Expoziția: 530 de ani de istoria farmaciei
Exhibition
Location:
Organizer:
Dates And Hours:
Friday, 13th December 2024
- Thursday, 30th January 2025
10:00 - 17:00
10:00 - 17:00
About
Expoziția: 530 de ani de istoria farmaciei
Locația: Muzeul de Istorie Naturală, Sala Multimedia, Strada Cetății nr. 1
Perioada de desfășurare: 13.12.- 01.2025
Curator: Ana-Maria Păpureanu
Colaboratori: colectivul Muzeului de Istorie Naturală
Sibiul este orașul cu cea mai bogată tradiție, în zona Transilvaniei, în ceea ce privește dezvoltarea instituțiilor sanitare. Începând cu secolul al XIII–lea, Sfatul orașului Sibiu, Villa Hermani sau Cybinium, a înființat în 1292 un spital al comunității, preluat ulterior de călugării Ospitalierilor Sfântului Spirit. Este cea mai veche atestare documentară a unui spital de pe actualul teritoriu al României.
Documentul care atestă că în Sibiu (cunoscut atunci ca Hermannstadt) s-a deschis prima farmacie de pe actualul teritoriu al României, o chitanță prin care farmacistului Johannes a fost plătit pentru anasonul cumpărat, datează din data de 15 august 1494. Farmacia este menționată sub denumirea de „farmacia orașului” (Stadapotheke). Mulți istorici consideră că farmacia orașului a fost înființată înainte de 1494. Farmacia orașului a trecut în proprietate particulară între anii 1709 și 1710 primind denumirea de farmacia „La Vulturul Negru” – „Zum Schwarzen Adler”. Peste 450 de ani această farmacie a deservit comunității, fie ca farmacia orașului, fie ca farmacie particulară. În 1949, în momentul naționalizării, farmacia și-a sistat activitatea.
Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu, compartiment al Muzeului Național Brukenthal, deține numeroase obiecte de patrimoniu care au aparținut acestei farmacii și nu numai. Muzeul a fost deschis publicului încă din 1972 și cuprinde peste 6.000 de obiecte. Piesele provin de le peste 70 de farmacii, oficii farmaceutice, instituții medicale aflate în 32 de localități de pe întreg cuprinsul țării, dar şi din donațiile persoanelor particulare.
Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu, prin rolul său de colectare, conservare şi expunere a obiectelor cu valoare documentară şi științifică în domeniul farmaceutic, contribuie la trasarea liniei evolutive a farmaciilor din România de-a lungul a trei secole (XVII-XIX).
Cu ocazia comemorării celor 530 de ani de istorie a farmaciei pe teritoriul actual al României, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu aduce un omagiu farmaciștilor a căror muncă a dus la dezvoltarea acestor instituții cu tradiție în județul Sibiu și în țară.
În cadrul expoziției temporare vor fi expuse pentru prima dată diplome ale farmaciștilor care au lucrat în cadrul vechilor farmacii sibiene, recipiente farmaceutice și cărți de specialitate din colecția muzeului.