Ansamblul FRICSKA


Data și ora:
Gazdă:

Teatrul Gong, Str. Al. Odobescu, Sibiu

Despre

Deschiderea oficială a festivalului Ars HUNGARICA 2021 aduce pe scena din Sibiu cei mai rapizi dansatori mondiali: Ansamblul FRICSKA din Ungaria. Alături de aceștia, artistul Teatrului Maghiar din Cluj Morasán Csaba va prezenta momente inedite din literatura maghiară și va interpreta câteva fragmente din operete celebre.

Fricska este un ansamblu de dans care apare și în Britain’s and Hungary’s Got Talent.

Cei mai rapizi dansatori populari din lume

Mândrul deținător al titlului de cel mai rapid dansator din lume a fost Michael Flatley, de origine irlandeză, binecunoscut publicului maghiar. Cu toate acestea, fenomenul celtic de renume mondial cu cel mai rapid tempo al piciorului a fost provocator, deoarece Gergő Papp și Máté Papp, Dániel Szabó și Márk Popovics au demonstrat că sunt cei mai rapizi dansatori populari din lume, atingând cel mai rapid ritm nu numai cu picioarele, ci și tot cu mâinile lor.

45 de lovituri și atingere în 1 secundă

Tentativa de record mondial a avut loc pe 29 septembrie la Budapesta. Cei patru dansatori au realizat pe rând un total de 4.077 de bătăi și lovituri în doar două minute. Michael Flatley a făcut tapping de 35 de ori în recordul său într-o secundă. Mark Popovics a completat 45 de taste valide pe secundă. Încercarea de record mondial a fost validată de 4 membri ai Asociației Recordurilor Maghiare, printre care și președintele István Sebestyén.

Noul stil de dans inovator

În cuvintele băieților: „Am ales dansul popular maghiar pentru că are multă forță și dinamică, iar scopul nostru este să arătăm acest lucru generației noastre, să-l facem perceptibil prin spectacolele noastre. Deși suntem dansatori populari maghiari, pe lângă motive de dans maghiar autentic, folosim și elemente scenice moderne. Vrem să creăm un stil de dans nou, modern, inovator.”

În 2016 și 2021, Ungaria a fost reprezentată la multe evenimente celebre în întreaga lume: Jocurile Olimpice de la Rio, Campionatele Europene de Fotbal de la Paris, Parlamentul de la Beijing, evenimentul de închidere a Raliului de la Monte Carlo, seara de gală MOB și TED de la Budapesta. . La aniversarea a 70 de ani a Prințului Charles, Majestatea Sa a II-a a fost zguduită la Palatul Buckingham. Cu regina Elisabeta.

Membrii trupei:
   
Gergő Papp - lider, coregraf, membru fondator
   Máté Papp - asistent coregraf
   Márk Popovics - dansator
   Dániel Szabó - dansator

* Cu respectarea legislației în vigoare la data evenimentului.

Fotografii