ReCunoastere prin Viu Grai


Data și ora:
Gazdă:

Strada Cetății nr. 3-5, Sibiu

Despre

"ReCunoastere prin Viu Grai"

MARIA CASANDRA HAUSI

Invitati de Onoare:
NICOLAE PITIS Rapsod Popular din Tara Lapusului, TezAur Uman Viu
SORIN ROMANESCU chitarist român de jazz şi muzică experimentală

Doina mi-o inchipui in aceasta clipa ca pe un cerb maiestuos mai mult adulat decat admirat... Ce mare pacat. Spiritul, vitalitatea, intelepciunea si fantezia ei constau în libertatatea exprimării, tin de traire si simtire, de firescul momentului, de forta imaginatiei, de puterea cuvantului, a zicerii... Bucurie mare este faptul ca inca avem parte de acest Viu Grai al Doinei, al Horii in Grumaz, al Horii Lungi, al "Darului Zicerii"... In fata acestui Viu Grai ajuns la noi atat de ciopartit şi plin de rani avem o datorie inainte de tot si toate, sa il pricepem, sa ne incredem in el, sa il desfacem, sa il studiem, sa il refacem, sa fim intr-o continua neobosita cautare, sa-l urmam, sa-l veghem, sa priveghem ca apoi sa ne promitem ca-l vom lasa liber... doar asa cred ca vom mai avea parte de el. Astfel ne vom "cunoaste sinele", astfel ne vom "recunoaste semenii", neamul, uniţi precum "nodul sacru" maramuresean, nu dezbinati ci luminati... Cum vom putea implini acestea? "Sa privim spre miazanoapte", "sa ne-nchinam spre rasarit". "Sa fim, sa him, sa sim" deopotriva "cunoscatori" si "recunoscatori"! Sa nu uitam vreo clipa cat de evocator, lamuritor, nemuritor ne spune Mihai Eminescu: "Întoarceţi-vă-n voi şi veţi cunoaşte/ Că toate-n lume, toate-s în prezent (...) Un semn că toţi e-n unul, unu-n toţi."

Spectacolul-Concert "ReCunoastere prin Viu Grai" va fi compus din doua parti.
In Prima parte invitatul de onoare va fi cu ajutorul si voia Domnului, Nicolae Pitis. Intalnirea acestor doi a dat nastere in timp unui concert inedit de muzică tradiţională, un spectacol plin de viata, bazat pe improvizaţie și spontaneitate, concertul a fost prezentat pe scenele din întreaga ţară. In functie de ceea ce se doreste sa se evidentieze prin expunerea si prezentarea lui, concertul poarta diferite denumiri: "Marturii strabune", "Intalnirea cu Mosu' la vremea priceperii.", "Viu Grai", "Marturii si Marturisiri StraBune", "Horea Lunga si Darul Zicerii", "HORI STRĂVECHI din Țara Lăpușului și a Maramureșului". Cei doi protagonisti avand varste si medii diferite de trai isi marturisesc prin Viu Grai trairile sufletesti in acord cu experienta spirituala a fiecaruia.

Partea a doua de Concert il aduce ca invitat pe Sorin Romanescu si proiectul NOD, "New Old Doina", (proiect muzical initiat de catre muzicianul Damian Draghici). Temeiul fundamental al acestui proiect muzical sunt cele două calități pregnante, de-a dreptul vitale ale Doinei, și anume ritmul liber (parlando rubato) și caracterul ei puternic improvizatoric. Tihna Inimii și Taina Viului Grai. Aceste virtuți ale Doinei vin în întâmpinarea celor doi muzicieni și fac posibilă o îngemănare a cântului folcloric maramureșean autentic- trăitor și a sonorităților acustice și electronice din sfera jazzului. Doina, ca gen muzical de sine stătător, înțelesul dat interpretării ei, cât și muzica născută în prezența acesteia, vor avea puterea în orice moment sa existe în planul sonor împreună ori ca "entități" separate. Căci menirea măreției sale are chipul universalității.

MARIA CASANDRA HAUSI s-a născut în Baia Mare, Maramureş. A prins de la bătrânii locurilor meşteşugul fără vârstă al "Horilor în grumaz"- "Horea Lunga". Ucenica a scolii inalte de la Cluj, Academia de Muzica "Gheorghe Dima", la clasa domnilor profesori Alexandru Farcas, Gheorghe Rosu si Mugurel Scutareanu. Laureată al Marelui Premiu şi al Trofeului "Maria Tănase", a marcat și celebrat intrarea Doinei în Patrimoniul Imaterial Unesco prin lansarea albumului de muzică tradiţională intitulat generic "Doina – Horea Lungă – Cântec Arhaic Românesc din Maramureş". Despre acest gen muzical, pe care l-a făcut cunoscut prin turnee în tara si străinătate, mărturiseşte ca este universul fără de margini unde și-a găsit casa.
Colaborari si proiecte muzicale, dintre ele amintim: Grupul Iza; Nicolae Pitis; Nicolae Voiculet; Margareta Paslaru; Stamatis Kraounakis in musicalul "Aristophanes Now" prezentat in Atena, Istanbul, Timisoara si Londra (Royal Academy of Dramatic Art); Blanoz; Phoenix in proiectul "Arhaic Rock" cu Nicu Covaci; Subcarpati pe albumul muzical "Satele Unite ale Balcanilor", "Roots Revival Romania" in "Colors of Maria" si "Doina Revival" cu muzicienii Mehdi Aminian, Aleix Tobias Sabater si Emmanuel Hovhannysian; NOD cu Damian Draghici si Sorin Romanescu

NICOLAE PIȚIȘ
“Mniculaie a lui Ion a lui Iacob din Fundătura din Lăpuşul Românesc”. De mic copil a cântat la clăci, nunţi “din gură”, “din frunză”, cu fluierul, trâmbiţa, claneta. Din 2012 deţine titlul de“Tezaur Uman Viu”, proiect iniţiat de către Ministerul Culturii şi Unesco.
În 1976, a cântat pe coloana sonoră a filmului românesc Pintea, regizat de Mircea Moldovan, protagonist Florin Piersic.
Din 1999 a colaborat cu artiști ca Grigore Leşe, Ioan Pop şi Grupul Iza, cu aceştia a umblat în lumea largă, Elveţia, Germania, Franţa, Polonia, Austria. Din 2007 horeşte în toată ţara alături de Maria Casandra Hauşi. Aceasta din urmă îi urmează cu sfinţenie darurile binecuvântate.

SORIN ROMANESCU este unul dintre cei mai importanți chitariști de jazz la ora actuală. Personalitatea sa muzicală nu se limitează însă doar în zona jazz-ului și improvizației. La început a studiat chitara clasică, a fost basist în trupa Sarmalele Reci (a înregistrat albumul de debut "Țara te vrea prost"), a colaborat cu coregrafi de dans contemporan (Florin Fieroiu, Vava Ștefănescu, Eduard Gabia, Andreea Novac, Mihai Mihalcea), a susținut concerte de muzică contemporană în cadrul unor festivaluri naționale și internaționale, iar de mai mulți ani este colaborator permanent al cantautoruluiAlexandru Andrieș. Ca muzician de jazz s-a format la clasa de improvizație a pianistului Marius Popp și mai târziu s-a consacrat pe scena jazz-ului în cvartetul saxofonistului Garbis Dedeian. Activitatea sa în calitate de improvizator se desfășoară constant din anii 90 încoace în proiecte live și de studio. Compozitor și producător, numele său este legat de producții muzicale pentru campanii publicitare precum și de filme documentare sau artistice. Pentru muzica filmului documentar ’’Afacerea Tănase’’ a fost nominalizat la Premiul Gopo iar pentru filmul artistic “Câini” a primit Premiul Gopopentru cea mai bună muzică originală. Este colaborator sau co-autor în proiecte muzicale care însumează peste 20 de albume.