Sărbătoarea Recoltei
Festival
About
Duminică, în data de 24 septembrie 2023, între orele 10-16, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber, se va desfășura Sărbătoarea Recoltei, un eveniment plin de culoare și savoare. Toamna aduce în casele noastre o abundență de fructe și legume 🍅🍏 pe care încă le pregătim după rețetele transmise în familie. În această zi de bucurie, spațiul Târgului de țară va fi împodobit așa cum îi ședea bine unei gospodării de om vrednic să fie în prag de toamnă.
Sufletul acestui eveniment îl vor constitui producătorii care vor veni atât cu legume și fructe cât și cu conserve gata preparate numai bune de degustat sau de pus la rece pe rafturile cămării. Vor fi producători din județul Sibiu dar și din județele vecine, produsele și conservele expuse vor fi pe toate gusturile: dulcețuri și siropuri, fructe și legume, must de mere, must de struguri, vin, produse lactate, prăjituri și plăcinte, dar și produse apicole, zacuscă și multe alte delicatese.
Prin prisma producătorilor și mai ales prin roadele muncii lor, vizitatorii vor putea să cunoască resursele locale și rețetele învățate din satele acestora de proveniență. În cadrul evenimentului se vor desfășura și ateliere gastronomice cu preparate în care se vor regăsi legumele și fructele din abundență: ciorbă de legume cu carne de vițel și găluște, varză călită cu cârnați, zacuscă și plăcinte cu măr sau cu prune.
Preparatele alese sunt în acord cu resursele disponibile în această perioadă de toamnă: varza de toamnă începe să fie tăiată acum de pe câmpurile pe care în curând va începe să se aștearnă bruma, ardeiul capia, gogoșarul, vinetele și ceapa, toate ingrediente de bază care se regăsesc atât de des în preparatele tradiționale. Tot duminică, se va desfășura și un atelier gastronomic ce va ilustra atmosfera unei cășării, parte a unei stâne tradiționale în care baciul prepară și transformă laptele în produse pastorale: telemea proaspăt închegată, unt bătut din smântână, iar la degustare vom avea brânza de amunte maturată de aerul rece și tare al munților noștri, cu gustul îmblânzit de crengile de brad pe care burdufii erau așezați.
La Sărbătoarea recoltei vom avea prilejul și să învățăm sub atenta supraveghere a meșterilor, astfel că un meșter din județul Harghita ne va ghida să răsucim mlădițele de răchită pentru a face coșuri împletite, foarte des folosite la depozitarea sau la transportarea fructelor sau a legumelor. În timpul desfășurării evenimentului, participanții vor avea și posibilitatea să culeagă tulăi de porumb, apoi să îi depănușeze și să îi sfârnească, activități potrivite cu perioada de acum când carele pline de tulăi de porumb se plimbau falnice dinspre câmp spre curțile ce le așteptau cu porțile larg deschise.
Evenimentul se desfășoară în cadrul programului Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol 2023. Vă așteptăm cu drag să vă bucurați de bogăția toamnei și de priceperea mâinilor muncitoare ale producătorilor și meșterilor!
Vă așteptăm! 😊
Sufletul acestui eveniment îl vor constitui producătorii care vor veni atât cu legume și fructe cât și cu conserve gata preparate numai bune de degustat sau de pus la rece pe rafturile cămării. Vor fi producători din județul Sibiu dar și din județele vecine, produsele și conservele expuse vor fi pe toate gusturile: dulcețuri și siropuri, fructe și legume, must de mere, must de struguri, vin, produse lactate, prăjituri și plăcinte, dar și produse apicole, zacuscă și multe alte delicatese.
Prin prisma producătorilor și mai ales prin roadele muncii lor, vizitatorii vor putea să cunoască resursele locale și rețetele învățate din satele acestora de proveniență. În cadrul evenimentului se vor desfășura și ateliere gastronomice cu preparate în care se vor regăsi legumele și fructele din abundență: ciorbă de legume cu carne de vițel și găluște, varză călită cu cârnați, zacuscă și plăcinte cu măr sau cu prune.
Preparatele alese sunt în acord cu resursele disponibile în această perioadă de toamnă: varza de toamnă începe să fie tăiată acum de pe câmpurile pe care în curând va începe să se aștearnă bruma, ardeiul capia, gogoșarul, vinetele și ceapa, toate ingrediente de bază care se regăsesc atât de des în preparatele tradiționale. Tot duminică, se va desfășura și un atelier gastronomic ce va ilustra atmosfera unei cășării, parte a unei stâne tradiționale în care baciul prepară și transformă laptele în produse pastorale: telemea proaspăt închegată, unt bătut din smântână, iar la degustare vom avea brânza de amunte maturată de aerul rece și tare al munților noștri, cu gustul îmblânzit de crengile de brad pe care burdufii erau așezați.
La Sărbătoarea recoltei vom avea prilejul și să învățăm sub atenta supraveghere a meșterilor, astfel că un meșter din județul Harghita ne va ghida să răsucim mlădițele de răchită pentru a face coșuri împletite, foarte des folosite la depozitarea sau la transportarea fructelor sau a legumelor. În timpul desfășurării evenimentului, participanții vor avea și posibilitatea să culeagă tulăi de porumb, apoi să îi depănușeze și să îi sfârnească, activități potrivite cu perioada de acum când carele pline de tulăi de porumb se plimbau falnice dinspre câmp spre curțile ce le așteptau cu porțile larg deschise.
Evenimentul se desfășoară în cadrul programului Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol 2023. Vă așteptăm cu drag să vă bucurați de bogăția toamnei și de priceperea mâinilor muncitoare ale producătorilor și meșterilor!
Vă așteptăm! 😊