La Bella Vita Italiana. Peisaje idilice italiene în colecția de Stampe și Desene a Muzeului Național Brukenthal


Daten und Stunden:
Host:

Piața Mare, Sibiu, Romania

About

Expoziția: La Bella Vita Italiana. Peisaje idilice italiene în colecția de Stampe și Desene a Muzeului Național Brukenthal 

Locul de desfășurare: Palatul Brukenthal, Cabinetul de Stampe și Desene, Nr. 4, Sibiu 

Durata: 09.04 – 23.05.2021

Curator: Raluca-Georgiana Cobuz

Deschiderea expoziției se va face în data de 9 aprilie, orele 12:00, în curtea interioară a Palatului Brukenthal, accesul fiind limitat în funcție de spațiul necesar distanțării participanților.

Text oferit de curator:

Locurile pitorești, dealurile însorite și liniștea specifică meleagurilor italiene ne sunt desfășurate din abundență în colecția de Stampe și Desene a muzeului. Fie că este vorba de un peisaj real sau de cele mai multe ori idealizat, acestea au un farmec aparte și impresionează atât turiștii în călătoriile lor, cât mai ales artiștii care de-a lungul secolelor au văzut Italia ca pe o experiență obligatorie în parcursul lor de formare artistică. 

Ne sunt prezentate cele mai pitorești astfel de lucrări realizate de artiști aflați în colecția de gravură italiană din perioada secolelor al XVII-lea până în secolul al XX-lea, păstrate la Muzeul Național Brukenthal. Nume precum Francesco Bartolozzi, Francesco del Pedro, Marco Ricci, Domenico Cunego, Francesco Piranesi și alții, cunoscuți sau încă anonimi, așteaptă să fie descoperiți sau re-descoperiți de către vizitatori.

Expoziția are scopul de a readuce în atenția publicului genul peisagistic, de data aceasta în gravură, lăsându-ne pe noi să ne imaginăm culorile și atmosfera peisajelor naturale sau citadine reprezentate. În ton cu renașterea naturii primăvara, ne putem lăsa pradă acestor peisaje pentru a călători pe frumoasele meleaguri italiene, până când vom putea călători în siguranță pentru a vedea aceste minunate locuri cu proprii noștri ochi.