi albastru, vă aşteptăm în zona gospodăriei Gura Râului să descoperiţi, pe măsură ce se desfășoară, instalaţiile şi atelierele curatoriate de Alexandra Runcan.

În zilele de 15, 16 şi 17 august publicul vizitator este invitat să se alăture atelierelor în care artista Andra Urdea va executa linogravură și tehnici de print, iar Florentin Logigan şi Magda Ienci vor realiza colaje analoage. Instalația de artă contemporană a Mishei Diaconu, etalată outdoor, o veţi putea admira în cadrul expoziţiei pe care o va pregăti şi o va deschide curatorul Alexandra Runcan, în data de 18 august de la orele 17,00.
ASTRA Poetic este coordonat de Radu Vancu și Ovidiu Baron.

sursa