Covoare azere: învățare prin artă

Covoare azere: învățare prin artă


Host:


Strada Tribunei 6, Sibiu, Romania

Daten und Stunden:

About

 Expoziția: Covoare azere: învățare prin artă
Locul de desfășurare: Muzeul de Artă Contemporană (strada Tribunei, nr. 6)
Vernisaj: 22 decembrie, ora 14.00
Curatori: Shirin Malikova (Muzeul Național al Covorului din Azerbaidjan), Alexandru Sonoc (Muzeul Național Brukenthal)
Durata: 22.12.2022-31.01.2023
Parteneri: Ministerul Culturii al Republicii Azerbaidjan, Muzeul Național al Covorului din Azerbaidjan, Ambasada României în Republica Azerbaidjan, Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Sibiu

În cadrul aniversării a 30 de ani de relații diplomatice între Republica Azerbaidjan și România, Muzeul Național al Covorului din Azerbaidjan deschide la Sibiu expoziția Covoare azere: învățare prin artă.
Expoziția prezintă diferite tipuri de covoare din sec. XIX-XX țesute în diferite regiuni ale Azerbaidjanului și păstrate în cadrul colecției Muzeului Național al Covorului din Azerbaidjan.
Covorul este o componentă a culturii azere și îndeplinește atât funcții utilitare, cât și estetice. Din vremuri vechi, populația locală a folosit pe scară largă covoare țesute plat și covoare cu noduri, din fire vopsite cu culori naturale. Azerii au țesut covoare pentru a decora pereții și pentru a acoperi podeaua în locuințe sau spre a le întrebuința în corturile lor. Ei au folosit aceste textile și pentru a croi haine, drapaje pe animalele de povară și ca desagi pentru transportare. Cu ocazia vernisajului, organizatorii oferă (mai ales copiilor de 5-12 ani) posibilitatea participării la un workshop de țesut covoare.
Expoziția include o etalare tactilă de mici mostre de covoare azere pe care le-a proiectat și țesut Departamentul de Tehnologii Tradiționale al Muzeului Național al Covorului din Azerbaidjan. Expunerea interactivă se adresează vizitatorilor de toate vârstele și îngăduie persoanelor cu dizabilități vizuale să experimenteze varietatea tehnicilor și să simtă forma decorurilor.
Evenimentul va fi deschis de un recital de chitară susținut de prof. Raul Guțiu și elevii Kovacs Flavius și Marcoci Lucas.