Brukenthal von Studio

Organization


About

Brukenthal von Studio: arta contemporană pe care vrei să o iei acasă

Artele vizuale contemporane, generic integrate în postmodernism, se află permanent în căutarea unor modalități de exprimare și spații de expunere neconvenționale, încercând să se detașeze de arta clasică / convențională precum cea care poate fi găsită în sălile de expoziții ale muzeelor.
Grupul Brukenthal von Studio propune întoarcerea la romantismul atmosferei de atelier, la produsul artistic decorativ, la obiectul de artă ce poate fi luat acasă, colecționat, transmis din generație în generație.
Deși în aparență o cale facilă, abordarea modernă a tiparelor clasice presupune, pe de o parte, cunoașterea istoriei artei, folosirea unor materiale și tehnici menite să reziste zeci, chiar sute de ani, o viziune introspectivă asupra conceptului de artă și a reprezentărilor acesteia în subconștientul colectiv. Pe de altă parte, exigența integrării în contemporan cere cunoașterea tendințelor prezentului și identificarea nișei în care atitudinea tradițională, experimentalul și inovația pot coexista.

Restauratori, conservatori, muzeografi
Membrii grupului Brukenthal von Studio sunt oameni de muzeu: restauratori, conservatori și muzeografi în Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și, totodată, pictori, fotografi, sculptori, curatori. Artiști de timpul liber? Da, dar cu activitate creativă nenormată și o legitimare specială – cunoașterea directă a valorii artei cuprinse astăzi în tezaurul patrimoniului universal și a importanței sale de-a lungul secolelor. Deși atitudinea artistului față de creație poate cunoaște schimbări dramatice, uneori șocante, atitudinea publicului față de produsul artistic evoluează pe coordonate sociale, culturale și educative de lungă durată. Percepția publică decantează, contextualizează și, nu în cele din urmă, armonizează sau șterge manifestările radicale. Arta propusă de Brukenthal von Studio urmează calea de mijloc, dar nu ca pe o opțiune comodă. Scopul grupului este de a reanima dorința pentru artă, atragerea publicul vizitator din zona contemplativă a expoziției de muzeu în zona interactivă a lucrării expuse ce poate fi luată acasă.

Brukenthal de atelier
În anul 1790, când Samuel von Brukenthal a deschis colecția sa privată de pictură pentru vizitatori, între lucrări se aflau și creații ale artiștilor contemporani, unii dintre ei apropiați baronului, promovându-se astfel o atitudine nouă față de artă în Sibiu.
În secolul al XIX-lea, în Muzeul Brukenthal exista un studio unde lucrările maeștrilor din colecții erau studiate de artiștii contemporani ai acelor vremuri.
Aceasta este tradiția pe care grupul o moștenește, o valorifică astăzi și dorește să o transmită mai departe. Constituit firesc în structura echipei pe care o formează la locul de muncă, grupul este deschis colaborărilor și discuțiilor cu toți cei care împărtășesc o viziune clasică despre arta prezentului și locul său în apropierea fiecăruia dintre noi.

MEMBRI:
Laura COLTOFEAN
Adrian LUCA
Ilie MITREA
Ioan MUNTEAN
Andrei POPA
Cătălin PRECUP
Robert STREBELI

Similar Suggestions

ASOCIATIA FILATELISTILOR DIN JUDETUL SIBIU

Organization

Transfăgărășan Challenge

Activities in Sibiu County / Organization / Ereignisorganisator

Școala Gimnaziala "Radu Selejan"

Centru de educație / Organization

Asociatia Monumentum

Organization

English MINDSET

Organization