Atelier de dogărit

Atelier de dogărit


Gazdă:


Strada Pădurea Dumbrava 16-20, Sibiu, Romania

Organizator:

Data și ora:

Despre

 Utilitatea lemnului după viață 🪵

🗓️Data: 4 – 7 august 2022
⏰între orele 10.00 – 13.00, respectiv 14.00 – 18.00,
📍Locație: spațiul expozițional definit de Crângul din Apuseni (*Gospodăria Goești, județul Alba), Muzeul în aer liber

     În cadrul atelierelor de confecționare a mobilierului arhaic pentru păstrarea hranei, Muzeul va găzdui pe meșterii Nicolae și Rodica Belei

     Veniți din zona Munților Apuseni, meșterii Belei, unii dintre cei mai autentici meșteri, au învățat meșteșugul în familie, alături de tata și bunicul domnului Nicolae. Dacă acum ceva timp era câte un văsar (dogar) în fiecare familie, astăzi meșterii lucrează doar pentru a transmite mai departe meseria noilor generații.

   ℹ️Atelierele meșteșugărești din Muzeul în aer liber vor crea povestea modului în care, odinioară, în satele arhaice din Apuseni se confecționau obiecte cu poveste. Hrana  și tot procesul de obținere a acesteia erau strâns legate de obținerea acestor obiecte ( butoaie, ghioabe, castroane, putinici, lăzi pentru păstrarea cerealelor, lăzi pentru făină etc.) care își regăseau utilitatea în bucătăria tradițională. Lemnul folosit pentru lăzi de cereale și făină, butoaie, putini, ciubere era în general de esență tare (fag, frasin, paltin sau gorun), pe când obiectele mai mici lingurile, blidele, furculițele erau confecționate din lemn de esență moale (brad, salcie sau pin). Obiectele sunt frumos decorate cu simboluri florale, geometrice și astrale.

     Atelierele vor comunica, de asemenea, și specificul instrumentarului folosit de meșteri: calul de tras, cuțitoaie, sfredel, fireze, rindele, topoare,  etc.

Vă așteptăm să participați la atelierele de dogărit conform programului sus menționat! 😊

Fotografii