„Tăiatul” porcului și prepararea cârnaților
Eveniment gastronomic
Gazdă:
Organizator:
Dates And Hours:
Sâmbătă, 06 Decembrie 2025
- Duminică, 07 Decembrie 2025
11:00 - 15:00
11:00 - 15:00
Bilete în curând
Despre
🐖 Tradiții readuse la viață la Muzeul ASTRA
📅 6 – 7 decembrie 2025
🕒 11:00 – 15:00
📍 Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – Târgul de Țară
🕒 11:00 – 15:00
📍 Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – Târgul de Țară
Muzeul ASTRA, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, vă invită la o reconstituire autentică a unuia dintre cele mai importante ritualuri ale comunităților transilvănene: „tăiatul porcului” și prepararea cârnaților.
Evenimentul aduce în prim-plan tradiții multietnice, gastronomie de sezon și activități pentru toate vârstele. 🌾🔥
Evenimentul aduce în prim-plan tradiții multietnice, gastronomie de sezon și activități pentru toate vârstele. 🌾🔥
🍽️ Ce veți putea experimenta
-
Reconstituirea tradițională a „tăierii porcului”
-
Ateliere culinare săsești – 6 decembrie
-
Ateliere culinare maghiare – 7 decembrie
-
Prepararea cârnaților proaspeți, a jumărilor și a unturii
-
Demonstrații și povești despre viața satului transilvănean
-
Produse locale & preparate tradiționale în Târgul de Țară
-
Ateliere pentru copii și familie: ornamente de Crăciun, șezătoare la gherghef, scrisori către Moș Crăciun 🎄✉️
🗣️„Un eveniment important în fiecare familie era „tăierea porcului”, de obicei înainte de Crăciun, o activitate însoțită de multă muncă, dar care întărea spiritul comunitar și oferea familiei resursele de carne și slănină atât de necesare pe perioada iernii. Animalele din gospodărie erau bunul cel mai de preț al oamenilor din acea perioadă, deoarece asigurau familiei necesarul de hrană pe toată durata anului. De aceea sacrificarea animalelor era un adevărat ritual care se realiza doar de câțiva oameni din sat, după reguli foarte precise. „Tăierea porcului” in preajma sărbatorilor de iarnă se făcea după o perioadă de 40 de zile de post și pregătire spirituală, înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Obiceiul „tăierii porcului” este prezent în viața tuturor comunităților etnice din Transilvania, iar preparatele sunt asezonate după gustul fiecăruia, cu condimente și plante aromatice.” , ne spune Camelia Ștefan, muzeograf la Muzeul ASTRA.
Fotografii
Alte sugestii
7 Noi
Lumea lui Peter Connerth
Expoziție
Începe la 14:00
|
Piața Mică 21, Sibiu, Romania