La pas prin România Atractivă: Gusturi sibiene

La pas prin România Atractivă: Gusturi sibiene


România este o țară a frumuseților ascunse, cu oameni frumoși, povești neștiute și locuri încărcate de istorie care așteaptă să fie descoperite.

Dincolo de atracțiile turistice cunoscute, provocarea noastră, a călătorilor, este să găsim acele comori culturale care să ne îmbogățească experiența, iar județul Sibiu abundă în astfel de locuri.

De acum le putem descoperi în noua platformă digitală România Atractivă, inițiativă care își propune să scoată la lumină aceste bijuterii ascunse, de o valoare istorică și de patrimoniu inestimabilă. Aplicația și website-ul promovează 12 rute cultural-turistice ce străbat întreaga țară și includ 275 de obiective mai puțin cunoscute: castele, cetăți, castre, cule, curii, mănăstiri, biserici de lemn ori fortificate, gospodării cu arhitectură tradițională, gastronomie locală, precum și case din Delta Dunării.

Din județul Sibiu putem descoperi 12 astfel de puncte de atracție, printre care și gastronomia tradițională sibiană, asupra căreia ne vom opri atenția în mod special în continuare.

Piețele sibiene și numeroase rețete din Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului, Țara Oltului, Podișul Târnavelor și Țara Secașelor sunt aduse în atenția turiștilor, prin intermediu platformei. Vă propunem să le descoperim împreună! 👇
Descoperă România Atractivă

Piețele sibiene

Traseul gastronomic al Sibiului nu poate începe altundeva decât în una din piețele locale ce abundă în fructe și legume proaspete, lactate, produse apicole, pâine coaptă pe vatră și multe alte bunătăți de la producătorii din jurul Sibiului. 

Una dintre cele mai de seamă astfel de piețe unde vă puteți începe călătoria culinară în Sibiu este Piața Volantă Transilvania, deschisă în fiecare sâmbătă din săptămână. Aici veți întâlni numeroși producători locali, bucuroși să vă umple sacoșele cu felurite bunătăți autentice. 

O altă piață locală cunoscută și apreciată pentru multitudinea de produse este și Piața Cibin, unde se adună zilnic producători din Mărginimea Sibiului, dar și din zona Olteniei. 

Nu în ultimul rând, trebuie să ne oprim și la Vinerea Verde din Piața Huet, unde chiar în centrul istoric al Sibiului, câțiva producători își expun produsele. 

Mărginimea Sibiului

Mărginimea Sibiului este deja bine cunoscută pentru peisajele rustice și traiul tihnit, bazat pe tradiția transhumanței. 

Gastronomia locului este una pe cât se poate de autentică, îmbinând tradiția românească cu cea a sașilor din zona Cisnădie, Cisnădioara și Tălmaciu. În plus, tradițiile și ritualurile religioase își aduc și ele aportul, influențând direct specificul culinar al locului. 

România Atractivă aduce în atenția noastră preparatele tradiționale din această microregiune sibiană, cum ar fi  tocănița de miel gătită la ceaun, oaia la grătar cu mujdei, ori oaia îngropată în pământ și coaptă pe foc de jnepeni. 

În zonă se organizează și o serie de drumeții culinare în satele Rășinari, Sibiel, Gura Râului, Orlat și Săliște, promovându-se puncte gastronomice și restaurantele locale, prânzuri cu bulz la grătar la stânele din Râu Sadului și Gura Râului, dar și picnicuri în natura munților Cindrel. 

Țara Oltului

O altă microregiune a zonei noastre este Țara Oltului. Aici vom descoperi bucate tradiționale din Porumbacu de Jos, Sebeșu, ori Poiana Neamțului.

Tapșe, scoverzi, ciorbă gulaș de bivoliță, mămăliga dreasă, ori ied la ceaun cu tarhon, dar și preparate din cartofi, asemenea celor pregătite cândva la reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal din Avrig, pe toate le poți descoperi în turul Gusturilor Sibiene, de pe Ruta Gastronomiei Tradiționale din platforma România Atractivă.

Dar fiindcă o experiență culinară desăvârșită este dată nu numai de mâncare, ci și de experiențele gastronomice autentice prin servirea unor mese simple, într-un peisaj pitoresc fascinant, te încurajăm să alegi o cabană în mijlocul naturii.

Valea Hârtibaciului

Pe Valea Hârtibaciului domină natura, tradiția și preparatele delicioase de la micii producători locali, pe care România Atractivă îi aduce în față, pentru ca și mai mulți turiști să se bucure de produsele lor.

Aici vei regăsi plăcinta pe piatră din Retiș, floștoroage din Ighișul Vechi, miere de la Marpod, Hamba și Ilimbav, turtă dulce din Boarta, prăjituri săsești și hanklich din Agnita, porcul de mangaliță de la Ilimbav și brânză de capră din Țichindeal,
 
De asemenea, zona este cunoscută și pentru marca „Din Hârtibaciu, cu drag”, ce comercializează diverse produse locale din Nucet, Ilimbav ori Hosman.

Valea Hârtibaciului este și un loc ideal pentru drumeții culturale, încheiate cu picnicuri ori mese tradiționale în șurile din Dealu Frumos, Veseud și Alțâna. 

Podișul Târnavelor

Podișul Târnavelor este regiunea sibiană pe care, dacă o iei la pas, vei putea descoperi în calea ta atât biserici fortificate ce veghează satele populate cândva de sași, precum și peisaje pitorești și gospodării în care se cresc tradițional bivoli negri și porci de Bazna.

Regiunea este cunoscută mai ales pentru vinurile de Târnave din zona Weinland, respectiv din Biertan, Șaroș. Aici poți degusta atât soiul local Neuburger, cât și cunoscutul sortiment Fetească Regală din 1932. 

În plus, la casele tradiționale restaurate din Alma Vii, Biertan, Florești și Mălâncrav ești îndemnat să te oprești și să guști din supa de mere acrișoară de origine săsească, ori din știuca fiartă în stil armenesc.

Țara Secașelor

Nu în ultimul rând, te îndemnăm să te aventurezi și în Țara Secașelor, să o cutreieri și mai ales să o deguști. 

Gastronomia locală a fost puternic influențată de-a lungul timpurilor de diversitatea etnică, aici avându-și casa atât comunități românești, cât și săsești, maghiare, rome și landleri.

Încearcă vinurile din Apoldu de Sus, pita coaptă pe vatră, sucul de mere din Șura Mică și Slimnic, lactatele de vacă din satul Mândra și cozonacul tradițional tot din Șura Mică.

În platforma România Atractivă vei putea asculta inclusiv ghiduri audio cu rețete locale și să vizionezi videoclipul oficial de promovare al gastronomiei sibiene. Descarcă aplicația și descoperă-le! 

credit foto: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Similar Suggestions

Sibiul în culorile toamnei 🍁 Descoperă cele mai „instagramabile” locuri din oraș
🎬 Istoria Filmului la Sibiu: Descoperă peliculele filmate în oraș și împrejurimi
Sibiu, orașul artei: 10 ani de SISAF și o multitudine de galerii și expoziții
Delicii răcoritoare pentru zile toride la Sibiu
Hai la iarbă verde în Sibiu! 🌿🌞🍽️