Muzică în Biserica Evanghelică cu Corul Bach

Muzică în Biserica Evanghelică cu Corul Bach


Gazdă:


Piata Albert Huet, Sibiu, Romania

Data și ora:

Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024
19:00 - 20:00
Sâmbătă, 14 Decembrie 2024
19:00 - 20:00

DespreProiectul, Muzică în Biserica Evanghelică cu Corul Bach, are ca obiectiv principal promovarea Corului Bach,  prin organizarea anuală de evenimente cu Corul Bach în colaborare cu alți artiști și instituții atât la nivel local cât și național și internațional. 
Se vor organiza 3 concerte, în zilele de 8 iunie 2024, 23 noiembrie 2024, 14 decembrie 2024. Concertul din 08 iunie 2024, reprezintă și evenimentul de inaugurare a orgii mari, Sauer, care este într-un amplu proces de restaurare.

Corul Bach din Sibiu a fost întemeiat în anul 1931 de către Franz Xaver Dressler (1898-1981), născut în Bohemia de Nord și organist al bisericii evanghelice C.A. din Sibiu pentru aproape cinci decenii la rând. Încă de la bun început rolul corului Bach din Sibiu a fost acela de a interpreta în mod repetat și constant operele vocal-simfonice compuse de Johann Sebastian Bach și Georg Friedrich Händel, puțin cunoscute în spațiul transilvănean al vremurilor respective. Corul a reușit mai apoi să supraviețuiască cenzurii cultural-religioase din timpul deceniilor de dictatură comunistă, nefiind nevoit niciodată să-și întrerupă activitatea. Disponibilitatea spre efort a membrilor săi cât și statornicia îndîrjită a dirijorului au asigurat continuitatea mult dorită si apreciată în pofida represiunilor politice. Franz Xaver Dressler și-a încheiat activitatea profesională la Sibiu în 1978. După ce Dressler și-a luat rămas-bun de la România, conducerea corului Bach din Sibiu a fost încredințată mai multor dirijori. 
Curând dupa 1990 corul a primit în rândurile sale membri din partea confesiunilor creștine din vecinătatea proximă proprie și bogată a Sibiului. Activitatea corului Bach din Sibiu este găzduită și astăzi de către Parohia Evanghelică C.A. din Sibiu, dar componența sa reprezintă oglinda unei comunități care străbate confesiuni, profesii și limbi materne diferite.