Magia restaurarii

Magia restaurarii


Gazdă:


Piața Mare, Sibiu, Romania

Data și ora:

Despre

Expoziția: „Magia Restaurării”  

Locul de desfășurare: Cabinetul de cartografie, Palatul Brukenthal, Piața Mare, nr. 4 
Durata: 3 august – 2 octombrie 2022
Vernisaj: 3 august 2022, ora 13:00
 

Din păcate prea puțin cunoscută, activitatea de restaurare a patrimoniului presupune un efort complex, de echipă, depus de oameni obişnuiţi să lucreze în anonimat, pentru ca publicul larg de astăzi, dar și cel din viitor, să poată experimenta bucuria cunoașterii valorilor trecutului istoric.

Fiecare salon de restaurare este o oportunitate extraordinară de dezvăluire a osmozei dintre ştiinţă şi arta restaurării.

Ştiinţa restaurării pornește de la cercetarea trecutului cunoscut al piesei de patrimoniu, contribuind în mod relevant la descoperirea noilor date și aspecte legate de aceasta, oferindu-i totodată șansa existenței sale viitoare.

Arta restaurării, pe de altă parte, constituie o experiență deasupra spațiului și timpului, în care restauratorul empatizează cu artistul sau meșterul obiectelor restaurate, acestea codificând în esența lor diverse realități, de la cea a atelierului în care au fost produse, la cea a istoriei pe care au parcurs-o și cea a prezentului căruia expoziția i se adresează.

Devenită o tradiție în cadrul Muzeului Național Brukenthal, expoziția organizată de restauratorii Muzeului pune în valoare piese spectaculoase  restaurate din patrimoniul Muzeului Național Brukenthal pe suporturile: pictură ulei, grafică, carte, piele, lemn, lemn policrom, textile, ceramică, metal, piatră. Alături de fiecare piesă va fi poziționat un print color cu fotografii ale pieselor înainte de restaurare, etape din timpul restaurării, după restaurare, operațiile efectuate de restaurator pe fiecare piesă și numele restauratorului. Astfel publicul larg va afla “secretele” ascunse în spatele muncii de restaurare.