Suprarealismul dincolo de granițe

Suprarealismul dincolo de granițe


Location:


Strada Tribunei 6, Sibiu, Romania

Dates And Hours:

About

Premieră în România!
Suprarealismul dincolo de granițe  - o expoziție de excepție cu prilejul centenarului suprarealist
 
Peste 70 de lucrări din colecția Muzeului Național Brukenthal și din colecțiile private ale av. George Șerban, Emilian Radu și Adrian Șocu din Paris semnate de: Picasso, Dali, Brauner, Chagall, Giacometti, Breton, Max Ernst, Magritte, Masson, Bellmer, Man Ray, Perahim, Michonze, Marcel Iancu, Maxy, Țuculescu, Hans Eder, Gherasim Luca, Ferenc Incze ș.a. vor fi expuse la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu începând cu 18 octombrie 2024.
 
Curator: Alexandru Constantin Chituță
Vernisaj: 18 octombrie 2024, ora 15:00
Parteneri și sponsori: Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Sibiu, JTI, Șerban și Asociații, Societate Civilă de Avocați
 
Anul 2024 marchează centenarul primului manifest suprarealist, care a văzut lumina tiparului în 1924 și a generat una dintre cele mai importante revoluții artistice ale secolului XX. 
În acest context, Muzeul Național Brukenthal organizează unica expoziție tematică din România dedicată suprarealismului și examinează parcursul și actualitatea sa fără precedent prin prisma artiștilor străini și români.
Prezentat inițial ca o activitate informală care consolida sociabilitatea între membrii mișcării suprarealiste, acesta a cristalizat nașterea unei mentalități colective definite de o răsturnare a valorilor tradiționale, punând vechile reguli pe banca acuzaților și inventând în același timp noi modalități de a face artă.
Reunind peste 25 de artiști cu peste 70 de lucrări, expoziția își împrumută titlul de la SCAF – Sibiu Contemporary Art Festival, ediția a 5-a.
Expoziția „Suprarealismul, dincolo de granițe” este o invitație unică, fără precedent, în cunoașterea și în efervescența creativă excepțională a mișcării suprarealiste, născută în 1924 odată cu publicarea Manifestului fondator al lui André Breton. 
Combinând picturi, sculpturi, desene, litografii, gravuri, fotografii, afișe, cataloage și documente, expoziția prezintă lucrări ale artiștilor emblematici ai mișcării - Salvador Dalí, René Magritte, Giorgio de Chirico, Max Ernst, Joan Miró, Man Ray, André Masson precum și ale artiștilor români care au fost influențați de acest curent: Perahim, Brauner, Gherasim Luca, Maxy, Marcel Iancu, Țuculescu, Eleutheriade, Ferenc Incze ș.a. 
În centrul expoziției se află Manifestul original al lui André Breton, manifest având dedicația autorului pentru Victor Brauner. 
Lucrările lui Dali: Siluete suprarealiste din 1972, La botte violette din 1968 sau lucrările din tema Divina Comedie, publicată de Joseph Foret și The Secret Hoursva în 1971 vor putea fi văzute alături de lucrarea lui Picasso, semnată în original Dans l'atelier, ou peintre, et modele examinant son portrait din 1965. De asemenea André Masson va fi ilustrat prin Personaj suprarealist din 1970 iar Man Ray prin diferite fotografii originale.
În urmă cu o sută de ani, într-o garsonieră minusculă dintr-un cartier boem al Parisului, un fost student la medicină devenit scriitor și-a propus să definească suprarealismul „odată pentru totdeauna”. În Manifestul suprarealismului, André Breton făcea apel la un nou tip de artă și literatură, alimentat de inconștient, „dictarea gândirii liberă de orice control al rațiunii, scutită de preocupări estetice sau morale”.
Ceea ce îi unește pe toți acești artiști este îndemnul lui Breton de a trăi prin imaginație, „există această atenție la minunatul din viața de zi cu zi. Suprarealismul vrea să provoace, să șocheze, să arate aspectul minunat al vieții de zi cu zi care provine din conștiință sau din accesul la vise.”
Expoziția este organizată în premieră în România cu prilejul centenarului suprarealismului.
Prețul unui bilet este de 30 lei și va putea fi achiziționat la casa de bilete a Muzeului de Artă Contemporană din Sibiu și pe iabilet.ro.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 octombrie – 7 decembrie 2024, de miercuri-duminică, în intervalul orar 10-18.
Expozitie cuprinsă în cadrul evenimentului SCAF after season! 
 
Participarea la vernisaj este doar pe bază de invitație, ce se poate procura, în limita locurilor disponibile, prin email la secretariat@brukenthalmuseum.ro