Livezile și timpul petrecut în Sibiel


Livezile tradiționale din Sibiel sunt un capitol cu totul special al localității. Anul acesta am reușit pentru prima dată să stăm cu timp printre pomi fructiferi, ceea ce m-a făcut să îndrăgesc livezile, dar și să înțeleg mai bine importanța lor. Așa am ajuns să fiu astăzi un promotor al acestui patrimoniu foarte valoros și, mai mult decât atât, să-mi doresc să fiu și un apărător al lui, pentru ca el să existe în continuare.
Dar ce poate fi atât de special la aceste livezi? Pentru început, o livadă tradițională joacă un dublu rol, acela de livadă-pășune sau livadă-fâneață. Asta înseamnă că vara se usucă fân printre pomi pentru ca toamna să poată pășuna acolo animalele libere. Livezile tradiționale sunt o formă de cultură extensivă
a pomilor fructiferi de talie mare, care au coroane largi și sunt plantați la distanțe generoase unul de altul. Pomii impresionează și prin durata lor de viață, adesea de peste 100 de ani. Gestiunea lor este de intensitate scăzută și nu sunt folosite substanțe chimice. Modul acesta de cultivare ajută foarte mult la protejarea solului împotriva eroziunii sau a alunecărilor de teren și asigură, prin bogăția soiurilor cultivate, necesarul de vitamine pentru hrana comunității. Per total, vorbim de niște ecosisteme foarte stabile, cu un important rol peisagistic și cultural. Argumentele pentru a avea grijă de ele sunt deja destul de grăitoare, dar noi mai adăugăm la acestea și meritul estetic pe care îl au (sunt minunate!). Și totuși, în realitate nu sunt protejate așa cum ar merita. Dar vrem să ne ocupăm de asta în scurt timp.

Similar Suggestions

5 Ture de toamnă
Săptămâna Europeană a Mobilității 2021
Soare, vară, bălăceală
Planuri de 1 iunie
18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor