Cercul Militar Sibiu
Multi purpose Hall
Phone
About
Cercul Militar Sibiu este este o clădire din Sibiu care găzduiește instituția centrală de cultură a Armatei române, cu profil cultural-educativ, artistic, recreativ-distractiv, precum și de imagine, reprezentare și protocol.
Lucrările pentru construcția Cercului Militar Sibiu au început în anul 1911, deși terenul unde urma să se ridice edificiul fusese cedat de Ministerul Domeniilor încă din 1898. Dupa al doilea razboi mondial, in perioada socialista Cercul Militar din Sibiu a gazduit diverse manifestari cultural, folclorice, teatrale, reuniuni tovarasesti si concursuri militare.
Incepind cu anul 1976, in aceasta locatie s-a desfasurat anual Festivalul Educatiei si Culturii socialiste “Cintarea Romaniei”
Festivalul național Cântarea României a fost un ansamblu de manifestări culturale din perioada regimului comunist, organizate de Consiliul Culturii și Educației Socialiste. A fost inaugurat în anul 1976, după primul Congres al culturii și educației socialiste din 2-4 iunie același an. Denumirea a fost inspirată de eseul omonim „Cântarea României”, al lui Alecu Russo.
Cântarea României era definită ca un „festival al educației și culturii socialiste…, amplă manifestare educativă, politico-ideologică, cultural artistică de creație și interpretare, menită să îmbogățească și să diversifice viața spirituală a țării, să sporească aportul geniului creator al poporului român la patrimoniul cultural național și universal.” Implicația directă era că orice creație artistică, dar și tehnică, orice manifestare culturală, spectacol de amatori sau folcloric, reprezentație teatrală, etc. trebuiau să obțină aprobarea „activiștilor” responsabili cu Cântarea României, prezenți în fiecare întreprindere și în fiecare sat.[2] Motivul real al înființării festivalului a fost promovarea artiștilor „populari” și înlocuirea artei culte cu arta populară, singura care, în viziunea conducătorului, ar fi trebuit sprijinită.
De la „Intrecerea socialista“, la sedintele Forumului German. Vremurile cand Nicu Ceausescu chefuia la Restaurantul Militar au apus demult, iar clientii localului nu mai sunt selectati pe criteriul gradelor si functiilor, insa VIP-urile inca mai frecventeaza localul.
„Restaurantul si-a deschis portile si pentru civili din 1990. De atunci, aici este oricine binevenit“,spune Ioan Popelca, administratorul restaurantului.
Se spune ca nu doar oamenii au povestile lor, ci si locurile. De peste 25 de ani, la Restaurantul Militar iau masa ofiteri, ministri si sefi de stat. La inceput, in 1982, a fost popota garnizoanei Sibiu, apoi a fost deschis publicului larg. Cu totii s-au bucurat de preturile mici si preparatele gustoase. Ghid prin istoria restaurantului ne-a fost chiar unul dintre cei mai vechi angajati, administratorul Ioan Popelca. „Lucrez aici din 1981. Panglica restaurantului a fost taiata in noiembrie 1982, dar echipa de bucatari si chelneri au inceput pregatirile din ’81. Tot personalul care a lucrat aici inca de la deschidere era de la Oficiul Judetean de Turism. Si eu, dar si multi alti colegi, am venit aici direct de la «Imparatul Romanilor». Numai personal de elita“, isi aminteste Popelca.
De la popota, la restaurant
Actualul Restaurant Militar s-a transformat in cateva luni, din popota, in restaurant demn de a gazdui delegatii straine si sefi de guverne sau ministere. „Inca de la deschidere, in acest restaurant a fost permis doar accesul personalului militar si civil din armata si familiilor acestora. Se intra doar pe baza de legitimatie. Pe atunci garnizoana Sibiu era mult mai mare decat acum. In plus, aici erau primite si delegatiile straine si cele de la Bucuresti. Restaurantul si-a deschis portile si pentru civili doar dupa 1989, mai exact din 1990. De atunci, aici este oricine binevenit“, povesteste administratorul.
De la Milea, la Ceausescu
Pentru oamenii care lucreaza la Restaurantul Militar inca de la inceput, perioada de functionare a restaurantului se imparte in doua etape esentiale: inainte de 1989 si dupa Revolutie. In perioada in care restaurantul era exclusiv al militarilor, aici au poposit si s-au ospatat inalti functionari ai Guvernului de atunci, generali temuti, dar si numerosi oficiali militari si civili din alte tari, aflati in delegatie in Romania. Printre generalii romani de seama care au tracut pragul celebrului restaurant sibian se numara Vasile Milea si Victor Stanculescu, precum si cam toti Ministrii Apararii din acea perioada. Un alt obisnit al „casei“ era prim-secretarul Nicu Ceausescu, care organiza in salile Cercului Militar „Intrecerea socialista“.
Loc de intalnire
Dupa 1989, aici au poposit o serie de personalitati politice si culturale. Printre acestea se numara Adrian Iorgulexcu, ministrul culturii, fostul premier Adrian Nastase, sau Teodor Atanasiu, in perioada in care tinea fraiele Ministerului Transporturilor. Nici artistii care au trecut prin Sibiu nu au ocolit Restaurantul Militar. „Au trecut foarte muti pe aici. Chiar anul acesta, in iunie, a fost la noi actorul Jean Constantin. In ultimii ani au poposit pe aici si Stela Popescu, Nicoleta Voica, Adrian Enache sau Cornelia si Lupu Rednic, care vin regulat la noi. Si cel mai important caricaturist al Europei, cum este numit, Ispas, a fost aici, dar si Adrian Paunescu. Cat despre cei din ansamblurile Cindrelul si Junii Sibiului, sunt de-ai casei“, explica Popelca. Cu toate ca restaurantul pare sa nu se fi schimbat cu nimic in ultimii 20 de ani, si VIP-urile locale, obisnuite cu fineturi, mai trec pe aici. Klaus Johannis si Martin Bottesch au devenit „de-ai casei“. De altfel, de cativa ani incoace, la Restaurantul Militar se desfasoara intalnirile anuale ale FDGR, se mandreste administratorul. Acum cativa ani, pe aici se perindau si primarul Dan Condurat si actualul prefect Ilie Mitea, pe atunci consilier local si apoi director al OPC.
Clienti cu state vechi
Restaurantul din spatele Cercului Militar din Sibiu este fracventat anual de mii, chiar zeci de mii de persoane. „In cadrul Cercului Militar se desfasoara anual o sumedenie de evenimente. De la simpozioane, la intruniri ale minoritatilor, expozitii, intruniri ale veteranilor etc. Toti oamenii care iau parte la aceste evenimente trec si pe la noi, sa ia masa. In plus, noi gazduim si tot felul de mese festive, nunti, botezuri, aniversari si altele. Avem clienti care vin de cel putin odata pe saptamana sa ia masa la noi. Si fac asta de cand s-a deschis restaurantul, de mai bine de douazeci de ani. Sunt in general cadre militare sau in rezerva, dar nu si-au pierdut obiceiul de a ne vizita“, explica Gabriel Arteni, directorul restaurantului. Despre cel mai capricios client din toate timpurile isi aduce aminte, cu zambetul pe buze, administratorul: „Generalul Hortopan era seful Marelui Stat Major in perioada vechiului regim. Venea deseori la noi, insa era foarte pretentios. Niciodata nu comanda din meniu. Avea el capriciile lui. Si de multe ori voia preparate pe baza de muschi de vita proaspat. Pe atunci nu gaseai asa ceva. treceam prin adevarate aventuri sa facem rost de muschi de vita… si proaspat“.
Deschis tuturor
La ora actuala, Restaurantul Militar din Sibiu are statut de institutie publica finantata din venituri proprii, in subordinea Ministrului Apararii. Restaurantul a fost renovat ultima data in 2007, cand a fost schimbat complet stilul decorational. Sala de mese are o capacitate de 150 de locuri, iar pe terasa pot lua masa alte o suta de persoane. Sus, in incinta Cercului Militar, mai exista o sala de mese de aproximativ 300 de locuri. Felurile gustoase de mancare sunt preparate de patru bucatari si doua ajutoare, iar servirea este asigurata de opt ospatari. Restaurantul este deschis zilnic intre orele 9 si 22.