E aici

E aici


Host:


Piața Mare, Sibiu, Romania

Dates And Hours:

About

Expoziția de pictură: E aici
Artist: Ioan Muntean
Locul de desfășurare: Mănăstirea Ursulinelor, strada General Magheru nr. 34
Vernisaj: miercuri, 23 octombrie, ora 14:00
Curator: Alexandra Runcan
 
Continuăm seria evenimentelor SCAF After Season cu vernisarea expoziției personale de pictură a artistului Ioan Muntean intitulată „E aici”. Vernisajul va avea loc miercuri, 23 octombrie, orele 14:00 la Mănăstirea Ursulinelor, strada General Magheru nr. 34.
Proiectul „E aici” constă în 22 de lucrări de pictură, realizate de către Ioan Muntean începând cu anul 2020. Conceptul acestei serii de lucrări are la bază un proiect de documentare realizat de acesta în anul 2019, când, la inițiativa Patriarhiei Române, Ioan Muntean a evaluat starea de conservare a patrimoniului mobil aparținând Bisericii Ortodoxe, din județele Hunedoara și Caransebeș. 
Întreaga documentație fotografică realizată de acesta în localitățile: Zam, Vălișoara, Tisa, Runcul Mare, Rovina, Reșița Montană, Obârșia Leauț, Lăpușnicul Mare, Chimindia, Bocșa Vasiova, Boș, Căoi, Curechiu, Federi, Furcșoara, Gurasada, Hunedoara i-a servit mai apoi ca reper și inspirație pentru o serie amplă de pictură ce redă contemplativ instantanee ale lăcașurilor de cult izolate, rămase ca simboluri ale actului de credință pentru comunitățile din ce în ce mai restrânse.
„E aici”, titlul expoziției, provine de la lucrarea cu același nume ce ilustrează nava bisericii din Chimindia, astăzi în ruină. Prin șarpanta degradată pătrund fascicule dense de lumină ce oglindesc fresca ce abia se mai distinge pe tâmpla altarului. Măiestria cu care Ioan Muntean pictează o distingem fără efort dacă ne aplecam critic privirea spre compoziție, cromatică și pensulație. Cu ani în urmă, opinia publică coaliza în jurul unor versuri care îl plasau pe Dumnezeu în lemn și în locurile mici, fiind o metaforă a intimității actului de credință. Aceeași metaforă o regăsim și în titlul „E aici” – speranța, binele, credința sunt pretutindeni, chiar și în liniștea desăvârșită a locurilor redate vizual de către artist.
Candoarea obținută de Ioan Muntean în pictură, prin atenția cu care modulează lumina, reînvie speranța acolo unde trecerea timpului ne poate părea dezolantă. Dacă ruina ne inspiră deseori singurătate și abandon, pictura lui Ioan Muntean reiterează ideea că dincolo de materie va exista mereu aspirația noastră către ceva mai mult decât concretul în care ne zbatem.