MULTISPECIES – TOWARDS FUTURE

MULTISPECIES – TOWARDS FUTURE


Location:


Strada Tribunei 6, Sibiu, Romania

Dates And Hours:

About

MULTISPECIES – TOWARDS FUTURE
14.08.2024 - 01.09.2024
Vernisaj expoziție 14.08.2024, ora 18:00
Tur ghidat: 17 august 2024, 16:00 - coordonator Ana Negoiță
Muzeul de Artă Contemporană (Str. Tribunei, Nr. 6, Sibiu)
Artiști: Matei Bejenaru, Floriama Cândea, Sergiu Chihaia, Ciprian Ciuclea, Ștefan Radu Crețu, Mălina Ionescu & Andreea Medar, Bogdan Mateiaș, Maia Ștefana Oprea, Ana Petrovici Popescu, Ghenadie Popescu, Marilena Preda Sânc, Natalia Silaghi
Curatoare: Andreea Căpitănescu
Asistent curator: Denisa Rad
 
Multispecies explorează contextul teoretic al studiilor multispeciilor, analizând aspectele epistemologice, politice și etice pentru a înțelege diversele moduri de viață.
Lucrările evocă probleme legate de violența umană, justiția socială și interconexiunile acestora, provocând o reflecție asupra temelor legate de disciplinele umanistice ecologice pentru a investiga ecologia politică, universurile non-umane și interacțiunile dintre multiple specii. Multispecies confruntă o realitate în care limitele gândirii antropocentrice sunt puse sub semnul întrebării și își propune să evidențieze posibilitățile de a învăța din sistemele naturale complexe, precum și să încurajeze o perspectivă mai fluidă și mai deschisă asupra lumii înconjurătoare.
Expoziția Multispecies oferă oportunitatea de a disemina proiecte artistice în diverse orașe, subliniind modul în care cercetarea eco-muzeală și inițiativele culturale pot educa și mobiliza publicul în vederea promovării sustenabilității și conștientizării ecologice.
Această inițiativă își propune să răspândească ideile legate de biodiversitate și conștientizarea mediului înconjurător prin intermediul creație artistice. Scopul principal este de a valorifica și diversifica patrimoniul cultural local, prin colaborări cu artiști și organizații din orașele gazdă ale evenimentelor. Proiectul a fost prezentat în 2024 și la Muzeul de Artă și Casa Avramide din Tulcea, iar acum continuă la Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, ca parte a itinerariului expoziției Multispecies. Atât Sibiu, cât și Tulcea sunt recunoscute pentru angajamentul lor în conservarea mediului și promovarea valorilor ecologice, devenind astfel centre strategice pentru inițiativele culturale și eco-muzeale.
 
____________________________________________________
Multispecies face parte din proiectul TOWARDS FUTURE, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. TOWARDS FUTURE promovează diversitatea culturală și responsabilitatea, combinând activitățile culturale și de mediu pentru a atenua schimbările climatice și a spori conștientizarea și responsabilitatea publicului. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
WASP Studios este o organizație culturală înființată în anul 2015, pentru a răspunde nevoii de susținere a producției și educației artistice din România, în spațiul alternativ WASP – Working Art Space and Production din București și în colaborare cu organizații și instituții naționale și internaționale. WASP Studios sprijină educația continuă a tinerilor creatori români, producția alături de promovarea artelor contemporane prin acordarea de burse și rezidențe, susținerea de workshop-uri și dezbateri, realizarea de producții și prezentări. Direcțiile de activitate includ dansul contemporan, performance-ul, colaborările transdisciplinare în domeniul artelor vizuale, film, teatru, muzică, new media, precum și deschiderea spre alte zone de cunoaștere puse în relație cu arta contemporană.
 
Producător: WASP Studios
Partener: Muzeul Național Brukenthal din Sibiu
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă, Revista Golan, Empower Artists Magazin
Expoziția Multispecies prezentată la Muzeul Național Brukenthal, Sibiu reprezintă o etapă de diseminare a rezultatelor proiectului Emerging Towards (Future) derulat de WASP Studios în perioada oct 2022 - aprilie 2024 finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, un proiect cu dimensiune europeană ce urmărește formarea profesională a tinerilor prin intermediul unor evenimente special concepute care au pornit de la viziunea realizării unui viitor sustenabil ce valorifică și susține diversitatea culturală. (https://emergingtowardsfuture.com/despre/). Inițiativa urmărește să răspândească ideile legate de biodiversitate și conștientizare a mediului înconjurător prin mijloace de creație artistică. Scopul este de a valorifica și diversifica caracterul cultural local, colaborând cu artiști și organizații din orașele unde vor avea loc evenimentele.