Donarea de plasmă hiperimună Cov19 în perioada pandemiei


Unul dintre cele mai citite articole din secțiunea celor dedicate informațiilor din timpul pandemiei, a fost „Unde și cum piți dona plasmă în Sibiu”. Văzând această statistică, am apelat la amabilitatea medicilor de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Sibiu pentru a completa informațiile legate de procedura de transfuzie.

Doamna Dr. Lupu Oana Maria, Medic primar și responsabil Consultații donatori și recoltare sânge ne-a răspuns imediat celor mai frecvente întrebări legate de transfuzie pentru toți cei care au fost infectați cu Cov 19 și doresc să doneze plasmă:

Cât de sigur este să donezi acum? Ce măsuri speciale trebuie luate din cauza pandemiei?

La Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu s-au aplicat încă de la începutul pandemiei toate măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului Covid 19. 

Donatorii au, bineînțeles, obligația de a intra cu masca de protecție facială în Centru, se asigură dezinfectante pentru igiena mâinilor, toate suprafețele comune sunt igienizate frecvent, iar într-o  sală de așteptare nu se permite staționarea a mai mult de 5 persoane în același timp. 

Ținând cont de cele 3 etape pre-donare, practic în Centru pot fi maxim 12-15 persoane în același interval de timp. Donatorii sunt sfătuiți să vină individual sau în grupuri nu mai mari de 2-3 persoane (familii, colegi). 

De unde începe procedura de donare? E nevoie de programare în prealabil?

Pentru programări se poate utiliza aplicația DONORIUM disponibilă în Google Play și App Store (programarea nu este însă obligatorie, oricine se poate prezenta la CTS oricând în intervalul de lucru de luni până vineri între orele 8-13).

Când poți dona plasma? Cât timp trebuie să treacă de la infectare? Ce tip de teste trebuie făcute?

Pentru donarea de Plasmă de către o persoană care a trecut prin infecția cu virusul Covid 19, este în primul rând nevoie de o dovadă că a fost diagnosticat pozitiv cu Covid 19. Această dovadă poate să însemne testul PCR pozitiv sau testul Antigen pozitiv, biletul de ieșire din spital pentru cei care au fost internați, decizia de izolare de la DSP în care este menționat testul pozitiv, testul de anticorpi anti-Cov19 care arată prezența anticorpilor, etc.

Cu un astfel de document, printat sau electronic, și cu un act de identitate, potențialul donator de plasma se prezintă la CTS.  Medicul responsabil cu triajul donatorilor va verifica documentele și de la caz la caz se acceptă pentru demararea procedurii de donare sau se indică recoltarea de analize predonare, care se fac pe loc sau în 24-48 de ore, gratuit.

Trebuie respectate intervalele de timp de la trecerea prin boală înainte de a dona plasmă, pentru asigurarea unei concentrații optime de anticorpi (anticorpii de tip IgG încep să fie produși de către organism după cca. 3 săptămâni de la debutul unei boli). 

Astfel, se poate dona plasma după minim 28 de zile de la data testului PCR pozitiv, 14 zile de la ieșirea din izolare sau 14 zile de la data unui test de anticorpi, efectuat voluntar de către o persoană care nu are altă dovadă că a trecut prin această boală.

În ce constă procedura de transfuzie?

În vederea recoltării de plasmă Covid19, la CTS Sibiu sunt disponibile 2 proceduri: recoltarea de sânge total și plasmafereza:

Recoltarea de sânge total este procedura cea mai utilizată pentru donare în general. Se recoltează, cu un kit de unică folosință, 400 ml de sânge total care ulterior e procesat și separat și se obține o pungă de plasmă de 200 ml. Recoltarea în sine durează 5-7 minute. Pentru potențialii donatori care nu pot fi încadrați ca donatori de plasmă Cov19, exact prin aceleasi procedură, ei pot dona sânge total pentru pacienții de alte patologii, pentru care este la fel de mare nevoie de sânge în orice moment.

Procedura de plasmafereză presupune recoltarea prin intermediul unui aparat și a unui kit de recoltare de unică folosință a 600ml de plasmă, „restul” componentelor sanguine respectiv masa celulară, întorcându-se în corpul donatorului. Recoltarea și returul se fac prin același abord venos. De aceea, unul din criteriile de selecție pentru această procedură este calitatea și calibrul venei donatorului. 
Calificarea la plasmafereză se face după analizele de pre-donare care se pot face cu o zi înainte sau în ziua donării, având rezultatele în cca. o oră. Recoltarea de plasmă durează în medie 50 de minute. La final se obțin 3 pungi de plasmă. 

Ce trebuie să faci înainte de donare și după?

În ziua donării, se poate consuma un mic dejun ușor (banane, iaurt, cereale...) și se pot consuma lichide (apă, ceai, lapte, suc, cafea). Cu 72 de ore înainte de donare nu se consumă alcool, iar cu o zi înainte nu se consumă alimente bogate în grăsimi (untură, slănină...). 

Ce se întâmplă cu plasma după recoltare?

După etapa de recoltare urmează validarea biologică a produselor sanguine, potențiala plasmă hiperimună Covid19 beneficiind de analize laborioase, printre ele fiind și titrarea anticorpilor de tip IgG Anti-SARS Cov2, realizată de către Institutul Național De Hematologie Transfuzională București. Dacă valoarea anticorpilor este optimă și coroborat cu toate celelalte rezultate, plasma se validează ca Plasmă Hiperimună provenită de la donator vindecat de Cov19 și va fi distribuită pacienților aflați în secția ATI Cov19 care au indicație de terapie transfuzională cu plasmă hiperimună. 

În situația în care valoarea anticorpilor este mică sau nu sunt prezenți deloc, plasma este validată și redistribuită către pacienții cu alte patologii care au indicația de transfuzie. 

Cât s-a donat până acum în Sibiu? De câtă plasmă mai este nevoie?

La CTS Sibiu s-au efectuat deja 40 de proceduri de recoltare de plasmă prin plasmafereză, având chiar și donatori care au donat de 2 și chiar de 3 ori prin plasmafereză. 

Unitățile de plasmă hiperimună Cov 19 validate fac parte din stocul național de plasmă și sunt distribuite la cerere spitalelor, atât în județul Sibiu, cât și în orice alt județ din țară.

Nevoia de plasmă Covid19 alături de nevoia de toate celelalte componente sanguine este constantă!!! 

Așteptăm donatorii și potențialii donatori să vină la CTS și împreună vom găsi procedura optimă fiecăruia și vom participa alături de medicii interniști, chirurgi, ginecologi și anesteziști la salvarea vieților pacienților!

*Sursă text:
Dr. Lupu Oana Maria, Medic primar, responsabil Consultații donatori și recoltare sânge

Vezi și articolul „Unde și cum poți dona plasmă în Sibiu” Urmărește pagina centrului de transfuzie sanguină Sibiu

Similar Suggestions

Halloween în Sibiu 🎃 unde te poți distra și ce poți mânca
Toamna aceasta, fii liber în aer liber! Câștigă o experiență locală oferită de Anii Drumeției
Inspirație pentru Paște
Sibiul festivalier: 15 evenimente confirmate, pe care le așteptăm în 2022
Susținem Sibiul în competiția „Destinaţia Anului 2022”