Proiectul „Cartea, povestea noastră”, inițiat de Asociația Mâini Unite și Biblioteca ASTRA Sibiu

Proiectul „Cartea, povestea noastră”, inițiat de Asociația Mâini Unite și Biblioteca ASTRA Sibiu


Gazdă:

Strada Mitropoliei, Sibiu, Romania

Data și ora:

Despre

Suntem bucuroși să anunțăm demararea unui nou proiect educațional care vizează promovarea cărții și încurajarea lecturii în rândul copiilor. Inițiat de Asociația Mâini Unite, în parteneriat cu Biblioteca ASTRA Sibiu, proiectul „Cartea, povestea noastră” a fost admis la finanțare pe Agenda Educațională 2023 a Primăriei Municipiului Sibiu.

Proiectul educaţional reprezintă un demers de a readuce CARTEA şi BIBLIOTECA în atenţia copiilor din medii defavorizate și de a contribui la redescoperirea lecturii ca plăcere sau relaxare. În cadrul proiectului, se va urmări dezvoltarea unor elemente de comportament pozitiv în legătură cu literatura și cunoașterea, întrucât lectura se luptă acum cu tentațiile noilor tehnologii care i-au acaparat în ultima vreme pe cei mici și pe cei mari, făcându-i să neglijeze valențele reale ale lecturii tradiționale.

„Lectura suplimentară este o practică întâlnită din primii ani de școală. Listele de lecturi suplimentare au fost mereu întocmite de învăţător sau profesor, care cunoaşte cel mai bine particularitățile de vârstă și individuale ale elevilor, precum şi conţinutul educativ necesar într-o anumită etapă a dezvoltării lor. Intervin, totuși, de multe ori, diferiți factori, precum mediul de trai, situații care zădărnicesc parcursul școlar și opoturtunitățile de dezvoltare culturală. Unii elevi se pot afla, astfel, în imposibilitatea de a fi corect informați cu privire la resursele educaționale recomandate, iar acest proiect vine în sprijinul lor oferindu-le posibilitatea familiarizării cu ambientul și spațiul bibliotecii.”, transmite Ana-Maria Micu, președinta Asociației Mâini Unite.

„Prin proiectul pe care îl începem acum, elevii din unitățile școlare implicate vor putea înțelege mai bine importanța existenței unei biblioteci în comunitate și modul în care aceasta funcționează și acționează. Suntem încrezători că vom întâlni copii dornici de cunoaștere, care să fie motivați să citească și să poarte discuții pe marginea lecturilor parcurse.”, precizează Răzvan Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Proiectul „Cartea, povestea noastră”, co-finanțat de Primăria Sibiu, prin Agenda Educațională 2023, vizează identificarea de modalităţi şi tehnici care să ajute la stimularea interesului elevilor pentru lectură individuală sau colectivă, dar și impulsionarea imaginaţiei şi a creativităţii verbale. În acest sens, între activitățile propuse, vor fi incluse acțiuni de promovare a proiectului și a resurselor culturale, activități de lectură, dezbateri pe temele alese de elevi, construirea unui „arbore al impresiilor”, desfășurarea unor cercuri de creație literară și plastică, organizarea unei vizite la tipografia Bibliotecii ASTRA. La finalul proiectului se va realiza un volum care va conține o serie de lucrări ale copiilor participanți, realizate sub coordonarea îndrumătorilor.

***
Activitățile și evenimentele Bibliotecii Județene #ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Sursa