Centrul Cultural Maghiar Sibiu

Centrul Cultural Maghiar Sibiu


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Strada Berăriei, nr. 2, Sibiu, Romania

Despre

Centrul Cultural Maghiar din Sibiu a fost înfiinţat de Asociaţia Maghiarilor din Sibiu - HÍD, are ca scop reprezentarea culturii maghiare într-un oraş şi o regiune cu o bogată şi diversificată ofertă. Încă de la înfiinţare Asociaţia HID şi-a stabilit strategia pe termen lung, a setat viziunea și modul de organizare a activităților astfel încât acestea să poată răspunde nevoilor comunităţii maghiare şi să o reprezinte în relaţia cu mediul extern: instituții și publicul larg.

Una dintre primele priorităţi a fost înfiinţarea Centrului Cultural Maghiar din Sibiu. 
Activităţile acesteia urmăresc păstrarea identităţii proprii în context multi-etnic, definirea direcţiilor de dezvoltare socio-culturală ale comunităţii maghiare şi aportul de plus-valoare, specific maghiară la bogăţia și diversitatea regiunii. Centrul Cultural Maghiar din Sibiu a fost înfiinţat în anul 2006 pe data de 11 martie, are sediul actual în Sibiu, str. Berăriei, nr. 2 la mansardă, spaţiu în care se regăsesc un birou, o bibliotecă de 40 mp., sală de evenimente, spaţii pentru expoziţii, dependinţe. 

În foarte scurt timp, datorită seriozității și valorii evenimentelor și programelor organizate, cu ajutorul susţinătorilor şi partenerilor Centrul Cultural Maghiar a reuşit să devină o instituţie recunoscută printre cele reprezentative din Sibiu. Activităţile acesteia au reînviat viaţa culturală a maghiarilor din această zonă şi au stârnit curiozitatea publicului larg şi a turiştilor. În ciuda faptului că vorbim despre o instituţie relativ tânără, nebugetară și cu personal pe bază de voluntariat numărul activităţilor organizate este relativ mare cu două festivaluri pe an, 2-3 evenimente lunare și alte nenumărate parteneriate. 

Prin Centrul Cultural Maghiar sunt organizate cele mai cunoscute festivaluri maghiare din regiune: Zilele HUNGARIKUM și Ars HUNGARICA, multe evenimente legate de patrimoniul maghiar, de păstrare a tradiţiilor proprii, de petrecere activă a timpului liber şi co-interesare a comunităţii maghiare, precum sunt derulate şi programe permanente. În perioada 2006-2021 am organizat nenumărate spectacole, conferinţe, momente relaxante, dar şi întâlniri de comemorare. Instituţia a adus la Sibiu formaţii de dansatori profesionişti, concerte de muzică clasică şi de tineret, nenumărate expoziţii pentru a încerca să corespundă unor cerinţe cât mai diversificate. 

În fiecare an Centrul Cultural Maghiar organizează cinci evenimente de amploare: 
- Zilele HUNGARIKUM – se organizează vara şi este un eveniment de prezentare a valorilor tradiționale specific maghiare, denumite chiar Hungarikum după brandul binecunoscut al identităţii ungureşti. Cu acest prilej sunt prezentate meșteșuguri tradiţionale, porturi, dansuri, muzică şi obiceiuri populare, se organizează evenimente gastronomice foarte bine primite de publicul larg care participă cu mic cu mare, interacţionând în mod direct, de un foarte mare succes bucurându-se concursul de gătit. Poate fi considerat cel mai vechi festival gastronomic urban din Sibiu. 
- Ars HUNGARICA - Festivalul a devenit un brand cultural al maghiarilor, este un important eveniment prin care sunt prezentate valorile culturii maghiare, fiind deopotrivă vizitat de multe familii mixte şi, într-un număr din ce în ce mai mare de publicul larg curios de arta şi cultura maghiară. Fiind organizat în luna noiembrie mai multe dintre spaţiile indoor ale municipiului Sibiu dar şi locaţii din împrejurimile acesteia oferă posibilitatea organizării unor evenimente atractive din spectrul artelor spectacolului, expoziţii, literatură, programe pentru copii şi tineret, mini-conferinţe tematice, etc. Festivalul coagulează în jurul său voluntari-invitaţi-comunitatea maghiară-publicul larg. Festivalul Ars HUNGARICA reușește să capaciteze în interesul organizării parteneri şi susţinători importanţi. Evenimentul a crescut în notorietate şi prestigiu, este unul de anvergură internaţională. 
- Conferinţe tematice culturale și/sau de turism - se organizează în memoria şi în spiritul unor personalităţi marcante ale culturii, cu legături cu această regiune, cum ar fi: Kós Károly, Borsos Miklós, Vámszer Géza, Incze Ferenc, şi alţii. De un mare succes se bucură Conferința de Turism demarată în anul 2016 care reunește la Sibiu operatori din branșă de incoming turiști maghiari sau outgoing pe regiuni maghiare, creând legături profesionale. 
- Centre Culturale zi și noapte - un concept de genul ”ziua porților deschise”, o inițiativă la care am aderat și care se derulează mai ales în instituții din Ungaria. În cadrul acestui festival sunt organizate evenimente culturale și comunitare, mai ales în spațiile proprii.
- Zilele Filmului Maghiar – Filmtettfeszt oferă prilejul de a prezenta filme reprezentative ale cineaştilor maghiari de pretutindeni, majoritatea cu traducere în limba română şi/sau engleză.

Alte evenimente organizate de Centrul Cultural Maghiar urmăresc, printre altele păstrarea tradiţiilor specific maghiare sau oferă ocazii de petrecere a timpului liber: Balul Mascat, Sărbătoarea recoltei (Balul Strugurilor), Întâlnirea Tinerilor, etc. Astfel de momente sunt un prilej de întâlnire a maghiarilor din Sibiu, care au posibilitatea de a se bucura împreună, de a se distra. Pentru menţinerea valorilor culturale şi lingvistice, în diasporă este nevoie de un efort suplimentar, iar cultura maghiară universală trebuie permanent prezentată şi transmisă copiilor, tinerilor. 

Suntem deschiși tuturor parteneriatelor cu instituțiile locale și nu numai, organizăm și ne implicăm în multe proiecte culturale, sociale, de petrecere a timpului liber, de valorificare, păstrare și promovare a patrimoniului în general și cel maghiar în special. Suntem deschiși în continuare oricăror proiecte și colaborări ce vizează domeniul nostru de activitate.

Centrul Cultural Maghiar din Sibiu este consecvent scopurilor iniţial enunţate, în principal cel de a conştientiza printre locuitorii de etnie maghiară din Sibiu şi împrejurimi că merită să-și păstreze identitatea iar celor de alte etnii să li se prezinte valorile proprii cu care contribuie la dezvoltarea acestei regiuni.


Evenimente ce urmează

VIDEO
4 Oct
TREI MII DE PIESE
Film
Începe la 20:00  |  nr. 1, Strada Emil Cioran 3, Sibiu 550025, Romania
VIDEO
6 Oct
LARRY
Film
Începe la 20:00  |  nr. 1, Strada Emil Cioran 3, Sibiu 550025, Romania

Photo Gallery

Alte sugestii

Pune mâna pe chitară

Centru cultural

Șura Culturală Gușterița

Centru cultural

Cinema ''Ion Besoiu''

Centru cultural / Cinema / Sală de Evenimente

Revista Transilvania

Centru cultural

Asociația LIGA CULTURALĂ SIBIU

Centru cultural