O călătorie prin Sibiul de ieri și de azi

O călătorie prin Sibiul de ieri și de azi


Cu siguranță v-am obișnuit deja cu prezentarea noutăților din Sibiu, însă dat fiind faptul că vorbim despre un oraș cu o istorie bogată, de data aceasta ne oprim și asupra unor afaceri și instituții ce datează încă de acum zeci sau sute de ani. 

Sibiul este o neprețuită carte de istorie, file din povestea sa fiind prezente oriunde întoarcem privirea. Fie că vorbim despre clădiri vechi sau afaceri de succes care încă mai dăinuie, o scurtă plimbare pe străzile orașului ne va fascina la fiecare pas. 

Hotel Împăratul Romanilor

Oricine a trecut măcar o dată pe bulevardul Nicolae Bălcescu din centrul Sibiului a remarcat cu siguranță elegantul hotel Împăratul Romanilor, o adevărată bijuterie istorică a orașului. Acesta este cel mai vechi hotel încă funcțional din România, ce datează încă din anul 1773, atunci când a fost schimbată denumirea vechiului han deschis aici în 1555 și care a funcţionat pe locul clădirii cu nr. 6. Aceasta a fost demolată în anul 1891, iar hotelul s-a mutat provizoriu pe Nicolae Bălcescu, nr. 9, iar la 7 septembrie 1895 a fost inaugurat noul hotel. 

De-a lungul timpului, hotelul a fost gazda unor personalități de renume, printre care Regele Carol al 12-lea al Suediei, Împăratul Iosif al 2-lea al Austriei, Johann Strauss, Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Prinţul moştenitor Ferdinand al României şi Prinţesa Maria, împreună cu Ionel Brătianu, Regele Charles și mulți alții. 

Baia Populară Sibiu

Inaugurată în 11 decembrie 1904, Baia Populară din Sibiu este cel mai vechi spa de pe teritoriul României, iar din punct de vedere arhitectural aceasta se aseamănă foarte mult cu Baia Müller din München, ambele fiind realizate de acelaşi arhitect. 

Astăzi, Baia Populară dispune de un bazin de înot cu vestiare și grupuri sanitare, o sală de fitness și 3 saune, dintre care o saună uscată cu aromaterapie, o saună umedă și o salină cu sare de Himalaya, utilizată atât pentru relaxare, cât și pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii. 

Butoiul de Aur

Cel mai vechi restaurant din România, Butoiul de Aur, este un local emblematic pentru Sibiu. Butoiul de Aur se află în acest loc încă din 1542, mai exact în zona dintre Oraşul de Sus şi Oraşul de Jos, în locul numit Pasajul Scărilor.

Închis pentru o perioadă, acesta s-a redeschis recent, sub aceeași denumire, însă afacerea a fost preluată de producătorul local de bere artizanală Nembeer. Interiorul a fost modernizat, având un design mult mai actual, însă identitatea și denumirea care l-a consacrat a rămas neatinsă. 

Cofetăria Aroma

Deși nu este la fel de veche ca locațiile anterioare, Cofetăria Aroma este unul dintre locurile din Sibiu care ne teleportează în vremurile bune de acum câteva zeci de ani.

Cu un aspect specific României din a doua jumătate a secolului XX - începutul secolului XXI, cofetăria de pe strada Cetății nr. 46 își întâmpină clienții cu prăjituri clasice, precum savarine, eclere, București, cremșnit etc. Așa că, dacă îți lipsește atmosfera unei cofetării de demult, oprește-te la Aroma și redescoperă gustul copilăriei!

Scandia Food

Scandia Food este un nume bine cunoscut printre români, iar povestea sa a început acum peste 100 de ani, la Sibiu.  

În anul 1922, Josef Theil, un cetățean german recunoscut printre producătorii de mezeluri din Sibiu de la acea vreme, a deschis  fabrica de preparate și conserve din carne, numită Theil. Produsele sale s-au răspândit rapid în toată țara, iar din 1941 Fabrica Theil devine Scandia Română, iar din 2010 și-a schimbat denumirea în Scandia Food.

Astăzi, sediul fabricii se află tot la Sibiu, produsele sale pornind de aici către consumatorii din toată România. 

Banca Albina - astăzi sediul băncii BNR

Banca Albina din Sibiu a luat naștere în 1871, fiind prima mare instituţie financiară a românilor din Transilvania și funcționând fără întrerupere până în anul 1948, atunci când fost naţionalizată. 

Deși Banca Albina și-a închis porțile acum peste 75 de ani, în locația sa de pe strada Mitropoliei găsim astăzi tot sediul unei bănci românești, și anume BNR. 

Flaro

Istoria Flaro începe la data de 18 decembrie 1922, atunci când și-a început activitatea la Sibiu societatea Gratioza, ca fabrică de hârtie. În următorul deceniu sectorul de activitate s-a extins și la prelucrări metalice, fabricarea de articole chimice, ace de cusut manual, țevi, penițe și pioneze. 

Din 1948, dupa naționalizare, întrepinderea Deropa ce se ocupa cu confecțiile și tipărirea s-a unit cu Gratioza, devenind Întreprinderea Industrială de Stat „Flamura Rosie”, iar din 1990 s-a renumit în Flaro. 

În prezent, Flaro se află tot la Sibiu și se ocupă cu fabricarea de elemente mici și subansambluri pentru industria auto, produse destinate domeniului electrotehnic, obiecte de papetărie și articole de mercerie și uz gospodăresc. 

Similar Suggestions

Sibiul în trend: mâncăruri și băuturi de încercat
Sibiul Festivalier 2024
Rezoluții pentru 2024 în Sibiu 🌟
Experiențe pentru cei mici în luna cadourilor
Sibiul la final de toamnă: Experiențe de neratat, cât timp vremea încă mai permite