Naturalisti medici sibieni

Naturalisti medici sibieni


Gazdă:


Str. Cetăţii, Nr. 1, Sibiu

Data și ora:

Despre

Expoziția: Naturaliști medici sibieni 
Locul desfășurării: Muzeul de Istorie Naturală, Sala Multimedia
Durata: 1.10.2021-30.04.2022 
Curatori: Iulia-Maria Muntean, Ana-Maria Păpureanu, Dr. Ghizela Vonica, Dr. Nicolae Trif.
Colaboratori: restaurator Sasu Maria-Iulia, conservator Raluca Bugneriu.
Text oferit de curatori:
În 1849 a fost înființată Societatea Ardelenă pentru Științele Naturii din Sibiu – Siebenbürgischer Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt. Printre membrii societății erau și medici pasionați de științele naturii și dornici să studieze și să dezvolte colecții de istorie naturală. Astfel, îmbinând pasiunea cu meseria, în data de 20 decembrie 1887 s-a semnat, de către 21 de medici, actul de constituire a Secțiunii Medicale a Societății Ardelene pentru Științele Naturii din Sibiu – Der Medizinischen Sektion des Siebenbürgischer Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt. 
Secția Medicală a Societății Ardelene de Științele Naturii au contribuit la eradicarea epidemiei de febră tifoidă din regiune în 1904. De asemenea, măsurile implementate de Secțiunea Medicală și activitățile de conștientizare la nivelul administrației locale au dus la numeroase îmbunătățiri în cadrul sistemului sanitar local și a mijloacelor igienico-sanitare din regiune. 
Secretarul Secțiunii Medicale a fost medicul Daniel Czekelius (1857-1838), care a contribuit activ la remedierea problemele medicale și igienico-sanitare ale orașului iar la sfârșitul carierei în 1935 Statul Român i-a acordat Meritul Sanitar. În cadrul expoziției vizitatorii vor putea admira specimene entomologice (colecția de insecte) a medicului D. Czekelius. 
Un alt membru al Secțiunii Medicale a Societății Ardelene a fost General de brigadă medic Eugen Worell (1884-1961). Acesta a fost începând cu 1908 medic pe vas în marina militară habsburgă, având ca bază portul militar Pola pe coasta Mării Adriatice. Ca medic de vas a călătorit în Marea Mediterană, arhipelagul Japoniei, Insulele Java, Sumatra, Filipine, străbătând coastele Asiei până la Vladivostok. Acesta a îmbinat munca cu pasiunea pentru insecte, colecția sa cuprinzând numeroase exemplare exotice etalate în cadrul expoziției. E. Worell a contribuit la eradicarea epidemiilor de pestă pneumonică din 1910 din China de Nord și Manciuria ca delegat specialist bacteriolog din partea Imperiului Habsburgic. În 1911 participă la combaterea epidemiei de ciumă din China. Pentru eforturile sale Guvernul Chinez i-a oferit „Ordinul Dragonului” și „Medalia Comemorativă de Aur”. A fost decorat în 1938 de către Statul Român cu „Steaua României” în grad de ofițer, Crucea „Meritul Sanitar” Clasa I și „Coroana României” în grad de ofițer. 
Muzeul de Istoria Farmaciei din Sibiu păstrează în colecțiile sale obiecte medicale ce au aparținut medicului Viktor Weindel (1887-1966), obiecte ce completează și îmbină în expoziție pasiunea medicului pentru fluturi cu practica medicală. 
Din expoziție nu lipsește, herbarul medicului Josepho Sadler, realizat între anii 1823-1827, herbar cuprinzând plante medicinale utilizate ca remedii. Herbarul farmaceutic este completat de trusa farmaceutică datată secolul al XIX-lea, cuprinzând mostre de materie primă de origine naturală (vegetală, minerală, entomologică) utilizat la prepararea remediilor. 
Prin această expoziție temporară ne propunem să omagiem munca și dedicația medicilor naturaliști sibieni pentru profesia lor, pentru științele naturii și pentru dezvoltarea comunității locale, a orașului în care au trăit. Vă invităm să descoperiți cine au fost acești medici naturaliști sibieni și care este moștenirea lor medicală și științifică.