Petri&Friends


Daten und Stunden:
Host:

Piața Mare, Sibiu, Romania

About

Expoziția: Petri&Friends
Artişti: Eugen Petri (România), Ahmad Solimani (Iran), Andre Naegelen (Franţa), Cenrique Valdez (Argentina), Ciprian Hopirtean (Grecia-România), Emiliano Rodrigo Sacco (Argentina), Giorgie Cpajak (Serbia), Jasem Shuman (Palestina), Javier Astorga (Mexic), Jiang Chu (China), Kamen Tanev (Bulgaria), Klaus Hunsiker (Germania), Maxim Dumitraş (România), Mihai Docea (România), Niu Herisanu (România), Petre Virgiliu Mogoşanu (România), Samia Monsef (Egipt), Sergei Oleshko (Ucraina), Thierry Ferreira (Portugalia), Biao Wang (Taiwan), Nicolae Răzvan Mincu (România)
Locul de desfăşurare: Palatul Brukenthal, Piaţa Mare nr. 4, Sala de expoziţii temporare, curtea a doua
Vernisaj: marţi, 18 octombrie 2022, ora 16:00
Curator: Mihai Iancovescu-Rudeanu
Prezintă: dr. Alexandru Constantin Chituţă, manager interimar Muzeul Naţional Brukenthal
Durata: 18.10.-03.12.2022
Text oferit de Florin Toma:
Dacă-i privești cu luare-aminte statura, sculptorul Eugen Petri pare că vrea să-mi întărească o opinie făcută publică, părere ce pornea de la niște realități concomitente și care n-a fost încununată cu statutul de axiomă. În schimb, a primit destule admonestări, fiind trecută la rubrica „fantezii și extravaganțe”. Personajul nostru de azi este un zdrahon blond-roșcovan, cu barbă bogată, cu mâini uriașe și cu un pachet de mușchi proeminenți, care fac ca insolita sa cămașă albă cu cusături populare să pară mică. Totul la el degajă forță și bărbăție. Este imaginea – pe care am îndrăznit s-o explic odată, mai demult – ce mi se pare tipică unui pietrar. Pentru că toți prietenii mei cioplitori și sculptori în piatră (marmură, granit, andezit, bazalt etc.) sunt, cu câteva excepții, solizi, puternici, viguroși.
Eugen Petri este, la vârsta lui sexagenariotă, un exemplar reprezentativ pentru cioplitorul în piatră, unul care are la activ zeci de lucrări gigantice, dar, atenție! unul dublat și de un sensibil șlefuitor miniaturist, cu viziuni ce fie pârguie astuțios lumina, fie atacă profunzimi dinamice ale unor unghiuri de privire absolut spectaculoase.
Pe de altă parte, fiind organizator și participant la simpozioane internaționale de sculptură monumentală (Caransebeș, Bușteni, Brăila, Ploiești sau Rawabi – Palestina), a avut și prilejul colaborării și schimburilor de idei cu o seamă de alți sculptori de naționalități diferite. Ei toți i-au devenit prieteni și, la finalul fiecărei reuniuni, au făcut schimb de cadouri.
Eugen Petri este autorul unui proiect inedit și care a prins numaidecât. A adunat 37 de lucrări mici, de 20 până la 60 cm înălțime – ale lui și ale unor prieteni sculptori din Egipt, China, Palestina, Argentina, Franța, Taiwan, Serbia, Ucraina, Bulgaria, Mexic și Germania, realizate în piatră de diferite „esențe” (marmură de Cararra sau de Rușchița, travertin, ardezie, calcar de Gaudi, gresie, andezit, marmură argentiniană, onix și granit galben de Siena) – și a creat o expoziție itinerantă, ce a pornit de la Galeria UAP Ploiești și a continuat, de curând, cu cuhnia Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, urmând să ajungă, până la sfârșitul anului, la Muzeul Țării Crișurilor (Oradea) și la Muzeul Național Brukenthal (Sibiu).
Expoziția conține 10 lucrări originale ale autorului și 27 de piese din colecția personală și poate fi considerată nu doar o izbândă artistică, ci și, în egală măsură, un succes de marketing și de promovare. Este un eveniment care ține de spectacol, adică spectaculos, un fel de expoziție-document. Ceva compozit, pendulând între ideea de retrospectivă a operei unui artist și prezentarea colecției sale personale de lucrări ale unor autori străini, necunoscuți până acum.