Târgul creatorilor populari

Târgul creatorilor populari


Host:


Strada Pădurea Dumbrava 16-20, Sibiu, Romania

Organizer:

Daten und Stunden:

About

Târgul Creatorilor Populari din România, ajuns la a 41-a ediție, este un eveniment de referință care aduce la viață patrimoniul cultural imaterial al țării. 
Târgul nu oferă doar o simplă vizită în Muzeul în aer liber, ci și o oportunitate unică de a interacționa direct cu meșterii populari care păstrează vie arta meșteșugurilor tradiționale. De la debutul său modest, cu doar 28 de participanți, târgul reunește acum 200 de meșteri din toate colțurile țării, reprezentând majoritatea zonelor etnografice și etniilor, și conturând tipologia meșteșugurilor tradiționale: țesut, brodat, olărit, încondeiat ouă, sculptat în lemn și os, pictat icoane, cojocărit, confecționat măști, podoabe, păpuși, instrumente muzicale și pălării, împletit fibre vegetale. 
Evenimentul îmbină funcțiile sale comerciale și sociale cu un rol educativ și artistic, transformând muzeul într-un atelier viu, unde vizitatorii pot descoperi și învăța tehnici tradiționale direct de la sursă. Între orele 11.00 și 18.00, muzeografii mediază atelierele demonstrative ale meșterilor participanți. În plus, meșterii își prezintă costumele tradiționale, oferind o incursiune autentică în diversitatea culturală a României. 
📆Joi – Sâmbătă 10.00 – 19.00
📆Duminică 10.00 – 18.00
📍Aleea Lemnului, zona Verde ETP (de la podul de lemn până la intersecție) și Aleea Pivelor până la Troița Rășinari

🧶„Mici meșteri MARI”, premianți ai Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”,  buni cunoscători ai meșteșugurilor și canoanelor artei populare din zonele de proveniență, vor susține pentru vizitatorii noștri ateliere demonstrative și interactive, organizate în trei locații. Olimpicii sunt însoțiți de meșteri și profesori instructori.
📆15 - 18 august 2024
⌚10.00 -12.00 și 14.30-17.00 
📍 Aleea pivelor/ Amfiteatru 
  • ateliere de țesut la război orizontal și vertical 
  • ateliere de cusut, de brodat și de împletit, avându-i ca îndrumători pe olimpicii din Argeș, Bacău și Avrig (Sibiu)
📍 Aleea pivelor/ poienița din jurul Pivei de la Jieț
  • Tainele olăritului și cele ale modelării figurinelor de lut vor putea fi descifrate împreună cu vechi familii de olari din Horezu (Vâlcea), Oboga (Olt) și Braniștea (Galați).
📍Sectorul lemnului/ Joagărul de la Gura Râului 
  • Elevii din Bacău și din Nereju (Vrancea) vor povesti despre obiectele de lemn pe care le sculptează cu motive specifice. Despre tehnicile de pictură a mobilierului veți afla de la copiii sibieni ce pun în valoare vechiul meșteșug săsesc.

Photos