Expoziția de fotografie și documente „Vocile ASTREI – Întemeietorii”

Expoziția de fotografie și documente „Vocile ASTREI – Întemeietorii”


Gazdă:


Str. Samuel Brukenthal, nr. 2, Intrarea din Piaţa Mare

Data și ora:

Despre

Expoziția de fotografie și documente „Vocile ASTREI – Întemeietorii” va ilustra un moment major din istoria culturală a orașului, respectiv înființarea la Sibiu, în anul 1861, a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA. Expoziția va cuprinde fotografii, documente și date legate de activitatea personalităților care au fondat Asociațiunea ASTRA și care s-au remarcat prin contribuția lor la viața culturală, politică, dar și economică a Sibiului și a Transilvaniei, alături de date și documente cu referire la primii ani de activitate ai Asociațiunii, pentru a aduce în fața publicului sibian și a turiștilor un aspect semnificativ din istoria culturală a Sibiului și a provinciei.

Primăria Sibiu
Expoziția va cuprinde informații și imagini legate de multe dintre personalitățile care au contribuit la înființarea ASTREI, între cei 212 membri fondatori înscriindu-se reputați teologi, profesori, academicieni, juriști, oameni politici: Andrei Șaguna, Alexandru Sterca-Șuluțiu, George Barițiu, Zaharia Boiu, Timotei Cipariu, Axente Sever, Simion Balint, Iacob Bologa, Andrei Mocioni de Foen, Nicolae Popea, Ilie Măcelariu, Ioan Bran de Lemeny, Ioan Mețianu, Antoniu Bechniț, Ioan Hannia, Sava Popovici Barcianu, Amos Frâncu, Alexandru Lebu, Atanasie Marienescu, Ioan Popescu și mulți alții.
Expoziția face parte din proiectul „Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale” , cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2020.
Este un proiect care va pune în valoare, prin intermediul unei expoziții de fotografie și documente și al unui volum tipărit, una dintre cele mai importante construcții culturale din trecutul Sibiului, Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA și personalitățile implicate în înființarea ei.
Proiectul își dorește să readucă în actualitate contribuția personalităților care au marcat viața culturală a Sibiului și a Transilvaniei în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, având în vedere faptul că Asociațiunea ASTRA a coagulat în jurul său cea mai mare parte a intelectualilor români din provincie, cu o activitate culturală vastă, de dimensiuni semnificative și de o importanță covârșitoare pentru viața culturală a Sibiului, a provinciei și a țării. 
Sibiul este locul în care în 1861 a luat ființă Asociațiunea ASTRA, prima instituție culturală centrală a românilor din Transilvania, ce a contribuit la emanciparea culturală și politică a populației, la promovarea limbii și a literaturii române, la răspândirea culturii în rândul maselor largi ale populației. Personalitățile care au pus piatra de temelie a acestei construcții culturale și-au pus amprenta, prin viața și activitatea lor, asupra istoriei și culturii din România: Andrei Șaguna, Alexandru Sterca-Șuluțiu, George Barițiu, Zaharia Boiu, Timotei Cipariu, Axente Sever, Simion Balint, Iacob Bologa și mulți alții.
Primăria Sibiu
Expoziția și volumul dedicat întemeietorilor ASTREI vor constitui un tablou al multora dintre marii intelectuali români – teologi, oameni politici, scriitori, academicieni, profesori – care au activat în cadrul Asociațiunii începând cu înființarea ei, oferind date legate de viața lor, activitatea și opera, imagini și documente din cadrul Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale, al Bibliotecii ASTRA și al altor surse publice, dar și date și documente referitoare la activitatea de început a Asociațiunii.
Proiectul va pune în evidență aspecte legate de un moment important din istoria culturală a Sibiului, îmbogățind cunoștințele publicului, punând în valoare moștenirea culturală a Sibiului și a Transilvaniei și reafirmând rolul Sibiului de important centru cultural al Transilvaniei și al României.

Volumul „Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale. I. Întemeietorii”

Asociația Sibiul Cultural va derula evenimentul de lansare a volumului „Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale. I. Întemeietorii” joi, 30 iulie 2020, ora 17.00, în grădina imobilului din Piața Mică, nr. 22 (Casa Căsătoriilor).
Evenimentul face parte din proiectul Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale, cofinanțat de Primăria Sibiu, prin Agenda Culturală 2020.

„Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale. I. Întemeietorii”

Volumul „Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale. I. Întemeietorii” va cuprinde date legate de viața, activitatea și opera celor mai importanți dintre cei 212 întemeietori ai Asociațiunii ASTRA și va pune în valoare contribuția pe care aceste personalități – teologi, academicieni, profesori, avocați, oameni politici – au avut-o la viața culturală, academică, politică și administrativă a Sibiului și a Transilvaniei. 
Volumul va detalia aspecte legate de activitatea unora dintre cei mai mari intelectuali ai Transilvaniei din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, va cuprinde date biografice, informații despre activitatea lor și despre operă, alături de date și documente legate de perioada de început a Asociației. 



Fotografii