Casa Artelor intră în restaurare

Casa Artelor intră în restaurare


Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.).

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, a dat startul în mod oficial activităților din proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.). După implementarea și finalizarea lucrărilor de restaurare, monumentul istoric va primi noi funcții care vor permite reintegrarea acestuia în circuitul de vizitare. 
 
,,Un loc cu spații pentru activități educaționale și un loc destinat artiștilor, dar mai ales un loc în care meșteșugarii din județ să aibă posibilitatea de a asigura transferul de cunoștințe și abilități generațiilor viitoare era o necesitate pentru a păstra spiritul și unicitatea județului nostru. 
Prin acțiuni specifice adresate antreprenoriatului cultural, acest loc va fi o alternativă viabilă pentru meșteșugari, tineri artiști și nu numai, de a obține din pasiunile pe care le au un venit constant care să le asigure un trai decent. Proiectul de restaurare a Casei Artelor va fi încă un exemplu de bună practică în ceea ce privește managementul cultural. Le doresc colegilor mei de la Muzeul ASTRA succes și îi asigur de tot sprijinul meu, pentru că valorizarea meșteșugurilor tradiționale și susținerea meșteșugarilor fac parte din prioritățile noului meu mandat, în domeniul culturii”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. 
 
,,Proiectul de restaurare a Casei Artelor va pune în valoare o clădire simbolică a Sibiului, aducând în atenția comunității importanța prezervării meșteșugurilor tradiționale, veritabil garant al autenticității peisajului cultural medieval al burgului de pe Cibin. Cu ajutorul Granturilor SEE 2014-2021, al partenerilor Museene i Sør Trøndelag și Future Capital, Muzeul ASTRA își asumă formarea de meșteri capabili să restaureze clădiri și piese de mobilier în spiritul tradiției locului, astfel încât comunitatea să aibă la dispoziție modelele, dar și resursa umană capabilă să păstreze valorile reprezentative pentru identitatea locului.”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, manager general Muzeul ASTRA
 
,,Programul are o schemă de ajutor de stat. Din experiența noastră, spunem cu certitudine că dacă nu lăsăm proprietarii de clădiri istorice să facă profit și să obțină venituri, ele se degradează, indiferent cât de bine ar arăta. Prin astfel de programe încurajăm instituțiile de cultură să facă venituri proprii și să aibă sustenabilitate. În același timp, finanțăm nu numai restaurarea locului istoric, ci și activitățile de punere în valoare a lui. Noi ne propunem ca acest sistem să fie un exemplu de bune practici.”, a declarat Bogdan Trîmbaciu, director Unitatea de Management a Proiectului. 
 
Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor - Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu Future Capital (România) și Mussene I Sør Trøndelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 - 31 martie 2024. Acesta are o valoare totală de 2.476.991,74 euro, valoare finanțării nerambursabile fiind de 1.939.335,35 euro.
 
*Sursa
Muzeului ASTRA Sibiu
 

Similar Suggestions

Sprijin concret pentru refugiații din Ucraina care ajung în Sibiu
Ghișeul digital al Primăriei Sibiu, în testare
Pasajul pietonal Șaguna s-a redeschis de astăzi circulației pietonale
Primăria Sibiu a stabilit locațiile pentru autorecenzare asistată în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor
Noi investiții în clădirile unităților de învățământ preuniversitar din Sibiu