Cu bicicleta prin Sibiu și împrejurimi

Cu bicicleta prin Sibiu și împrejurimi


Este din nou sezonul de pedalat, un moment numai bun să vă dăm ponturi despre tot ce mișcă pe acest subiect în Sibiu și împrejurimi.

Bicicleta rămâne, probabil, cel mai îndrăgit vehicul, atât pentru transportul alternativ, cât și pentru a petrece timpul liber. Nu doar că e un sport distractiv de practicat în aer liber, accesibil la toate vârstele, dar ajută și la menținerea condiției fizice și îți „deschide ochii” asupra frumuseții din jur.

Sibienii au fost dintotdeauna pasionați de mersul pe 2 roți, numărul bicicliștilor fiind în continuă creștere. Infrastructura rutieră a orașului este împânzită de benzi marcate și rastele pentru biciclete, în plus există tot mai multe proiecte care ne motivează să abordăm un stil de viață pe două roți.

Înainte de a intra în miezul subiectului, să o luăm cu începutul: bicicleta și echipamentul. Pe Sibiu City App găsești o listă de magazine de unde îți poți achiziționa bicicleta de vis sau poți vedea care sunt opțiunile dacă vrei să-ți închiriezi una: o bicicletă „de epocă”, cursiere, mountain-bike sau e-bike.

Nu uita însă de mentenanță: bicicletele trebuie iubite și îngrijite, de aceea vă recomandăm să treceți la service ori de câte ori este nevoie!
Magazine & service de biciclete

La capitolul închirieri nu putem să nu menționăm sistemul Sibiu BikeCity prin care Sibiul a devenit primul oraș din România care pune la dispoziția comunității un sistem smart, complet independent energetic, cu biciclete monitorizate permanent prin GPS. 
Cuprinde 540 de biciclete, 8 triciclete pentru seniori, 4 triciclete pentru persoane cu dizabilități și 49 de stații.
Sibiu BikeCity Alte centre de închiriere biciclete Rețeaua rastelelor

Pentru cei care preferă să ducă ciclismul la extrem prin sărituri și scheme, Primăria Sibiu a inaugurat în 2019 cel mai mare Skate Park din țară (10.000 de mp pentru circuite BMX, skateboard, role, trotinete).
Skate Park Sibiu

De la beton la nămol. Cei care vor să se distreze pe un traseu de pământ, pot exersa pe movilele Dirt Park-ului din Pădurea Dumbrava. Traseul e mai mult sau mai puțin "dirt" în funcție de condițiile meteo, dar oricum ar fi este o experiență nouă, de bifat.
Dirt Park Sibiu

Nu există sibian care să nu se fi dat măcar o dată pe pista „roșie”, cea care străbate Parcul Sub Arini, trece pe lângă terenul de rugby „Bebe Boboc” și parcurge aleea din Pădurea Dumbrava până la intrarea în Grădina Zoologică. De aici, pista continuă pe lângă Pădurea Dumbrava, paralel cu Muzeul în aer liber ASTRA până la Tropinii Noi (Rășinari). 

Alege să continui traseul prin Muzeul ASTRA (accesul în muzeu cu bicicleta este posibil între orele 8-10 ș 18-20) sau să te conectezi la una din numeroasele trasee tematice marcate din apropiere. 
Trasee de biciclete

Downhill-ul este o variantă mai extremă a ciclismului, fiind practicat de o nișă mai restrânsă de bicicliști. Munții Cindrel, ale cărui poteci sunt bătute de turmele de oi, oferă multiple posibilități de coborât din vârful muntelui în văi mai mult sau mai puțin abrupte. Cărările trec prin păduri și pășuni alpine și oferă panorame spectaculoase asupra împrejurimilor. 

Unul din punctele de plecare pe traseele de downhill este Stațiunea Păltiniș, unde cicliștii pot ajunge cu autobuzul Tursib (22) dotat cu o remorcă specială de transportat biciclete.

Bine de știut: Îmbarcarea şi debarcarea bicicletelor se face la capetele de linie, respectiv în staţia “Gară”  Sibiu şi în Păltiniş, în staţia din apropierea hotelului “Hohe Rinne”. În funcție de condițiile meteo este disponibilă și remorca ce poate transporta maxim 16 biciclete, în funcţie de modelul şi dimensiunile acestora.


Dacă preferați altfel de piste de downhill dotate cu instalații, coborâți la Arena Platoș și alegeți dintre traseele: family, flow, funny și red. 
Downhill Trails Arena Platoș

Nu cunoști traseele? Alătură-te grupurilor organizate, căută ghizi specializați sau urmărește evenimentele dedicate ciclismului.
Cicloturism ghidat

Concursuri locale, naționale și internaționale contribuie la popularizarea ciclismului în Sibiu. Triada MTB Avrig și Păltiniș, Transfăgărășan Challenge, Biciclete cochete rămân printre cele mai cunoscute.

Sibiul și împrejurimile sunt străbătute și de cei mai buni cicliști de talie internațională cu ocazia Turului Ciclist al Sibiului, ajuns la un deceniu.

În final vă mai lăsăm o recomandare, în special pentru cei care vreți să pedalați, dar aveți frică de dat pe bicicletă. În zona Zoo Sibiu vă puteți bucura de o plimbare cu hidrobicicleta pe lac, care ne oferă o nouă perspectivă asupra frumuseții naturii din împrejurimi. Închirierea sa costă 20 lei pentru 30 de minute și merită din plin.

Alte sugestii

La pas prin România Atractivă: Gusturi sibiene
Hai la iarbă verde în Sibiu! 🌿🌞🍽️
Sibiul în trend: mâncăruri și băuturi de încercat
Sibiul Festivalier 2024
O călătorie prin Sibiul de ieri și de azi